Without Love

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Without Love
Základní informace
Původní názevWithout Love
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka111 minut
Žánrromantická komedie
ScénářFrances Marion
Donald Ogden Stewart
RežieHarold S. Bucquet
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSpencer Tracy
Katharine Hepburnová
ProdukceLawrence Weingarten
HudbaBronislau Kaper
KameraKarl Freund
KostýmyIrene Lentz
StřihFrank Sullivan
Výroba a distribuce
Premiéra22. března 1945
Produkční společnostMetro-Goldwyn-Mayer
DistribuceLoews Cineplex Entertainment
Rozpočet1 813 000 $
Tržby3 784 000 $
Without Love na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Without Love je americká romantická komedie z roku 1945, režírovaná Haroldem S. Bucquetem. Hlavní role ve filmu ztvárnili Spencer Tracy a Katharine Hepburnová.[1]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Patrick Jamieson (Spencer Tracy) je tajný vojenský výzkumník, který během hledání noclehu ve Washingtonu narazí na opilého muže Quentina Ladda (Keenan Wynn), který se snaží narukovat k námořnictvu. Zmatený Quentin mu dovolí přenocovat v domě jeho sestřenice Jamie, avšak hned ráno ho spatří, jak už v jeho sklepě přeměřuje úhlopříčky místnosti. Quentin si však z minulé noci nic nepamatuje, a proto se oba znovu představí a mimo to se Patrick také doví, že dům je na prodej a seznámí se i s Quentinovou snoubenkou Edwinou Collinsovou (Patricia Morison). Toho dne se také seznámí s majitelkou domu Jamie Rowanovou (Katharine Hepburnová), podle které však příliš nevyhovuje jejím požadavkům na kupce. Patrickovi se nakonec podaří ji přesvědčit a Jamie ho zde nechá bydlet jako nájemníka, pod podmínkou, že bude vykonávat i funkci správce domu. Patrick však trpí náměsíčností, což se ukáže hned týž noc, a poté co ho před procházkou na ulici zachrání jeho věrný pes Dizzy rozhodne se zahrát na klavír. Jeho melancholické melodie probudí a dojmou i Jamie, se kterou se následně rozpovídá o jejím životě i o lásce, což jak Jamie brzy zjistí má i hlubší smysl. Jamie je už léta vdovou po svém dvouletém manželství s Harry Rowanem a Patrick se stejně jako ona snaží zapomenout na svou velkou, avšak nešťastnou lásku z Paříže Lile Vineovou. Patrick ji však jen ostře zkouší, co snese a naštvaná Jamie se ho rozhodně z bytu vyhodit. V tom však dorazí několik stěhováků, kteří Patrickovi nesou veškeré vybavení do jeho nové laboratoře, jež si zřídil ve sklepě. Překvapené Jamie Patrick konečně sdělí jeho záměr vytvořit kyslíkovou masku pro piloty létající ve stratosféře, což Jamie nakonec přijme jako službu vlasti a Patricka zde nechá vynalézat.

Po týdnu dorazí Kitty Trimbleová (Lucille Ballová) s Paulem Carrellem (Carl Esmond) jakožto novým potenciálním kupcem, ze kterého se také vyklube Patrickův starý přítel. V tu chvíli dorazí i Jamie, která ihned Paula vyprovodí, že dům není na prodej a následně se zajde podívat, jak Patrick pokročil s výzkumem. Poté, co si nadšeně prohlédne jeho laboratoř, se s ním zapovídá a po rychlé konverzaci ho osloví, jestli by si ji nevzal za manželku. Jamie mu poté vysvětlí, že má v úmyslu vyzkoušet, jak by fungovalo jejich manželství se vším, kromě vzájemné lásky.

Patrcik nakonec souhlasí, ale Jamie si však vezme hlavně jako pomocnici a asistentku pro jeho následné testy. Jejich manželství z počátku funguje a dál spolu pokračují ve výzkumu i na Jamiině farmě, kde se o ni však začne zajímat Patrickův přítel Paul. Jamie se jeho svodům zpočátku úspěšně brání, ale poté, co se Patrickovi stále více vracejí jeho vzpomínky na svou lásku z mládí, začíná být přece jen více arogantní a hrubý. Jamie se do Patricka již dříve tajně zamilovala, ale jejich manželství začíná být pomalu čím dál více napjaté. Jejich vztahu nepřidá ani Patrickův náhlý a neoznámený odjezd do Chicaga. Jamie však stihne týž vlak a na Patrickův popud odjedou společně. Před generální zkouškou nově vynalezené masky na simulátoru se však na pokoji při malé oslavě Jamiiných narozenin oba rozhádají. Jamie již dávno zjistila, že jí láska k životu chybí, avšak Patrick je přesně opačného názoru.

Po úspěšném testu se pokusí Jamie překvapit a oslavit jejich vědecký úspěch, právě příchozí Kitty mu však sdělí, že se zrovna dobře baví s Paulem na večírku. Patricka to však nijak neznepokojuje, ale jakmile se doví, že se na večírku nachází i jeho milovaná Lily Vine, rychle se tam pokusí dostat a vezme s sebou i Kitty. Lili zde však nespatří, a proto začne hledat Jamie u Paula v bytě. Naštvaný a znepokojený se však vrátí domů z prázdnou, ale v tom dorazí rozvášněná a opilá Jamie. Nakonec však Patrick pochopí, že se do něj Jamie zamilovala, a uvědomí si, že i jemu na ní záleží. Poté co jí daruje svou medaili za zásluhy se oba obejmou a usmíří.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Spencer Tracy Patrick Jamieson
Katharine Hepburnová Jamie Rowanová
Lucille Ballová Kitty Trimbleová
Keenan Wynn Quentin Ladd
Carl Esmond Paul Carrell
Patricia Morison Edwina Collinsová
Felix Bressart profesor Ginza
Gloria Grahame prodavačka cigaret

Reakce[editovat | editovat zdroj]

  • csfd.cz: 7/10 hvězdiček
  • imdb.com: 7/10 hvězdiček
  • fdb.cz: 7/10 hvězdiček

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Without Love (film) na anglické Wikipedii.

  1. Without Love. ČSFD.cz [online]. [cit. 2024-04-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]