Přeskočit na obsah

Špýchar Sudół

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Špýchar Sudół
Spichlerz Sudół
Účel stavby

sýpka, historická památka

Základní informace
Výstavba19. století
Materiálydřevo, cihly
Poloha
AdresaCzynu Społecznego 14, Sudół, PolskoPolsko Polsko
PohoříRatibořská kotlina
Nadmořská výška209 m
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky1821/66
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Špýchar Sudół, polsky Spichlerz Sudół, Lamus Sudół, Spichrz Sudół nebo Drewniano-murowany spichlerz przy domu nr 27, se nachází ve vesnici a městské části Sudół města Ratiboř (Racibórz) v okrese Ratiboř. Geograficky se nachází v Ratibořské kotlině a ve Slezském vojvodství v jižním Polsku.[1]

Historie a popis špýcharu[editovat | editovat zdroj]

Špýchar Sudół je památkově chráněná historická sýpka obdélníkového půdorysu, která pochází z roku 1821. Je jednou ze dvou dochovaných staveb tohoto typu v Ratiboři. Charakter stavby je na pomezí dřevěné a zděné stavby, kde na cihlových základech a zídce je postavena roubená stavba se střechou pokrytou břidlicí. Od roku 2012 je ve vlastnictví města Ratiboř. V roce 2020 byly provedeny základní renovační práce, které proměnily ruinu v opravenou budovu. Další opravy interiéru a extriéru ještě nebyly v roce 2022 ukončeny.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Podobné sýpky ve Slezském vojvodství lze nalézt také v blízkém okolí a také v Hornoslezském etnografickém parku v Chořově.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Spichlerz w Sudole - Strona Urzędu Miasta w Raciborzu. www.raciborz.pl [online]. [cit. 2022-03-14]. Dostupné online. 
  2. Racibórz - Drewniano murowany spichlerz – lamus z XIX wieku w Raciborzu Sudół. Atrakcje turystyczne Raciborza. Ciekawe miejsca Raciborza. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2022-03-14]. Dostupné online. 
  3. Spichlerz w Sudole już nie niszczeje • Racibórz • Racibórz. www.nowiny.pl [online]. [cit. 2022-03-14]. Dostupné online. (polsky)