Wikipedista:Pepčulín/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 6169
Základní informace
Typturistická stezka
Délka6,5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenížlutá turistická značka žlutá značka
Obtížnostmalá
Sezónaceloročně
Lokalizace
PolohaOkres Příbram
ČeskoČesko Česko
StartMilín (centrum obce)
CílPod Vojnou (rozc.)
Výškový rozdíl66 m
Nejvyšší bodnepojmenované místo v obci Lešetice, 536 m
Nejnižší bodnepojmenované místo za památníkem Vojna, 600 m

žlutá turistická značka Turistická značená trasa 6169 je žlutě vyznačená 6,5 km dlouhá pěší trasa Klubu českých turistů v jižní části okresu Příbram vedoucí z Milína přes Slivice, Lešetice a kolem památníku Vojna k rozcestí Pod Vojnou, kde navazuje modře značená turistická trasa 1060, po níž je možné jít do Příbrami nebo do Březnice.

Popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Trasa začíná v centru obce Milín u autobusové zastávky naproti obecnímu úřadu a po hlavní milínské ulici (11. května) mírně stoupá ven z obce, přičemž prochází kolem kostela sv. Václava a malého parku, v němž je pomník padlým sovětským vojákům. Asi po 300 metrech za zástavbou obce trasa přechází silnici I/66 a míjí benzínovou stanici a přilehlé občerstvovací podniky. Asi 700 metrů se pak jde po místní silnici rovnoběžné s rychlostní komunikací I/4 (po roce 2021 by i tento úsek měl být přestavěn na dálnici) vzdálené jen několik desítek metrů od této silnice. V závěrečné fázi tohoto úseku je na malém návrší dobře vidět vysoký Památník vítězství připomínající bitvu u Slivice, která v těchto místech probíhala na samém konci druhé světové války (11.–12. května 1945). Pomník je z roku 1970 a poplatný době svého vzniku. Z naší značené trasy k němu lze snadno dojít po polní cestě odbočující ze silnice, po níž trasa vede, a následně se na trasu na druhé straně znovu napojit.

Před zmíněným pomníkem trasa každopádně zatáčí doleva a postupně se vzdaluje rušné (budoucí) „dálnici“. Po 1,2 km přicházíme k velmi malé vsi Slivice, kde nás jistě upoutá mohutná věž historického kostela sv. Petra ze 14. století, kolem něhož je areál křížové cesty a opodál historická lipová alej, kterou naše trasa vede dál. Pak se však trasa vrací k silnici I/4 a zhruba 220 metrů vede po ní, a dále mírně klesá po místní silnici k obci Lešetice, kterou celou prochází. Úsek vede zhruba 1,1 km. Za Lešeticemi přecházíme železniční trať Zdice–Protivín a blížeme se ke zdaleka viditelné haldě (odvalu) bývalého uranového dolu Příbram. Podobných hald je v okolí (resp. na Příbramsku) několik desítek, dá se říct, že jsou pro tuto krajinu typické. Nicméně je na ně z bezpečnostních důvodů samozřejmě vstup zakázán.

Asi po 800 metrech docházíme k bývalému pracovnímu táboru Vojna. Místo má pohnutou historii, zejména proto, že zde byli v 50. letech minulého století internováni političtí vězňové komunistického režimu, nucení pracovat v okolních uranových dolech. Dnes je v areálu Muzeum obětí komunismu a dějin uranového hornictví, před návštěvou doporučujeme zjistit si aktuální návštěvní dobu.

Po dalších 800 metrech trasa končí na rozcestí Pod Vojnou a je možné dále pokračovat po [Turistická značená trasa 1060|modře značené turistická trasa 1060]] – buď do Příbrami (4 km) nebo do Březnice (12,5 km) a dále např. do Brd (vrch Třemšín je vzdálený 28,8 km).

Km Místo[1] Navazující, křižující a souběžné trasy Nadm. výška
0 Milín (bus) Modrá turistická značka 1061
2.5 Slivice
5.5 Památník Vojna
6.5 Pod Vojnou Modrá turistická značka 1060

Zajímavá místa[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Klub českých turistů. Plánovač tras KČT: 2020. [cit. 2020-11-09] Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]