Šerá hlídka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šerá hlídka
AutorSergej Lukjaněnko
Původní názevСумеречный Дозор
PřekladatelLibor Dvořák
ZeměRusko
Jazykruština
Cyklushlídky
Žánrfantasy
VydavatelAST
Datum vydání2002
Český vydavatelArgo Triton
Česky vydáno2005
Počet stran406
ISBN80-7254-724-0
Předchozí a následující dílo
Denní hlídka Poslední hlídka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šerá hlídka (rusky Сумеречный Дозор) je román žánru fantasy ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka. Je volným pokračováním knih Noční hlídka a Denní hlídka. Jedná se tedy o třetí část série Hlídky. Taktéž volným pokračováním je román Poslední hlídka a Nová hlídka. S Hlídkami souvisí i kniha Temná hlídka od Vladimira Vasiljeva.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Kniha je rozdělena na tři samostatné příběhy. V prvním (Ničí čas) vyšetřuje Anton Goroděckij případ člověka, který se chce stát Jiným. Jak se ukáže, jedná se o syna Gesera, mocného mága Světlých, jeho iniciace jako Světlého však není po chuti Temným. Iniciovaný se sice stává Temným, jímž by se při svém životním stylu stal stejně, nicméně Geser lstí zařídí že jej inkvizice remoralizuje na Světlého.

V druhém příběhu (Ničí prostor) se seznamujeme s Temnu vědmou Arinou, v jejíž knihovně v lesní chaloupce se nachází tajemná a mýty opředená kniha Fuaran, jenž dovede z lidí udělat Jiné. V boji s Arinou Antonovi výrazně pomáhá fakt, že jeho ženou je Světlana a jeho dcerou budoucí absolutní čarodějka Naděžda.

V třetím příběhu (Ničí síla) Temní, Světlí i Inkvizice vyšetřují existenci knihy Fuaran, protože se množí případy, kdy se z lidí stávají Jiní. Ukáže se, že knihu ukradl dlouholetý Antonův přítel a bývalý soused, upír Kosťa, který chtěl všechny obyvatele na Zemí z vesmíru proměnit v Jiné. V tom však katastrofálně selže po svém startu do vesmíru.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LUKJANĚNKO, Sergej. Šerá hlídka. Praha: Argo, 2005. 

Související články[editovat | editovat zdroj]