Čihadelské rybníky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Čihadelské rybníky
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Čihadelské rybníky
Čihadelské rybníky
Základní informace
Vyhlášení26. listopad 2016
VyhlásilKrajský úřad Středočeského kraje
Nadm. výška243–248 m n. m.
Rozloha1,39 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresNymburk
UmístěníKněžičky
Souřadnice
Čihadelské rybníky
Čihadelské rybníky
Další informace
Kód6114
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Přírodní památka Čihadelské rybníky se nachází poblíž obce Kněžičky a představuje tři menší rybníky ležící v Oboře Kněžičky (Žehuňská obora). Území je veřejnosti běžně nepřístupné. Hlavním předmětem ochrany je makrofytní vegetace přirozeně eutrofních a mezotrofních stojatých vod (nejvýznamnější je nejjižněji ležící a mělký rybník) a živočichů na tyto biotopy vázaných, zejména kuňky obecné (Bombina bombina), čolka obecného (Triturus vulgaris) a šídla lučního (Brachytron pratense).[3]

Přírodní památka je rovněž součástí evropsky významné lokality Žehuňsko a rozlehlé ptačí oblasti Žehuňský rybník – Obora Kněžičky soustavy Natura 2000.[4][5] Z chráněných druhů živočichů a rostlin se zde dále vyskytují ještěrka obecná (Lacerta agilis), ropucha obecná (Bufo bufo), skokan zelený (Rana esculenta), užovka obojková (Natrix natrix), ostřice pozdní (Carex oederi), rdest trávolistý (Potamogeton gramineus), rdest ostrolistý (Potamogeton acutifolius), rdest světlý (Potamogeton lucens), skřípinec jezerní (Schoenoplectus lacustris), bublinatka jižní (Utricularia australis) a rozrazil štítkovitý (Veronica scutellata).[6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. Ústřední seznam ochrany přírody – PP Čihadelské rybníky [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2017-10-22]. Dostupné online. 
  4. EVL Žehuňsko [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2017-10-22]. Dostupné online. 
  5. PO Žehuňský rybník - Obora Kněžičky [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2017-10-22]. Dostupné online. 
  6. ČÍŽEK, Oldřich. Plán péče o přírodní památku Čihadelské rybníky (návrh na vyhlášení) na období 2016 – 2025. 1. vyd. Praha: Krajský úřad Středočeského kraje, 2016. 36 s. Dostupné online. Kapitola 2.1 Stručný popis území a charakteristika jeho přírodních poměrů, s. 10–11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]