Hornoslezský etnografický park v Chořově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chořově
Dřevěný chlév na území skanzenu.
Dřevěný chlév na území skanzenu.
Funkceskanzen
LokalitaPolsko, Chořov, Chořov, PolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Rozloha22 ha
Založenokvěten 1975
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hornoslezský etnografický park v Chořově (polsky Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie) je skanzen. Nachází se na území parku Park Śląski (Slezský park, dříve Vojvodský park kultury a oddechu gen. Jerzego Ziętka), nedaleko Slezského stadionu a Obchodního centra AKS ve Slezském vojvodství. V parku se nachází přibližně 70 historických dřevěných objektů vesnické (lidové) a maloměstské architektury. Rozkládá se na ploše o 22 ha.

Shromážděné objekty lidového stavitelství pocházejí z pěti podregionů Horního Slezska (beskydského, podhůří, pszczynsko-rybnického, průmyslového a lublinieckého) a také z regionu Zagłębia Dąbrowského.

Scelujícím objektem jednotlivých částí expozice je kostel sv. Josefa z Nieboczówa z 18. století, podobně jako zámecké, farní a vesnické sýpky a také některé budovy Slezských Beskyd, většina zbývajících objektů pochází z poloviny 19. století.

Hornoslezský etnografický park je součástí Stezky dřevěné architektury ve Slezském vojvodství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První plány na otevření etnografického muzea se objevily v roce 1938. Vypuknutí druhé světové války však neumožnilo jejich realizaci. K ní došlo až roku 1952, kdy vznikl Vojvodský park kultury a oddechu gen. Jerzego Ziętka na jehož území měl být vytvořen skanzen. V roce 1963 Projekční kancelář v Krakově zpracovalo jeho konečnou podobu (koncepci). Roku 1964 byl projekt schválen a byla zahájena výstavba skanzenu. Oficiálně byl skanzen otevřen v květnu 1975.

Od roku 2013 je vydáván naučný časopis Rocznik Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Górnośląski Park Etnograficzny na polské Wikipedii.

  1. Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie" - Informacje ogólne. muzeumgpe-chorzow.pl [online]. [cit. 2017-03-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-07. (polsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CHOJECKA, Eva. Sztuka Górnego Śląska od średniowiecza do końca XX wieku, Muzeum Śląskie, Katowice 2004, ISBN 83-87455-77-6, s. 450. (polsky)
  • Krajobraz tworzą ludzie, Wydawnictwo WPKiW S.A., Chorzów 2010, ISBN 978-83-62506-00-2 (polsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]