Wikipedista:JSBot2/Kim Thayil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kim Anand Thayil [1] (*4. září 1960) [2] [3] je americký hudebník, známý jako kytarista americké alternativní rockové skupiny Soundgarden, kterou spoluzaložil se zpěvákem Chrisem Cornellem a baskytaristou Hirem Yamamoto v roce 1984. Cornell a Thayil zůstali jako původní členové kapely až do Cornellovy smrti v roce 2017 a následného rozdělení kapely v roce 2018. Thayil byl časopisem Rolling Stone v roce 2010 označen 100. nejlepším kytaristou všech dob. Jako člen Soundgarden získal Thayil dvě ceny Grammy.[4]

Dětství a raný život[editovat | editovat zdroj]

Thayil se narodil v Seattlu v roce 1960 a vyrostl na předměstí Chicaga. Má indický původ, jeho rodiče pochází z Keraly v Indii. Matka byla učitelkou hudby, otec vystudoval chemické inženýrství, do Chicaga se s rodinou přestěhovali, protože získal práci v tomto odvětví.

Thayil začal s psaním textů ve 12 letech. V roce 1977 založil punkovou kapelu "Bozo and the Pinheads"[5]

Na střední škole Rich East v Park Forest se seznámil s Hirem Yamamotem, pozdějším baskytaristou Soundgarden. Společně v roce 1979 absolvovali program "Active learning process school (ALPS)). Společně se pak rozhodli odejít studovat na The Evergreen State College, ale nebyli schopni najít práci a rozhodli se přestěhovat do Seattlu. Tam si Thayil vydělával peníze jako DJ pro KCMU a získal titul z filozofie na Washingtonské univerzitě . V Seattlu se také setkali s Chrisem Cornellem, a společně založili v roce 1984 Soundgarden. [6] [7]

Soundgarden (1984–1997)[editovat | editovat zdroj]

Soundgarden se stali první grungeovou kapelou v Seattlu, která podepsala smlouvu s velkým vydavatelstvím ( A&M Records ). Vydali alb, včetně tří, která byla alespoň jednou platinová, a vyhráli dvě Grammy . [4]

Thayil je uznávan pro své kytarové schopnosti, jeho styl je charakterstický tvrdými riffy, on sám se stal vzorem mnoha dalších kytaristů.

Pokud jde o tvorbu Soundgarden, Thaiyl napsal hudbu pro velké množství písní, autorem textu je pouze v případě písně "Never the Machine Forever" z alba Down on the Upside.

Je autorem/spoluautorem hudby u následujících písní:

Po rozpadu Soundgarden (1997–2010)[editovat | editovat zdroj]

V roce 1999 založil Thayil punkovou kapelu No WTO Combo s Jello Biafrou (dříve Dead Kennedys ), Kristem Novoselicem (dříve Nirvana, v té době členem Sweet 75 ) a Ginou Mainwal (také ze Sweet 75). . Kapela byla založena na oslavu a pokračování nekontrolovatelných protestních aktivit proti ministerské konferenci WTO v roce 1999, která se konala 30. listopadu 1999.

S dalšími členy Soundgarden hrál poprvé znovu v roce 2009, kdy s polu s Mattem Cameronem a Benem Shepherdem hráli v Crocodile Café v Seattlu spolu s projektem "The Nightwatchman" Toma Morella (Rage Against the Machine, Audioslave).

Návrat Soundgarden (2010–2018)[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Členové Soundgarden]] [[Kategorie:Hudebníci grunge]] [[Kategorie:Žijící lidé]] [[Kategorie:Narození v roce 1960]]

  1. Dostupné online. 
  2. Kim Thayil Biography Unofficial SG Homepage.
  3. Dostupné online. 
  4. a b Dostupné online.  Chybná citace: Neplatná značka <ref>; název „grammy“ použit vícekrát s různým obsahem
  5. PRATO, Greg. Grunge Is Dead: The Oral History of Seattle Rock Music. [s.l.]: ECW Press, 2009. Dostupné online. ISBN 9781554903474. S. 28. 
  6. Dostupné online. 
  7. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.