Śródmieście (Gdyně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Śródmieście
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíPomořské
PobřežíKašubské pobřeží
MěstoGdyně
Śródmieście
Śródmieście
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha12,6 km²
Správa
Vznik1926 a 14. století
Oficiální webwww.srodmiescie.miasto.gdynia.pl
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Śródmieście, kašubsky Westrzódgardzé, německy Stadtmitte a česky Centrum, je centrální přímořská čtvrť města Gdyně, která se nachází na Kašubském pobřeží v Pomořském vojvodství v severním Polsku. Na severu sousedí s gdyňskými čtvrtěmi Oksywie, Obłuże a Pogórze a na jihu se čtvrtěmi Działki Leśne a Kamienna Góra. Na západě sousedí s gdyňskými čtvrtěmi Chylonia, Leszczynki a Grabówek a na východě s Gdaňským zálivem Baltského moře.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Śródmieście bylo modernisticky přestavěno hlavně ve 20. a 30. letech dvacátého století a se štěstím přežilo druhou světovou válku prakticky nepoškozené. V roce 2007 byla modernistická část Śródmieście zapsaná do rejstříku památek a v roce 2015 bylo celé Śródmieście zapsáno na seznam historických památek Polska. Jsou zde významný námořní přístav Gdyně, železniční uzel Gdynia Glówna, reprezentativní ulice, muzea, galerie, obchody, písečné pláže atp.[1][2]

Související odkazy[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rada Dzielnicy Śródmieście. Oficjalny serwis internetowy miasta Gdynia [online]. [cit. 2022-01-26]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Spacer: 20 miejsc, które warto zobaczyć w Śródmieściu Gdyni. Ruszaj w drogę! - Polska turystyka - Podróże i ciekawe miejsca w Polsce [online]. [cit. 2022-01-26]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]