Řetěz nezávislosti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řetěz nezávislosti
قلادة الاستقلال
Uděluje

Katar
Typ záslužný řád
Založeno 1978
Stát KatarKatar Katar
Způsobilost současné či bývalé zahraniční hlavy států
Uděluje se za rozvoj přátelství mezi Katarem a jinými zeměmi
Status dosud udílen
Zakladatel Chalífa bin Hamád Al-Sání
Třídy řetěz
Ostatní vyznamenání
Vyšší není
Nižší Řád za zásluhy

Řetěz nezávislosti (arabsky: قلادة الاستقلال) je nejvyšší státní vyznamenání Kataru založené roku 1978. Udílen je zahraničním hlavám států za rozvoj přátelství mezi Katarem a dalšími zeměmi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen roku 1978 katarským emírem Chalífou bin Hamád al-Sáním jako nejvyšší státní vyznamenání určené k ocenění zahraničních hlav států. Udílen je v souladu s diplomatickým protokolem za rozvoj přátelství mezi zeměmi. Založen byl na počest zisku nezávislosti. Tu Katar získal na Spojeném království dne 3. září 1971. Udílen je v jediné třídě, řádovém řetězu, který je nošen kolem krku.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar zlaté deseticípé hvězdy s cípy ve tvaru prázdných kosočtverců. Cípy jsou spojeny ornamentálním kruhem se vsazenými diamanty. Uprostřed je kulatý zlatý medailon se širokým okrajem. Uprostřed je vyobrazen státní znak Kataru. Kolem znaku je nápis v arabštině Katarský stát v horní části a řetěz nezávislosti ve spodní části.

Odznak je k řetězu připojen ozdobnou plaketkou nepravidelného tvaru zdobenou perlami. Řetěz se skládá z 30 článků propojených dvojitým řetízkem: centrální článek nepravidelného tvaru je zdobený 4 perlami a 2 rubíny s vyobrazením státního znaku uprostřed, 14 plných ozdobných článků (8 s vyobrazeními charakteristických symbolů Kataru a 6 s nápisy kaligrafickým arabským písmem) se střídá s prázdnými ozdobnými prvky.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Collare dell'Indipendenza na italské Wikipedii.

  1. Medals and Orders [online]. The Amiri Diwan of the State of Qatar [cit. 2021-09-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-01-20. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]