Wikipedistka:LENKA/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kahaani[editovat | editovat zdroj]

Kahaani[editovat | editovat zdroj]

Kahaani pozn. 1 (výslovnost [kəˈɦaːni] dle IPA pozn. 2; do češtiny přeloženo jako „Příběh") je název indického filmového thrilleru v jazyce Hindi. Tento film v roce 2012 natočil režisér Sujoy Ghosh pozn. 3, který jej současně spoluprodukoval a podílel se i na jeho scénáři. Hlavní hrdinkou je Vidya Bagchi, již skvěle zpodobnila herečka Vidya Balan pozn. 4. Mladá žena v pokročilém stupni těhotenství přijíždí do Kalkaty, aby našla svého manžela, který se zde ztratil. Její hledání se odehrává ve velkoměstě, které se právě připravuje na festival Durga Puja pozn. 5. Rozpočet filmu byl relativně nízký také proto, že se velmi často natáčelo skrytou kamerou tak, aniž by kdo na ulici tušil, že to, co se právě odehrává, je součást scénáře. Také proto portrét města a života jeho obyvatel působí tak věrohodně. Film se stal velmi úspěšný jak u diváků, tak i u kritiků, získal několik mezinárodních ocenění. Jeho tvůrce i hlavní hrdinka se setkali v novém filmovém příběhu Kahaani 2 pozn. 6.

Dějová linka

V úvodu filmu pozornost diváků upoutá útok otravným plynem v kalkatském metru, který měl mnoho obětí a nadlouho strachem zcela paralyzoval dopravu třetího největšího města Indie. Dva roky po zmíněném a dosud nevyšetřeném neštěstí se na kalkatském letišti objevuje těhotná Vidya Bagchi, programátorka, která přiletěla z Londýna hledat svého zmizelého manžela. Už cestou taxíkem z letiště na policejní stanici je vidět, jak se celé město chystá na oslavy náboženského svátku bohyně Durgy, která zosobňuje dobro a hodnoty rodiny. Po sepsání protokolu odváží hrdinku na místo, kde údajně bydlel její manžel, policista s přezdívkou Rana, který je odhodlaný jí pomáhat. V penzionu, kde měl Arnab Bagchi bydlet, o něm nemají žádné záznamy. Třebaže Vidya tvrdí, že Arnab jel do Kalkaty služebně na žádost Národního datového centra (NDC), člověka s tímto jménem nikdy v této instituci nezaměstnávali. Vedoucí pracovnice personálního oddělení NDC si podle svatební fotografie, na níž jsou Vidya a Arnab, připomene podobu jiného pracovníka. Jistý Milan Damji v NDC krátce pracoval a těsně po neštěstí v metru záhadně zmizel. Personalistka chce nastávající matce pomoci a tak se pokouší získat o bývalém zaměstnanci více detailů, ale interní systém je odmítá vydat. Tím na sebe upozorní někoho, kdo dá signál nájemnému vrahu Bobovi, který pracuje v přestrojení za pojišťováka, aby personalistku zastřelil. Vidya a Rana se společně vypraví do archívu NDC, tajně se tam v noci vloupou a najdou záznamy označeném jménem Milan Damji. Jen tak tak se vyhnou setkání s Bobem, který tam byl vyslán se stejným zadáním.

Kahaani 2[editovat | editovat zdroj]

podpis[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

  1. http://www.csfd.cz/film/315901-kahaani/prehled/
Žerotínovo náměstí s pohledem na dnešní budovu Krajského úřadu JMK

Žerotínovo náměstí (Brno)[editovat | editovat zdroj]

Náměstí v Brně, v městské části Brno - střed, pojmenované podle starobylého moravského šlechtického rodu Žerotínů, zejména po jeho významném představiteli, kterým byl Karel starší ze Žerotína [1]

Veřejné prostranství vzniklo na severním okraji bývalých městských hradeb po jejich zrušení ve druhé polovině 19. století.

Původní a následná označení tohoto náměstí

První pojmenování s datací 24. 5. 1867 uvádí Radwitplatz, též Raduitplatz (Radwitovo, též Raduitovo náměstí)h

Významné budovy na tomto náměstí

Kounicův palác (nynější budova Rektorátu Masarykovy univerzity;

dnešní budova Krajského úřadu JMK;

socha Pierota - v minulosti do tohoto náměstí patřila budova Starého divadla, v němž se hrálo v letech 1884-1952

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. informace z Encyklopedie města Brna