Štola František (Malý hub)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Štola František (důl František, Olověný důl nebo Olověná štola)
Vstupní portál
Vstupní portál
Základní údaje
Typ dílabývalý důl olověné a stříbrné rudy
Těžbagalenit
Horninabřidlice, droba
Poloha
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
OkresOlomouc
ObecBarnov, vojenský újezd Libavá
RevírMalý hub, vojenský újezd Libavá
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štola František nazývaná také důl František či Olověný důl nebo Olověná štola je zaniklý galenitový důl, který se nachází v údolí Malý hub v západním svahu kopce Olověnský vrch (616 m n. m.) u zaniklé německé osady Schmelzgraben v pohoří Oderské vrchy ve vojenském újezdu Libavá v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Protože se místo nachází ve vojenském prostoru, tak je bez povolení pro veřejnost nepřístupné.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

V Malém hubu a jeho okolí se těžila především olověná ruda a stříbrná ruda již od středověku a havíři pocházeli především, z dnes již zaniklých, německých vesnic Barnov a Rudoltovice a jejich osad. Štola František byla založena v 18. století a těžba v ní byla ukončena v 19. století. V této geologické oblasti kulmu stříbro vystupuje jako příměs galenitu v žilách s polymetalickými rudami.[1][2]

Vstupní portál štoly František o rozměrech cca 1x1,5 m je zabezpečen zamknutou mříží od roku 2009. Štola se dále rozšiřuje na profil 2x3 m, po cca 25 m zahýbá kolmo doprava a po délce úpadnice asi 75 m končí kolmou jámou hloubky cca 70 m. Z kolmé jámy vede několik chodeb. Jedna z těchto chodeb je napojena na druhou jámu asi 600 m vzdálenou. Ve stěnách jsou vidět žíly galenitu. Štola je zavřená a vstup není povolen.[1][2][3]

Štola je také zimovištěm netopýrů a vrápenců, kteří jsou zde sledování od roku 1984.[2][4]

U vstupního portálu jsou trosky kamenné budovy.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Obvykle jedenkrát za rok může být blízké i vzdálené okolí Štoly František přístupné veřejnosti v rámci cykloturistické akce Bílý kámen.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b MACHALA, Jindřich. Kronika Libavska. 6. doplněné. vyd. [s.l.]: Ing. Hana Martínková, 2018. 544 s. ISBN 978-80-260-2270-1. 
  2. a b c Netopýři ve starých důlních dílech v údolí Odry. Speleologický klub ORCUS Bohumín [online]. [cit. 2021-09-22]. Dostupné online. 
  3. Barnov (Bernhau). Zaniklé obce [online]. Dostupné online. 
  4. Časopis poodří [online]. Dostupné online.