Zátah: Vykoupení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zátah: Vykoupení
Režisér Gareth Evans u plakátu Zátahu
Režisér Gareth Evans u plakátu Zátahu
Základní informace
Původní názevSerbuan maut
Země původuIndonésieIndonésie Indonésie
Délka101 minut
Žánryakční, krimi, thriller
Scénář a režieGareth Evans
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleIko Uwais
Joe Taslim
Yayan Ruhian
HudbaMike Shinoda
Joseph Trapanese
Výroba a distribuce
Premiéra8. září 2011 (2011 TIFF)
IndonésieUSA 23. března 2012
Francie 20. června 2012
DistribuceCelluloid Nightmares
USA Sony Pictures Classics, Stage 6 Films
Rozpočet$ 1,1 miliónů
Tržby$ 8,7 miliónů
Předchozí a následující díl
Zátah 2
Zátah: Vykoupení na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zátah: Vykoupení, nebo jen Zátah (v originále Serbuan maut, nebo anglicky The Raid: Redemtion či jenom The Raid), je indonéský akční film režiséra Garetha Evanse z roku 2011. Po snímku Cesta bojovníka (2009) se jedná o druhý film, na kterém spolupracovali Gareth Evans a Iko Uwaise. V obou případech Iko Uwais s Yayanem Ruhianem představili tradiční indonéské bojové umění Pencak Silat.

V roce 2011 byl film představen na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu a získal pozitivní recenze kritiků.[1][2][3] Ve Spojených státech vyšel film pod názvem The Raid (namísto původního Serbuan maut), protože společnost Sony Pictures Classics nemohla k titulu získat autorská práva, což Evansovi umožnilo pojmenovat celou sérii (Zátah, Zátah 2 (2014) a Zátah 3 (2018)).[4][5]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film začíná loučením důstojníka Rama se svou manželkou, která čeká dítě. Rama se připojí k dvacetičlennému elitnímu policejnímu komandu, mezi nimi jsou mimo jiné důstojníci Bowo a Dagu, seržant Jaka a poručík Wahyu, které má provést zátah v bytovém domě v Jakartě. Tým má v úmyslu zastavit plány Tama Riyadiho, který vlastní blok a umožňuje zločincům pronajmout si pokoj pod jeho ochranou. Přichází neprozrazeni, vyklízí první podlaží a zneškodňuje různé trestné nájemce. Pokusí se také zadržet nevinného nájemce, který se snaží donést léky své nemocné manželce. Pokračují až do šestého patra, kde je spatří malý chlapec a stihne vyvolat poplach, předtím než ho Wahyu zastřelí.

Tama rozhlašuje, že kdo se pomůže zbavit policie už nikdy nebude muset platit nájem. Ve tmě je tým přepaden střelci seshora a velké množství je zabito. Jaka se od Wahyua dozví, že mise není oficiálně schválená a nikdo nezná jejich polohu a žádná záloha ani posily nedorazí. Zbývající důstojníci jsou nuceni ukrýt se v prázdném bytě, kde je důstojník Bowo zraněn výstřelem. Rama sestavuje improvizované výbušné zařízení, které zabíjí útočníky a dostávají trochu času. Tým se rozdělí do dvou skupin: Jaka, Wahyu a Dagu se stáhnou do pátého patra, zatímco Rama a Bowo jdou do sedmého.

Rama a Bowo se ukryjí u nájemce, kterého dříve propustili a prosí aby jim pomohl. Přestože jeho nemocná manželka prosí, aby se nezapojoval do této nebezpečné akce, neochotně souhlasí a ukrývá je do tajné chodby ve svém bytě. Za chvíli sem přijdou muži s mačetama, ale když se jim nedaří najít Rama a Bowa, odejdou. Rama ošetřuje Bowa a poté se vydává za Jakou do pátého patra. Na chodbě mu ale zkříží cestu gang s mačetama. Rama je nucen s nimi bojovat holýma rukama. Když Rama všechny zbije jeho bratr Andi, Tamova pravá ruka, ho ukryje k sobě. Rama Andiho přesvědčuje, aby se vrátil domů.

Současně je Jak a jeho skupina objevena Mad Dogem. Ten zatýká Jaka a místo, aby jej zastřelil, vyzývá ho k souboji. Během něj Jaka uškrtí a jeho mrtvolu táhne s sebou do výtahu. Tama na mnoha bezpečnostních kamerách viděl Andiho mluvit s Ramem a odhalil jeho zradu. Proto poručí Mad Dogovi, aby ho zabil.

Rama najde Mad Doga jak mlátí Andiho a snaží se ho zachránit. Mad Dog mu povolí osvobodit bratra a bojuje s oběma zároveň. Souboj s přesilou však nezvládne a umírá.

Mezitím Wahyu bere Tama jako rukojmí, aby ho použil k útěku. Tama se Wahyuovi posmívá a říká mu, že i když se dostane ven později ho někdo zabije, protože všem řekne, že je podplacený vysoce postavenými zločinci. Wahyu Tama zastřelí poslední kulkou a pak se pokusí zastřelit sám sebe.

Andi poté Ramovi předává nahrávky, na kterých Tama vydírá důstojníky, kteří se brání úplatku. Rama zatýká Wahyua a se zraněným Bowem a Andim, který využívá svého vlivu, aby je dostal ven odchází pryč.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Iko Uwais Rama
Donny Alamsyah Andi
Joe Taslim seržant Jaka
Ray Sahetapy Tama Riyadi
Yayan Ruhian „Mad Dog“
Pierre Gruno Lieutenant Wahyu
Tegar Satrya Bowo
Zaenal Arifin Zaenal

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KIT, Borys. Toronto 2011: 'The Raid' Starts Midnight Madness on a Butt-Kicking Note [online]. 9. 9. 2011. Dostupné online. (anglicky) 
  2. SCIRETTA, Peter. Watch: Red Band Trailer For ‘The Raid’ – The Best Kick-Ass Action Movie I’ve Seen in Years [TIFF 2011] [online]. 9. 9. 2011. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Archivovaná kopie. social.entertainment.msn.com [online]. [cit. 2015-08-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-10-14. 
  4. http://theraid-movie.blogspot.com/2012/02/raid-trailer-and-that-title.html
  5. THE RAID: REDEMPTION Director Explains Title Change [online]. 26. 2. 2012 [cit. 2015-08-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]