Základní a Mateřská škola Křtiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Základní a Mateřská škola Křtiny
Základní a Mateřská škola od sadu Jiřího Kovaříka
Základní a Mateřská škola od sadu Jiřího Kovaříka
Účel stavby

Základní a mateřská škola

Základní informace
Architektiing. Ludmila Kramolišova, ing. Karel Doležal
Výstavba1997–2000
Poloha
AdresaKřtiny 240, Křtiny, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Základní a Mateřská škola Křtiny je základní školou ve Křtinách, která je někdy nazývána moderní dominanta Křtin.[1]

Správa školy[editovat | editovat zdroj]

Současným ředitelem školy je RNDr. Petr Lukáš. Zástupkyní ředitele je RNDr. Jarmila Ištoková. Vedoucím Mateřské školy je Bc. Miroslava Gregorová.[2] Hlavním orgánem je školská rada. Ta se skládá ze tří zástupců obce, tří zástupců pedagogického sboru a tří zástupců rodičů. Předsedou školské rady je současný starosta Křtin František Novotný.[3]

Environmentální výchova a vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Škola se zapojila do programu Ekoškola, jehož cílem je snížení dopadu školy na životní prostředí a zlepšení životního prostředí v okolí školy. V rámci tohoto programu dostala škola tato ocenění:

  • Škola udržitelného rozvoje I. stupně[4]
  • mezinárodní titul „Ekoškola“[5]

Ve škole funguje Ekotým, skládající se ze žáků, učitelů, provozních zaměstnanců školy a občanů Křtin.[5]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kolem roku 1770 byla zřízena v rezidenci zámku škola, do které chodily děti z vesnic Proseč u Březiny, Březina, Bukovina, Bukovinka, Křtiny a Habrůvka. Škola se v roce 1865 přesunula do tzv. Outočiště, současné číslo popisné 16, které se pro školní potřeby rozrostlo.[2] V roce 1923 vznikl na Bukovském kopci bytový dům pro učitele, tzv. Učitelák. V roce 1953 byla škola přesunuta do zámku po baronce Adelíně Offermannové a jejím manželovi Edwinu Offermannovi. Po velkém úsilí jednoho z ředitelů školy Jiřího Kovaříka byl 20. 4. 1997 položen základní kámen nové budovy. 2. 9. 2000 byla stavba architektů ing. Ludmily Kramolišové a ing. Karla Doležala dokončena.[6] Budova zámku byla částečně využita na provizorní byty. Objevil se také plán udělat ze zámku byty pro seniory; z tohoto plánu však sešlo. Nakonec zámek od obce koupila developerská firma Mansito, která jej chce zbořit a na jeho místě postavit rezidenci s názvem Měšťanka.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Charakteristika městysu Křtiny [online]. Křtiny: 24.4.2017 [cit. 2018-10-17]. Stránka 1, odstavec 3, poslední věta. Dostupné online. 
  2. a b Základní škola a Mateřská škola Křtiny :: Informace o škole. www.zskrtiny.cz [online]. [cit. 2018-10-17]. Dostupné online. 
  3. Základní škola a Mateřská škola Křtiny :: Školská rada. www.zskrtiny.cz [online]. [cit. 2018-10-17]. Dostupné online. 
  4. Základní škola a Mateřská škola Křtiny :: Environmentální výchova a vzdělávání. www.zskrtiny.cz [online]. [cit. 2018-12-09]. Dostupné online. 
  5. a b Základní škola a Mateřská škola Křtiny :: EKOŠKOLA. www.zskrtiny.cz [online]. [cit. 2018-12-09]. Dostupné online. 
  6. Krátká historie Křtin | Městys Křtiny. www.krtiny.cz [online]. [cit. 2018-10-17]. Dostupné online. 
  7. SRSTKOVÁ, Petra. Nový zámek ve Křtinách srovnají se zemí. Na jeho místě vyroste bytový komplex. Blanenský deník. 2016-09-07. Dostupné online [cit. 2018-10-17]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]