Wikipedista:Paul Manzel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paul Manzel
Narození4. srpna 1992 (31 let)
Weiden in der Oberpfalz
NárodnostNěmecko Německo
Kariéra ve Formuli 1
Současný týmPorsche Racing
Číslo vozu12
Závody86
Mistr světa1 (2016)
Vyhrané závody20
Stupně vítězů29
Body celkem288
Pole positions13
Nejrychlejší kola15
První závodGrand Prix Španělska 2012
První vítězstvíGrand Prix Itálie 2014
Poslední vítězstvíGrand Prix San Marina 2017
Chybí svobodný obrázek.

Paul Adrian Manzel (nar. 4. srpna 1992, Weiden in der Oberpfalz, Německo) je německý pilot Formule 1. Závodí za Německo, v dřívější době ale reprezentoval Rakousko, vlast svého otce. Paul má státní příslušnost obou.

Paul je synem Adriana Manzela a jeho ženy Marie. Narodil se v německém městě Weiden in der Oberpfalz. Manzel mluví plynně německy, anglicky a francouzsky. Za svou kariéru už reprezentoval jak Německo, tak Rakousko. Ve Formuli 1, stejně jako v ostatních šampionátech, reprezentuje Německo.


2000–2008: Motokáry[editovat | editovat zdroj]

Manzel vyhrál v roce 2002 a 2004 Německý šampionát Motokár, což mu pomohlo v jeho budoucí kariéře.

Manzel začal na motokárách v roce 2000, ve věku 8 let.


2009-2011: Formule Renault 3.5 - Carlin[editovat | editovat zdroj]

V roce 2009 se Manzel připojil k týmu Carlin v sérii Formule Renault 3.5. V 2011 získal titul a to mu zajistilo místo ve Formuli Ultra.


Formule 1[editovat | editovat zdroj]

2013-2014 : Sauber[editovat | editovat zdroj]

2013[editovat | editovat zdroj]

Ke konci roku 2011 byl Manzel oficiálně potvrzen jako jezdec týmu Hitech GP pro sezónu 2012. V prvním závodě ve Formuli Beta, ve Španělsku, neměl Manzel vůz schopný konkurovat těm lepším. Problém nastal v devátém kole, kdy si Manzel poškodil přední křídlo. I tak ale nakonec skončil na 6. místě, za svým stájovým kolegou . Ihned se začalo spekulovat, že by v budoucnu by mohl jezdit třeba za Opel.

2013-2016: RW Racing[editovat | editovat zdroj]

2013[editovat | editovat zdroj]

Paul Manzel podepsal 4. září 2012 smlouvu s RW Racing, jeho týmovým kolegou pak byl David Forman. Většinu sezóny byl Manzel lepší než Forman, porážel ho v kvalifikacích, v závodech. V kvalifikaci na Grand Prix Německa skončil na 3.místě. Bylo to poprvé, co se dostal do první řady. V samotném závodě dojel na 2. místě. V následujícím závodě v Grand Prix Velké Británie byl opět 3. Ve zbytku sezóny dojel na pódiu jen jednou, byl 2. Ve většině závodů však bodoval a posbíral celkem 33 bodů, které mu zajistily 5. místo v šampionátu.

2014[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv měl RW Racing poměrně dobré auto, byl v mrtvé zóně. Opel AG a Audi Sport měli o dost rychlejší auta, zatímco ostatní soupeři pod RW Racing měli auta mnohem pomalejší. Sezóna, co se týká umístění, moc úspěšná nebyla. Nejlepším umístěním bylo jedno 1. místa. Na konci sezóny měl celkem 27 bodů a potřetí v řadě dokončil sezónu na osmém místě v šampionátu.

2015[editovat | editovat zdroj]

Týmovým kolegou se mu pro rok 2015 se stal Pawel Kowrsky. V prvním závodě sezóny, Grand Prix Španělska, musel odstoupit. Během Grand Prix Polska byl na 3. místě, když chtěl předjet Formana. V Grand Prix Česka a Grand Prix Evropy získal pole position, ale dokázal dojet jenom 3. Pole position získal i v Grand Prix Německa, v tomto závodě však dokázal vyhrát. Znova dokázal vyhrát o dva závody později, v Grand Prix Itálie. Manzel byl velmi rychlý v kvalifikacích, v závodech však často na nejlepší vozy nestačil, i tak ale pravidelně bodoval, např. ziskem dvou pátých míst. V Grand Prix Belgie dojel 4., v následující Grand Prix Maďarska 5. Manzel zakončil sezónu dvěma silnými kvalifikacemi a 9. a 5. místem. Skončil na celkovém 3. místě v šampionátu s 47 body, Kowrsky měl o 10 více.

2016[editovat | editovat zdroj]

Vstup do sezóny se Manzelovi moc nepovedl, když s opět dominantním RW Racing nedokázal vyhrát ani jednu z prvních dvou Velkých Cen. Dvakrát dojel druhý a dvakrát třetí. Jeho týmový kolega a největší rival Kowrksky vyhrál dva z těchto závodů. Manzel však vyhrál pátý závod sezóny ve Grand Prix Německa a následně vyhrál i Grand Prix Rakouska. Poté dojel druhý v Grand Prix Slovenska a opět vyhrál při Grand Prix Itálie. V dalším závodě, Grand Prix Nizozemí, dojel opět druhý za vítězem Kowrským. V Grand Prix Francie jezdil na druhém místě, kolidoval však s Adamem Kaasem a dojel až čtvrtý. V Grand Prix Velké Británie skončil opět 2., až za Kowrským. Během Grand Prix Ruska se mu porouchal motor, zatímco Kowrský dojel na třetím místě. Po tomto závodě ztrácel na Kowrskýho už 12 bodů. Následně v Grand Prix Irska zvítězil. V kvalifikaci na další závod sezóny, Grand Prix Belgie, zajel pole position a započal sérii prvních míst v kvalifikaci, která trvala až do konce roku. Ovšem v samotném závodě dojel druhý, když se před něj během závodu dostal Forman. V Grand Prix Ruska musel odstoupit kvůli poruše a Kowrský opět získal druhé místo. Do Grand Prix Evropy šel se ztrátou 18 bodů na Kowrskýho. Touto dobou byl Manzel v šampionátu až třetí, když se před něj dostal Forman, který ztrácel na Kowrskýho 15 bodů. Manzel musel v závodě vyhrát, aby zabránil Kowrskýmu vyhrát titul již při této Velké Ceně. Manzel při Grand Prix Portugalska odstartoval z 1. místa a vyhrál. Manzel se však opět dokázal postupně dostat na 1. místo a získal titul o pouhý jeden bod nad Kowrským.

2017-2021: Porsche Racing[editovat | editovat zdroj]

2017[editovat | editovat zdroj]

Manzel podepsal tří sezonní smlouvu s Porsche Racing, jeho týmovým kolegou se stal dvojnásobný mistr Evropy David Forman.