Wikipedista:Sigismund~cswiki/rozpracované

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

MOJE, NESAHAT

Noční hlídka
AutorSergej Lukjaněnko
Původní názevНочной Дозор
PřekladatelLibor Dvořák
ZeměRusko
Jazykruština
Žánrfantasy
VydavatelAST (Rusko) Argo Triton (Česko)
Datum vydání1998
Česky vydáno2005
Počet stran456
ISBNRuský originál 5-237-01511-5 Český překlad 80-7254-671-6
Předchozí a následující dílo
Denní hlídka

Noční hlídka (rusky: Ночной Дозор [Načnoj dazor]) je knižní novela žánru fantasy od ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka. Jedná se o první díl pentalogie Hlídky. Další díly vyšly pod názvy Denní hlídka, Šerá hlídka, Poslední hlídka a Nová hlídka. S pentalogií Hlídky souvisí i kniha Temná hlídka od Vladimira Vasiljeva.

Svět hlídek[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává v současné Moskvě. Svět hlídek je postaven na existenci tzv. šera. Šero je alternativní svět, který překrývá běžný svět. Pouze omezená skupina lidí je schopna do něj vstupovat. Tito se označují jako jiní a kromě schopnosti vstoupit do šera dokáží čerpat magickou sílu z lidí.

Jiní se dělí na dvě vzájemně soupeřící frakce. Temné a světlé. Obě frakce před dávnou dobou uzavřely příměří a sepsaly dohodu, podle které

Děj knihy[editovat | editovat zdroj]

Kniha se skládá z třech samostatných částí:

Náš osud[editovat | editovat zdroj]

Anton Goroděcký, mág 5. kategorie dostane za úkol vystopovat nelegálně lovícího upíra. Sleduje kluka jménem Jegor, který podlehl upířímu vábení až do metra. Tam narazí na ženu, nad kterou se vznáší obrovská černá smršť - důsledek prokletí. Anton se neúspěšně pokusí černou smršť zlikvidovat. Poté sleduje dále Jegora, který ho zavede až k upířímu páru. Upírka nemá licenci a dojde k boji při kterém Anton upíra zabije, zatímco se upírce podaří uprchnout.

Našinec mezi našinci[editovat | editovat zdroj]

asd

Výhradně pro našince[editovat | editovat zdroj]

qw

Filmové zpracování[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Noční hlídka (film).

Na motivy knihy natočil ruský režisér Timur Bekmambetov dva filmy. První, Noční hlídka natočen v roce 2004 je zpracování první části "Náš osud". Druhý, Denní hlídka, natočen v roce 2006 je volně na motivy druhé a třetí části. Film Denní hlídka není zfilmováním stejnojmeného knižního dílu.

Související články[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]