Wikipedista:RenyMuzik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

ART332

ART332 (též Honza Homola ART332) je společný umělecký projekt kytaristy a zpěváka české hudební skupiny Wohnout, fotografa, grafika, výtvarníka a malíře Jan Homola a kurátorky umění, Renáty Mužíkové.

Vznik ART332

Projekt vznikl v roce 2017. První setkání umělce a kurátorky proběhlo po koncertě skupiny Wohnout v Teplicích 24. března 2017. Jan poté zaslal Renátě svou autorskou kresbu a to byl podnět k rozvinutí umělecké diskuze. První společnou výstavu pod názvem ART332 uvedli Jan a Renáta 2. října 2017 v kavárně Fér Kafe Litoměřice. Jmenovala se Černobíle a jednalo se o autorovy černobílé cestovatelské fotografie.

Digitalacryl332 - nová výtvarná technika

Malířskou premiérou projektu ART332 se stal rok 2018, kdy umělecký tandem představil dvanáct obrazů vytvořených unikátní výtvarnou kombinovanou technikou, kterou Jan Homola objevil a ART332 následně zpopularizoval a stal se jakýmsi poznávacím znamením tvorby autora, který se netají svým velkým obdivem k digitálnímu světu. Renáta a Jan techniku nazvali DigitalAcryl332. Jedná se o kombinovanou speciální digitální malbu, tisk, malbu akrylovými barvami a použití dalších výtvarných prostředků, které zaručují originalitu každého díla.

První výstava obrazů Art332

První výstava obrazů vytvořených technikou DigitalAcryl332 se uskutečnila 1. února 2018 v pražské Budova Spolku výtvarných umělců Mánes. Vernisáž záhajili oba protagonisté projektu ART332 a promluvil i Janův otec Oleg Homola, který označil setkání svého syna a kurátorky umění jako osudové. Projekt ART332 úspěšně odstartoval a následovaly další výstavy.


Prezentace Art332

Tvorbu Jana Homoly kurátorka Renáta Mužíková spolu s autorem představila např. v DSC Gallery v Praze, v galerii Viniční Altán - pražská Grébovka, Muzeu umění Olomouc, Galérii Michalský Dvor v Bratislavě, galerii Jeffa Kratochvíla v Městském divadle Brno, Galerii 1 v Praze, Apple Museu v Praze, galerii Vnitroblock v Praze, atd. ART332 vystavuje i v zahraničí - např. v Itálii a Rakousku.

Styl tvorby Jana Homoly a výtvarný směr ART332

Tvorba autodidakta Jana Homoly vychází nejvíce z jeho kreslených deníků, které si vede v podstatě od dětství. Základem ART332 je kresba - nejčastěji propisovacím perem, méně tužkou nebo fixem. Obsah je zejména figura, silný příběh s filosofickým podtextem, vtipná ironie, erotika, nadsázka, zapamatovatelná linie kresby. Surrealistická figurativní groteskní kresba, digitální tvorba v profesionálním tabletu, akrylová malba na plátně. ART332 pravidelně vystavuje a výtvarník Jan Homola neustále hledá nové výtvarné techniky.

Odkazy:

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/honza-homola-byl-jsem-malir-bez-obrazu-40059948