Útok titánů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Útok titánů
進撃の巨人
(Šingeki no kjodžin)
Žánryakční
dark fantasy
horor
antiutopie
Manga
Attack on Titan
AutorHadžime Isajama
NakladatelKódanša
Zahraniční
nakladatel
Česko CREW
V časopiseBessacu šónen Magazine
Vydáváno20090901azáří 2009 –
Počet svazků34 (seznam svazků)
v Česku vydáno: 32
Light novel
Šingeki no kjodžin: Before the Fall
AutorRjó Suzukaze
IlustrátorThores Šibamoto
NakladatelKódanša
V časopiseKódanša ranobe bunko
Vydáváno20111202a2. prosince 2011 – 20120629a29. června 2012
Počet svazků3
Manga
Šingeki! Kjodžin čúgakkó
AutorSaki Nakagawa
NakladatelKódanša
V časopiseBessacu šónen Magazine
Vydáváno20120409a9. dubna 2012 –
Počet svazků9
Televizní anime seriál
NámětHadžime Isajama
ScénářJasuko Kobajaši
RežieTecuró Araki
HudbaHirojuki Sawano
Produkční studioWit Studio
Production I.G
TV staniceMBS, Tokyo MX, FBS, HTB, TVA, BS11
Vysíláno6. dubna 2013 – 28. září 2013
Počet dílů25 + 5 OVA
Manga
Šingeki no kjodžin: Before the Fall
AutorRjó Suzukaze
IlustrátorSatoši Šiki
NakladatelKódanša
V časopiseGekkan šónen Sirius
Vydáváno20130826a26. srpna 2013 – 20140525a25. května 2014
Počet svazků17
Manga
Šingeki no kjodžin: Kuinaki sentaku
AutorGun Snark
IlustrátorHikaru Suruga
NakladatelKódanša
V časopiseAria
Vydáváno20130928a28. září 2013 – 20140628a28. června 2014
Počet svazků2
Filmová anime série
Šingeki no kjodžin zenpen: Guren no jumija (1. díl)
Šingeki no kjodžin kóhen: Džijú no cubasa (2. díl)
Šingeki no kjodžin: Kakusei no hókó
(3. díl)
NámětHadžime Isajama
ScénářJasuko Kobajaši
RežieTecuró Araki
HudbaHirojuki Sawano
Délka119 minut (1. díl)
121 minut (2. díl)
Produkční studioWit Studio
Premiéra22. listopadu 2014 (1. díl)
27. června 2015 (2. díl)
13. ledna 2018 (3. díl)
Filmová série
Šingeki no kjodžin: Attack on Titan
(1. díl)
Šingeki no kjodžin: Attack on Titan – End of the World (2. díl)
NámětHadžime Isajama
ScénářJúsuke Watanabe
Tomohiro Mačijama
RežieŠindži Higuči
ProdukceJošihiro Sató
HudbaŠiró Sagisu
Délka98 minut (1. díl)
87 minut (2. díl)
DistributorTóhó
Premiéra1. srpna 2015 (1. díl)
19. září 2015 (2. díl)
Televizní anime seriál
Šingeki! Kjodžin čúgakkó
NámětSaki Nakagawa
ScénářMidori Gotó
RežieJošihide Ibata
HudbaAsami Tačibana
Produkční studioProduction I.G
TV staniceMBS, Tokyo MX, BS11
Vysíláno4. října 2015 – 20. prosince 2015
Počet dílů12
Televizní anime seriál
Šingeki no kjodžin 2
NámětHadžime Isajama
ScénářJasuko Kobajaši
RežieTecuró Araki
Masaši Koizuka
AnimaceKjódži Asano
HudbaHirojuki Sawano
Produkční studioWit Studio
Vysíláno1. dubna 2017 – 17. června 2017
Počet dílů12
Portál o anime a manze

Útok titánů (japonsky 進撃の巨人, Šingeki no kjodžin, známo také pod oficiálním anglickým názvem Attack on Titan) je japonská manga, kterou kreslí a píše Hadžime Isajama. Manga začala vycházet v časopise Bessacu šónen Magazine od září 2009 a dosud byla vydána v dvaceti sedmi svazcích tankóbon. Manga získala velkou popularitu zejména poté, co se začala od dubna do září 2013 vysílat její stejnojmenná 25dílná anime adaptace z dílny studií Production I.G a Wit Studio. Vydáno bylo také několik dalších doprovodných mang, her, light novel a na motivy mangy se také chystá dvojice celovečerních hraných filmů.

Příběh se odehrává v postapokalyptickém světě, kde lidstvo žije ve městech obehnaných vysokými zdmi. Tyto zdi mají obyvatele chránit před titány, obřími humanoidy, kteří bez zjevného důvodu požírají lidi. Hlavními postavami jsou Eren Jäger, jeho nevlastní sestra Mikasa Ackerman a jejich kamarád z dětství Armin Arlert. Po útoku kolosálního titána přísahá Eren pomstu a vyhlazení všech titánů. Později se trojice přidává k průzkumné legii, která bojuje proti titánům vně hradeb.

Koncem roku 2014 začalo tuto mangu vydávat nakladatelství CREW v češtině.[1]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Svět[editovat | editovat zdroj]

Titáni (japonsky 巨人, kjodžin) se poprvé objevili před stovkou let před začátkem příběhu a téměř vyhladili většinu lidské populace. Lidé, kterým se podařilo přežít, vybudovali 50 metrů vysoké hradby kruhového půdorysu, které jsou vyšší než titáni. Tři hlavní hradby jsou pojmenovány – zeď Maria (japonsky ウォール・マリア, Wóru Maria), zeď Rose (japonsky ウォール・ローゼ, Wóru Róze) a zeď Sina (japonsky ウォール・シーナ, Wóru Šína). Uvnitř těchto hradeb žili lidé více než sto let v míru, mnoho lidí se dokonce za celý svůj život nesetkalo s žádným titánem.

Titáni jsou obři, vzhledem připomínající člověka bez genitálií a v některých případech i bez kůže. Jsou vysocí 3 až 15 metrů, výjimečně se objevují i vyšší. Titáni jednají instinktivně a bez zjevné inteligence; dokud cítí přítomnost člověka, snaží se k němu přiblížit a sežrat ho. I přes to dokáží přežít bez potravy libovolně dlouhou dobu, energii pravděpodobně čerpají ze slunce. Jejich těla jsou vzhledem k velikosti nepřiměřeně lehká, kůži mají tvrdou a velmi rychle se regenerují (dokonce i při ztrátě celé končetiny nebo hlavy se dokáží během chvíle regenerovat). Titáni mají jediné známé slabé místo – šíji, která pokud je přeseknuta způsobí okamžitou smrt titána. Jejich původ nebo motivace je lidstvu dlouho neznámá, nakonec se však ukáže, že jde o lidi z rasy eldianů, které do titání podoby přeměňuje totalitní vláda země Marley, a to za protistátní prohřešky (například snahu o obnovu Eldie). Jediným známým způsobem, jak se titán může navrátit do lidské podoby, je sežrat někoho, kdo má schopnost se přeměňovat vědomě (například tedy Erena) na jednoho z 9 zakládajících titánů, přičemž převezme i jeho moc a specifické druhy titánů, které předchozí majitel držel. Pokud držitel titání moci zahyne, aniž by byl sežrán jiným titánem, přejde jeho moc na náhodného eldiana, který se narodí po jeho smrti.

Aby mohlo lidstvo proti titánům bojovat, bylo vynalezeno speciální zařízení, připomínající horolezecký sedací úvaz s dvojicí navíjecích ocelových lanek poháněných stlačeným plynem a sadou výměnných čepelí, které nositeli umožňuje pohyb do stran i do výšky. Toto zařízení se nazývá prostorové manévrovací zařízení (japonsky 立体機動装置 Rittai kidó sóči). S tímto vybavením se učí pracovat všechny armádní jednotky a je nezbytné k boji proti titánům, jelikož představuje jediný účinný způsob, jak přeseknou titánovu šíji.

Armáda je ve městě založena za účelem obrany a výzkumu titánů. Dělí se na tři hlavní divize – Vojenskou policii (japonsky 憲兵団, Kenpeidan), Armádní sbor (japonsky 駐屯兵団, Čúton heidan) a Průzkumnou legii (japonsky 調査兵団, Čósa heidan). Nováčci jsou automaticky zařazeni do výcvikové jednotky, kde se několik let trénují a poté si mohou na základě svých schopností svolit jednu ze tří divizí.

Vojenská policie se skládá z elitních vojáků, jejichž hlavním úkolem je chránit krále, udržovat pořádek a vynucovat právo v hlavní části města, uvnitř hradeb Sina. Každý rok se do vojenské policie může zařadit deset nejschopnějších nováčků z výcvikové jednotky. Vojenská policie by tak měla být nejschopnější a nejlépe vybavená divize. Jejich členové jsou ale líní, úplatní a zneužívají své postavení. I přesto se většina nováčků chce k této divizi připojit, protože jsou jediní, kteří nemusí bojovat s titány.

Armádní sbor je největší ze všech divizí, má za úkol chránit a spravovat hradby. Členové sboru tak tvoří první obranou linii lidstva proti titánům. Před útokem a zničením zdi Maria byl armádní sbor plný neschopných vojáků, kteří neplnili své povinnosti. Po pádu hradby Maria se jejich přístup změnil a stali se velmi schopnými.

Průzkumná legie je divize s největší úmrtností svých vojáků. Hlavním úkolem tohoto sboru je bojovat s titány v jejich vlastním prostředí mimo hradby města. Zároveň se snaží odhalit více informací o titánech, jejich původu a možnostech, jak je zničit.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj začíná přibližně sto let od doby, kdy se objevili titáni a téměř vyhladili lidstvo. Eren, Mikasa i Armin jsou svědky útoku Kolosálního titána (japonsky 超大型巨人, Čó-ógata kjodžin), který poničí hradbu Maria v blízkosti jejich usedlosti. Po tomto útoku začnou do města proudit menší titáni a požírat lidi. Eren je později svědkem smrti své matky, která uvázla v troskách jejich domu a je sežrána titánem. Po prvotním překvapení začne Armádní sbor evakuovat obyvatele žijící mezi zdí Rose a nyní pobořenou zdí Maria. Přeživší uprchlíci jsou dočasně ubytováni za zdí Rose.

Eren, Mikasa a Armin se přidají k armádě a jsou zařazeni do 104. výcvikové jednotky. Do ukončení základního výcviku jsou členové 104. jednotky dočasně umístěni na hradby Rose, poblíž městské čtvrti Trost. V tu chvíli se opět objeví gigantický titán a stejně jako před 5 lety i teď poničí část hradeb. Během nastávající bitvy je Eren před zraky Armina pozřen titánem.

Před svou smrtí Eren zjistí, že se dokáže silou vůle přeměnit v titána a tím se zachrání. Po skončení útoku a zabezpečení čtvrti Trost je zatčen, jelikož může představovat hrozbu. Během soudního procesu je Eren a jeho nově objevená schopnost předán průzkumné legii, kde je zařazen do elitní jednotky vedené kapitánem Levim.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Eren Jäger (japonsky エレン・イェーガー, Eren Iégá)

Hlavní hrdina příběhu. Poté, co titán zabije jeho matku, přísahá pomstu a smrt všem titánům. Později se společně se svými kamarády Arminem a Mikasou přidá k armádě bojující proti titánům. Jsou zařazeni do 104. výcvikové jednotky. Eren je během svého prvního boje sežrán titánem a díky tomu zjistí, že sám sebe dokáže proměnit v titána. V této pozměněné formě se pak snaží pomoci lidstvu a splnit svou přísahu vyhladit titány. Později vyhladí 80% lidské populace. V anime jej dabuje Júki Kadži, v hraných filmech jej hraje Haruma Miura.

Mikasa Ackerman (japonsky ミカサ・アッカーマン, Mikasa Akkáman)

Mikasa byla přijata neoficiálně do Jägerovy rodiny poté, co její rodiče byli zavraždeni otrokáři. Mikasa nebyla nikdy adoptovaná. Mikasa (a předtím i její matka) je poslední známý člověk pocházející z Asie (orientální). Mikasa je velmi schopný voják, armádní výcvik ukončila jako nejlepší z celé skupiny a později se přidává k jednotce průzkumných sborů. V anime ji dabuje Jui Išikawa, v hraných filmech ji hraje Kiko Mizuhara.

Armin Arlert (japonsky アルミン・アルレルト, Arumin Arureruto)

Kamarád Erena a Mikasy. Armin je velmi přemýšlivý a inteligentní, s přirozeným talentem pro strategii. Právě tyto vlastnosti mu pomáhají při výcviku a později v průzkumném sboru v armádě, kam se přihlásil společně s Erenem a Mikasou. Později se z něj stane Collosal Titan. V anime jej dabuje Marina Inoue, v hraných filmech jej hraje Kanata Hongó.

Levi Ackerman (japonsky リヴァイ・アッカーマン, Rivai Akkāman)

Velitel oddílu z Recon Corps, později odhaleno, že i příbuzný Mikasy Ackerman. Často je oslovován jako Kapitán Levi. Levi je menší postavy, má rovné černé vlasy, a šedomodré oči. Je mu přibližně 30 let. Levi má rád uklízení, jeho prostředí musí být vždy bezchybně čisté. Je to velice zdatný bojovník a zabiják Titánů. Jeho počet zabití je tak velký, že ho sám ani neví. Podílel se na rozsudku Erena Jägera, kde ho poté přijmuli do Survey Corps (průzkumná jednotka). V anime jej dabuje Hiroši Kamija, v anglické verzi Matthew Mercer.

Manga[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam kapitol mangy Útok titánů.

Původní příběh píše a kreslí Hadžime Isajama a od roku 2009 jej vydavatelství Kódanša publikuje ve svém měsíčníku Bessacu šónen Magazine. Kapitoly jsou také vydávány v tankóbon formátu. Doposud bylo vydáno již 27 svazků o celkovém nákladu 36 milionů kopií.[2] V pořadí dvanáctý díl ve formátu tankóbon vyšel v celkovém nákladu 2,2 milionu kopií, což z této mangy dělá druhou sérii, která překročila hranici 2 miliony výtisků na jeden díl.[3]

V květnovém díle Bessacu šónen Magazine roku 2012 vyšla komediální spin-off série s názvem Šingeki! Kjodžin čúgakkó (japonsky 進撃!巨人中学校), kterou napsal Saki Nakagawa. Děj této série sleduje hlavní hrdiny jako studenty nižší střední školy, kteří bojují proti titánům. Další podobná série s názvem Šingeki no kjodžin: Before the Fall vyšla v srpnu 2013 v měsíčníku Gekkan šónen Sirus, jenž taktéž vydává nakladatelství Kódanša. Příběh této druhé série je založen na stejnojmenném románu autora Rjó Suzukazeho.

V Česku začala koncem roku 2014 manga vycházet pod názvem Útok titánů. Vydává ji nakladatelství CREW.[1]

Light novel[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 vyšla třídílná série light novel s názvem Šingeki no kjodžin: Before the Fall (japonsky 進撃の巨人 Before the fall). Příběh napsal Rjó Suzukaze a ilustroval Thores Šibamoto. Děj všech tří dílů se odehrává před hlavní dějovou linií mangy. První díl sleduje kováře jménem Anheru, který sestrojil první prostorové manévrovací zařízení.[4] Hrdinou zbylých dvou dílů je mladý muž, který byl jako dítě nalezen v břiše titána. Kromě Japonska tato série vyšla i ve Spojených státech.

Anime[editovat | editovat zdroj]

Animovanou adaptaci mangy režíroval Tecuró Araki (Death Note) a za její realizací stojí Wit Studio v koprodukci Production I.G. Svou premiéru si 25dílné anime v Japonsku odbylo od dubna do září 2013.[5][6] Druhá řada anime seriálu se vysílala od 1. dubna do 17. června 2017.[7] Třetí řada se vysílala od července 2018 a čtvrtá série (první část) od zimy 2021. Poslední díl vyšel 5.11. 2023 a trval přes 90 min.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b CREW. Útok titánů - připravujeme [online]. [cit. 2014-06-21]. Dostupné online. 
  2. Anime News Network. Attack on Titan Anime Gets 2 Compilation Films in 2014-2015 [online]. 2014-04-03 [cit. 2014-06-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Anime News Network. Attack on Titan Prints 28 Million as Latest Book Gets 2.2-Million Printing [online]. 2013-12-06 [cit. 2014-06-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Anime News Network. Vertical Adds Attack on Titan: Before the Fall Light Novel Series [online]. 2013-10-11 [cit. 2014-06-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Anime News Network. Yuuki Kaji, Yui Ishikawa, Marina Inoue Lead Attack on Titan Cast [online]. 2012-12-05 [cit. 2014-06-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Anime News Network. Saki Fujita, Keiji Fujiwara Join Attack on Titan TV Anime's Cast [online]. 2013-03-08 [cit. 2014-06-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Attack on Titan Anime's 2nd Season Premieres in Spring 2017 [online]. Anime News Network, 2016-07-03 [cit. 2016-07-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]