Řetězový parník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řetězový parník s tažným nákladem poblíž Drážďan (1882)

Řetězový parník je typ parní lodi používané v druhé polovině 19. a první polovině 20. století na mnoha evropských řekách k vlečení nákladu proti proudu. Celé zařízení fungovalo tak, že v řece byl položen těžký ocelový řetěz, který byl parníkem provlečen, a ten po něm za pomoci na palubě umístěného parního stroje „šplhal“. Řetězové parníky nabízely ve své době veliký výkon a dokázaly za sebou táhnout celou řadu nákladních člunů.[1]

První plavba řetězových parníků byla zřízena v roce 1825 ve Francii na řece Seině mezi Paříží a Rouen.[2]

V Českých zemích fungovaly řetězové parníky na dolním Labi, kde usnadňovaly transport lodí a zboží z Německa.[2] Nejprve – od roku 1874 – vedl řetěz z Německa do Ústí nad Labem, v roce 1886 byl pak prodloužen až do Mělníku. Ve 20. století nastal na Labi postupný útlum plavby řetězových parníků, provoz na posledním úseku byl definitivně ukončen v roce 1947.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GALLAŠ, Edvard. Upravení řek v Čechách a jeho význam v ohledu národohospodářském. Praha: Tiskem J.S. Skrejšovského, 1871. S. 36. 
  2. a b Stručná historie řetězové paroplavby v datech | Oblastní muzeum v Děčíně. www.muzeumdecin.cz [online]. [cit. 2020-06-12]. Dostupné online. 
  3. LABSKÝ KAŇON, Knorr. Ivan. Země světa. 3.5.2022, roč. 21, čís. 5, s. 46–50. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • GALLAŠ, Edvard. Upravení řek v Čechách a jeho význam v ohledu národohospodářském. Praha: Tiskem J.S. Skrejšovského, 1871. 39 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]