53W53

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
53W53
Základní informace
Slohpostmoderní architektura
ArchitektJean Nouvel
Výstavba2007
Materiálysklo, ocel a beton
Poloha
Adresa53 West 53rd Street, Manhattan, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mrakodrap 53West53 (známý také jako MoMa Expansion Tower nebo jako Tower Verre) patří k nejvyšším na Manhattanu. V roce 2019 při dokončení byl desátou nejvyšší budovou v New Yorku. Stavěly ho společnosti Pontiac Land Group a Hines od roku 2006,[1] stavbu zdržely dohady o designu a problémy se zajištěním financování.[2] Budova má výšku 320 m a 82 poschodí. K odolnosti proti větru přispívá na vrcholu protizávaží o váze několika stovek tun.

Projekt zpracoval Jean Nouvel, interiéry ubytovacích prostor navrhoval Thierry Despont.[3] Zvláštností budovy je její včlenění do architektonicky významného městského areálu Muzea moderního umění. Z výstavních prostor muzea je přímý přístup do galerie v 53W53.

Mrakodrap 53W53 se nachází nedaleko Central Parku, v blízkosti jsou i luxusními nákupní destinace na nedaleké 5th avenue. Vchody z 53. i 54. ulice umožňují diskrétní, pohodlný a bezpečný přístup do budovy. Vstupní hala je navržena v kombinaci z bílého dubu, mramoru, alabastru, bronzu a zlatých listů.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

V budově je 139 rezidenčních jednotek – od jednopokojových přes celopatrové nebo dvoupodlažní penthousy se soukromým výtahem. Celostěnná trojsklová okna omezují venkovní hluk a teplotní výkyvy, horizontální a vertikální zvuková izolace zajišťuje maximální soukromí. Všechna okna jsou opatřena zakázkovými motorizovanými slunečními roletami, v ložnicích jsou ještě dodatečné zatemňovací rolety.

Zážitek z bydlení v 53W53 umocňuje dokonale zajištěný komfort, služby a personál jsou k dispozici po 24 hodin denně. Nechybí wellness centrum, s dvacetimetrovým plaveckým bazénem, studenou lázní a jacuzzi. Kolem jsou vertikální zahrady, navrženými známým francouzským botanikem Patrickem Blancem. Je zde i normovaný squashový kurt. Na 46. a 47. patře se nachází salon a restaurace s vyhlídkou na Central Park. K dalším výhodám patří knihovna, dvoupodlažní enologické centrum nabízející degustace, vinné sklepy s regulovanou teplotou a s možností nákupu, nebo promítací místnost, dětská herna a skladové prostory. Rezidenti budovy získávají automaticky členství v MoMa, a to včetně možnosti pořádat soukromé akce ve slavné muzejní zahradě Sculpture Garden.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NELSON, Andrew. New York Yimby [online]. 2018-08-06 [cit. 2021-06-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Hines and Goldman Sachs Partner with Pontiac Land on High-Profile…. Hines [online]. [cit. 2021-06-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b 53 West 53 | Luxury Midtown Manhattan Condos by Jean Nouvel. www.53w53.com [online]. [cit. 2021-06-16]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Seznam nejvyšší obytných budov světa

Seznam nejvyšších budov v New Yorku

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]