Wikipedista:Mozzan/deník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rozhodl jsem se založit po vzoru Ioanna deník, protože jsem zjistil, že si vážně nepamatuju, co jsem kdy udělal, a mohlo by být zajímavé se po pár letech ohlédnout zpátky, o čem jsem v té době psal. Případně přidám tu a tam nějaký ten názor (kterému se třeba jednou pro svou tehdejší naivitu budu smát, kdo ví :o)).

13. března 2011 – dokončuji rozšíření bitvy u Ninive, poté připisuji další informace ke Studijskému klášteru, Laoniku Chalkokondylovi, Theofanu Homologetovi, Paulikiánům a Michaelu Psellovi. Na večer jsem si nechal znovu přečtení článku První bulharská říše.
U Michaela Psella jsem se zastavil, neboť mě zaujala jeho rozporuplná osobnost. Je strašně zarážející, jakým způsobem tenhle člověk přemýšlel a přitom jak rozdílně se choval, zejména ve svém přístupu k politice. Pravda, v historii, zejména ve 20. století, není takové chování výjimkou, ale porovnám–li například jeho způsob mluvy o kráse těla a poté naprosto podlé chování vůči Romanu IV. Diogenovi, musím se zamýšlet minimálně nad tím, zda tento člověk necítil uvnitř sebe rozpor, rozpaky nad tím, co koná. A jakkoliv byl tento muž nadaný literát, nedá se popřít, že to bylo často jeho konání, které přivedlo Byzanc ve třetí čtvrtině 11. století na pokraj destrukce. Rozhodl jsem se tohoto muže prozkoumat podrobněji a přidal si ho do seznamu svých článků s tím, že se snad k němu někdy do budoucna vrátím a rozšířím jej na plnohodnostný článek.
Dost jsem se poté divil nad Bulharskem. Text mi nyní připadá strašně suchý a kostrbatý, zejména jeho první části, kdy jsem ještě neměl o problematice středověkého Bulharska takové povědomí. Rád bych jednou sehnal více literatury, pokud to v Čechách vůbec půjde (vkládám naděje do Slovanské knihovny NK ČR a JSTORu :o) ), a článek přepsal kvalitnějším a živějším způsobem. Sám jsem zvědav, až se po nějaké době podívám na Václava II., zda jsem se nějakým způsobem zlepšil, i když nutno říct, že po mně pár lidí ten text v mnoha ohledech upravovalo. Do jaké míry je stylistika původní, to nejsem schopen říct, a nemyslím si, že by mělo větší smysl projíždět každý kousek historie, abych si dokázal, že jsem dospěl ve stylu psaní na trošku lepší úroveň. Nezbývá, než doufat, že nějaký pokrok se přece jen odehrál a pustit se do dalších editací, pokud mi na ně vedle školy, práce, přátel a koníčků zbyde čas...
14. března 2011 – pár drobností ohledně Václava II., potom letmá kontrola Roberta II. Flanderského. …a zbytek dne strávil střídavě na fildě a v hospodě poblíž… jo kamaráde, to je fakt něco, čim byses tady měl chlubit… :-P :-D