Zahřívaný tabákový výrobek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nezaměňovat s elektronickou cigaretou.
Zařízení Iqos pro nahřívání tabákových náplní

Hlavním společným znakem zahřívaných tabákových výrobků je skutečnost, že tabák pomocí bateriového topného systému zahřívají,[1] místo aby jej spalovaly. Tabák se zahřeje na nižší teplotu než hořící cigareta, čímž vznikne aerosol, který uživatel vdechne.[2] Tyto výrobky obsahují mimo jiné nikotin, který je návykový.[3]

Rozdíly v porovnání s ostatními tabákovými výrobky[editovat | editovat zdroj]

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (US Food and Drug Administration, FDA) vysvětluje hlavní rozdíly mezi cigaretami, zahřívanými tabákovými výrobky a elektronickými cigaretami. Cigareta se skládá především z tabákových listů zabalených v cigaretovém papíru. Může také obsahovat filtr, chemické přísady nebo jiné složky. Uživatel zapálí špičku cigarety, aby tabák spálil, a vdechne kouř nezapáleným koncem. Zahřívaný tabákový výrobek se skládá ze zdroje ohřevu a tabáku. Tabák může být zabalen do papíru, což z něj činí druh cigarety. Tabák se však zahřeje na nižší teplotu než hořící cigareta, čímž vznikne aerosol, který uživatel vdechne. Elektronická cigareta zahřívá e-liquid, který může obsahovat nikotin (který typicky vzniká z tabákové rostliny), glycerin, propylenglykol, příchuti a další složky. Zařízení má elektrický zdroj tepla, který zahřívá e-liquid a vytváří aerosol, který uživatel vdechuje.[2]

Zahřívané tabákové výrobky a zákaz mentolu v cigaretách[editovat | editovat zdroj]

Na kategorii zahřívaného tabáku (stejně jako na elektronické cigarety a doutníčky) se nevztahuje omezení mentolových příchutí, které vychází ze schválené Evropské tabákové směrnice 2014/40/EU, jež nabyla účinnost v roce 2016. Přechodné období této směrnice vypršelo 20. května 2020. Na rozdíl od mentolových cigaret včetně kapslových, jejichž distribuce a prodej je ve všech zemích Evropské unie od tohoto data zakázána, mentolové varianty tabákových náplní pro zahřívání budou nadále dostupné.

Zahřívané tabákové výrobky a zdraví[editovat | editovat zdroj]

Tyto výrobky se od tradičních cigaret liší tím, že při jejich užívání nedochází ke spalování. Studie jsou zatím v začátcích, podle zprávy Public Health England z roku 2018 až mnoho studií o bezpečnosti zahřívaných tabákových výrobkú financují samotní výrobci.[4] Britský Výbor pro toxikologii tvrdí, že: „pravděpodobně by došlo ke snížení rizika u konvenčních kuřáků, kteří se rozhodnou místo kouření cigaret používat zahřívané tabákové výrobky. Úplné ukončení kouření by však vedlo k většímu snížení rizika.”[5]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie zahřívaných tabákových výrobků sahá do 60. let 20. století, kdy tabákové společnosti vyvinuly alternativní tabákové výrobky s cílem rozšířit trh s cigaretami.[6] Zahřívané tabákové výrobky se poprvé objevily na trhu v roce 1988, nebyly však komerčně úspěšné. Později došlo ke globálnímu poklesu spotřeby tabáku, který, pokud by pokračoval, měl by negativní dopad na zisky tabákového průmyslu. Tento pokles vedl odvětví k tomu, že vynalezlo a uvedlo na trh nové výrobky, například zahřívané tabákové výrobky. Tyto výrobky zavedly velké tabákové společnosti. Zavedení nejnovější generace zahřívaných tabákových výrobků se zdá být poslední kapitolou desítky let staré strategie tabákového průmyslu, který pracuje na vytvoření partnerství s vládami a obhájci zdraví, a prezentuje tyto výrobky s údajně „sníženou škodlivostí“ jako možnost řešení tabákové epidemie.

Zahřívané tabákové výrobky na českém trhu[editovat | editovat zdroj]

IQOS[editovat | editovat zdroj]

Společnost Philip Morris International vyvinula kategorii produktů, do které patří i IQOS. IQOS je elektronické zařízení, které nahřívá pevnou tabákovou náplň, podobnou cigaretě tzv. HEET a TEREA. Od jiných alternativ cigaret, například tekutých směsí do e-cigaret, ji odlišuje skutečnost, že je vyrobena ze skutečného tabáku. Tabáková náplň neprodukuje kouř, nýbrž aerosol. Tabák je v zařízení ohříván na teplotu do 300 °C po dobu 6 minut nebo 14 potáhnutí.[7]

glo[editovat | editovat zdroj]

Společnost British American Tobacco uvedla na trh produkt z řady tzv. bezdýmných tabákových výrobků. Jedná se o baterií poháněný zahřívací tabákový výrobek zvaný glo. Do glo se vkládají tabákové náplně NEO stick, podobné úzkým slim cigaretám. V případě glo je tabáková náplň zahřívána na 240 °C zvnějšku, díky tomu má i daleko menší nároky na údržbu a čištění než konkurenční výrobky.[8]

JTI Logic Compact[editovat | editovat zdroj]

Výrobcem a prodejcem e-cigarety Logic Compact je JTI (Japan Tobacco International). Logic Compact je tzv. automatická beztlačítková e-cigareta, která funguje na principu jednorázové magnetické kapsle s e-liquidem s nikotinovou solí. (tzv. „POD systém“). Logic neobsahuje žádný tabák, ale tzv. e-liquid. Na prvním evropským trhu byla e-cigareta předvedena v UK, a to na podzim roku 2018. Na českém trhu se ukázala na podzim roku 2019.[9]

MOK[editovat | editovat zdroj]

Společnost China Tobacco představila svoje zařízení MOK na jihokorejském trhu v roce 2019[10]. Podle výrobce jsou zařízení MOK kompaktnější a lehčí než zařízení glo či IQOS[10]. Náplně Coo jsou také delší a širší než tabákové výrobky konkurenčních společností[10].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WHO | Heated tobacco products (HTPs) information sheet. WHO [online]. [cit. 2019-12-25]. Dostupné online. 
  2. a b How are Non-Combusted Cigarettes, Sometimes Called Heat-Not-Burn Products, Different from E-Cigarettes and Cigarettes?. FDA. 2019-12-20. Dostupné online [cit. 2019-12-25]. (anglicky) 
  3. Heat-not-burn tobacco products - COSH [online]. https://www.smokefree.hk/ [cit. 2019-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-04-01. 
  4. MCNEILL1, Ann; BROSE, Leonie S; CALDER, Robert. Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018 [online]. London: Public Health England, 2018 [cit. 2019-12-25]. Dostupné online. 
  5. Toxicological evaluation of novel heat-not-burn tobacco products – non-technical summary [online]. Committees on toxicity, carcinogenicity and mutagenicity of chemicals in food, consumer products and the environment, 2017 [cit. 2019-12-25]. Dostupné online. 
  6. BIALOUS, Stella A; GLANTZ, Stanton A. Heated tobacco products: another tobacco industry global strategy to slow progress in tobacco control. Tobacco Control. 2018-11, roč. 27, čís. Suppl 1, s. s111–s117. PMID: 30209207 PMCID: PMC6202178. Dostupné online [cit. 2019-12-25]. ISSN 0964-4563. DOI 10.1136/tobaccocontrol-2018-054340. PMID 30209207. 
  7. IQOS věda. iqosveda.cz [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online. 
  8. BAT. www.bat.com [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online. (us) 
  9. Japan Tobacco International – a global tobacco company. www.jti.com [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-01-08. (anglicky) 
  10. a b c "New HNB Device from China Tobacco". Tobacco Asia. 30 May 2019.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]