Šarlotina pavučinka (film, 1973)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šarlotina pavučinka
Původní názevCharlotte's Web
Země původuUSA
Jazykangličtina
Délka94 minut
PředlohaŠarlotina pavučinka
NámětE. B. White
ScénářEarl Hamner Jr.
RežieCharles A. Nichols
Iwao Takamoto
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDebbie Reynolds
Paul Lynde
Henry Gibson
ProdukceJoseph Barbera
William Hanna
HudbaRichard M. Sherman
Robert B. Sherman
KameraDick Blundell
Ralph Migliori
Roy Wade
Dennis Weaver
StřihLarry C. Cowan
Pat Foley
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 1. března 1973
Česko 17. květen 2004
Produkční společnostiHanna-Barbera Productions
Sagittarius Productions
DistribuceParamount Pictures
Předchozí a následující díl
Velké dobrodružství prasátka Wilbura - Šarlotina pavučinka 2
Šarlotina pavučinka na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šarlotina pavučinka (v anglickém originále Charlotte's Web) je americký animovaný film z roku 1973. Filmu se režisérsky ujal Charlesa A. Nicholsa a Iwao Takamota. Námětem se stala stejnojmenné dětské knihy, kterou napsala E. B. Whiteho.

Hlasy postaviček v originále namluvili herci jako Henry Gibson, Debbie Reynolds, Paul Lynde, Agnes Moorehead, Pamelyn Ferdin, Bob Holt, Joan Gerber, John Stephenson, Don Messick, Rex Allen, Martha Scott, Herb Vigran, a Dave Madden.

Na film pak navazuje film Velké dobrodružství prasátka Wilbura - Šarlotina pavučinka 2. Další zpracování pochází z roku 2006.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Dívka Fern jednoho dne pozoruje ve chlévě prasnici s malými selátky. Je jich 11 a prasnice má jen 10 struků. Proto chce dívčin otec nejmenší prasátko zabít. To se ale nelíbí Fern, a slíbí prasátku, že ho nedá, a že se o něj bude starat. Dá mu jméno Wilbur. Když už ho nemůže mít doma, dá ho na farmu svého strýce a každý den za ním chodí. Wilbur i Fern si najdou na farmě kamarády: husu s houserem, krávy, ovce, jednoho koně, krysu Templetona a hlavně pavouka Šarlottu. Když se jednoho dne Wilbur dozví, že před Vánoci ho farmář zabije a upeče, je zoufalý. Šarlotta mu slíbí, že vymyslí něco, aby se tak nestalo. Utká pavučinu s nápisem SKVĚLÉ PRASE. Z té je senzace, ale až o ni ochabne zájem, Šarlotta musí vymyslet jiné a lepší slovo. Utká jich ještě několik a farmář přihlásí Wilbura na soutěž domácích zvířat, kam ho převezou v bedně i se 2 černými pasažéry: Šarlottou a Templetonem. Šarlotta utká ještě jednu pavučinu, a Wilbur vyhraje medaili. Šarlotta zůstane na trámu, kde i zemře, protože nemá sílu slézt dolů. Za pomoci Templetona ale Wilbur převeze domů obal s Šarlottinými vajíčky, ze kterých se potom na jaře vylíhne moc malých pavoučků, kteří odletí, ale u Wilbura zůstanou 3: Radost, Aranea a Kráska. A Wilbur se dočká sněhu i Vánoc, i příštího jara, a mnoha dalších.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]