Wikipedista:Ikcur/Archiv diskuse 2019

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Řád pevné kotvy[editovat | editovat zdroj]

Velice si vážím vašeho ocenění! A zároveň děkuji za nejen ocenění, ale i pomoc při odstraňování mých nedostatků v článcích. Ikcur (diskuse) 11. 1. 2019, 09:05 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XVIII. vydání[editovat | editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

Nadace Wikimedia vytvořila zprávu s analýzou odpovědí na tzv. uvítací dotazník, což je ten dotazník, který se zobrazí některým nováčkům při vytvoření jejich účtu a ptá se jich kupř. proč si vytvářejí účet nebo zda Wikipedii někdy již editovali.

Tato zpráva je k dispozici na MediaWiki.org a je v češtině.

Máte-li jakýkoliv dotaz týkající se zprávy nebo jakékoliv aktivity Nadace Wikimedia týkající se nováčků, neváhejte se ozvat na martin.urbanec@wikimedia.cz nebo na mou diskusi.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 13. 1. 2019, 16:28 (CET)

Bílá Voda[editovat | editovat zdroj]

Zdravím a dávám námět na vytvoření samostatného článku o klášteře a kostele v Bílé Vodě. Myslím, že by bylo možné dosavadní článek rozdělit - obdobně jako Nová Říše (klášter).--OISV (diskuse) 22. 1. 2019, 14:12 (CET)

Je to samozřejmě možné, nemám nic proti. Vycházel jsem ze zadání v Seznanamu kulturních památek, kde je to pod jedním názvem. Ikcur (diskuse) 22. 1. 2019, 14:22 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XIX. vydání[editovat | editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

v rámci projektu Zkušenosti nových wikipedistů Nadace Wikimedia začala sledovat, co vlastně nováčci během svých prvních 24 hodin na Wikipedii dělají - a některé z poznatků jsou skutečně velmi zajímavé. Přišli jsme třeba na to, že necelá půlka nováčků navštíví stránku s nějakým pravidlem nebo nápovědou. Necelých deset procent nováčků navíc takovou stránku navštíví vzápětí po vytvoření účtu. V budoucnu budeme schopni určit, o jaké stránky jde, aby je mohla komunita ještě více vylepšit.

Přišli jsme také na to, že asi třetina nováčků navštíví svou uživatelskou nebo diskusní stránku - i přes to, že je doposud prázdná. To je mnohokrát více, než jsme čekali - i pro to, že nováčky nejsou automaticky uvítáni. To může znamenat, že nováčci hledají nějakou domovskou stránku, podle které se mohou zorientovat. V budoucnu můžeme přidat další funkcionalitu k uživatelské stránce, abychom dostali informace pro nováčky důležité tam, kde je potřebují.

Více informací o tom, co nováčci dělají, při jaké přiležitosti si vytváří účty a další informace se můžete dozvědět v zprávě týmu Growth Nadace Wikimedia.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 24. 1. 2019, 09:32 (CET)

pomoc[editovat | editovat zdroj]

prosím o pomoc s vložením obrazku -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Pangafon (diskusepříspěvky)

Ano, pomohu. Nezapomínejte na podpis!Ikcur (diskuse) 6. 2. 2019, 09:59 (CET)
Technicky vzato na podpis nezapomněl, ale protože při vkládání vzkazu omylem odstranil část komentář nahoře, podpis se "nerozbalil", tak jsem ho při opravě musel nahradit šablonou nepodepsáno. --Martin Urbanec (diskuse) 6. 2. 2019, 10:09 (CET)

Potřebuji pomoc

Komunikace na Wiki v SpWIkcur (diskuse) 6. 2. 2019, 10:53 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XX. vydání[editovat | editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

jak možná víte, půlce registrovaných nováčků se objeví panel Potřebuji pomoc, prostřednictvím kterého je možné položit otázku na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc. Do tohoto okamžiku se panel zobrazil asi 400 lidem, a asi 80 z nich kliklo na nějaký odkaz. Vzhledem k tomu, že celkem bylo prostřednictvím panelu Potřebuji pomoc položeno asi 20 otázek, vyvodili jsme z toho, že nováčci se nejspíše snaží napřed pomoci sami sobě. Proto jsme se rozhodli přidat do panelu novou funkci, která umožní snadno prohledávat nápovědu.

Další informace týkající se panelu i dalších projektů Nadace Wikimedia jsou k dispozici ve zprávě týmu Growth z února 2019. Prosím, přečtěte si tuto zprávu a sdělte mi svůj názor prostřednictvím této diskusní stránky.

Kromě toho ale pracujeme i na dalších projektech. Během následujícího týdne uvolníme naše návrhy pro konzultaci s komunitou.

V případě jakéhokoliv dotazu nebo nápadu mě neváhejte kontaktovat pomocí mé diskusní stránky nebo prostřednictvím e-mailu.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 7. 2. 2019, 20:47 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XXI. vydání[editovat | editovat zdroj]

Milí wikipedisté,

v minulém newsletteru jsem sliboval, že příští týden oznámím připravované nové projekty týmu Growth Nadace Wikimedia.

První z těchto nových projektů spočívá v zasílání aktivizačních e-mailů nováčkům, kteří s tím budou souhlasit. ve kterých je software uvítá, doporučí jim mentora nebo ukáže, kolik lidí si přečetlo článek, který editovali. Do budoucna by tento e-mailový systém mohl i doporučovat nováčkům úkoly, kterým by se mohli věnovat.

Druhý z našich nových projektů spočívá ve vytvoření Nástěnky pro nováčky. Zjistili jsme, že velké množství nováčků navštíví svou uživatelskou stránku, ačkoliv je zatím prázdná. Myslíme si, že hledají nějakou nástěnku, podle které se mohou orientovat.

Více detailů o obou projektech se můžete dozvědět v naší zprávě. Jakékoliv dotazy týkající se projektu můžete směřovat na mou diskusi, nebo na můj e-mail.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 12. 2. 2019, 10:12 (CET)

Památkově chráněné domy[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! S potěšením sleduji tu smršť nových článků o památkách. Mám jen takové malé připodotknutí - nemělo by být u názvů článků o městských/měšťanských domech kromě čp. uvedeno i to, kde se tyto domy nacházejí, aby nenastal zmatek? Zdraví--Dirillo (diskuse) 13. 2. 2019, 07:24 (CET)

Nejste první viz diskuse, kdo má připomínku. Rád bych věděl, jak by rozlišovače měly vypadat, aby to bylo dobře. Pak přesunu články (nebo si dá práci někdo jiný?). Prozatím jiné domy s tímto čp na Wiki nejsou.:-) Ikcur (diskuse) 13. 2. 2019, 11:51 (CET)
Nojo, ale co není, může být - zrovna se hrabu kolem jednoho čp. někde na jihu a zjišťuji, že totéž čp. má jeden (již popsaný) památkově chráněný domeček na opačném konci Čech. A pak je tu také ta věc, aby bylo hned čtenáři jasno, kde ten dům je. Asi nezbývá, než příslušnou obec/město dávat za to čp. do závorky - i když zrovna v tom případě, který zmiňuji výše, to bude název přes půl stránky. :-)--Dirillo (diskuse) 13. 2. 2019, 12:01 (CET)
Jak by měl vypadat? Dáte link? Ikcur (diskuse) 13. 2. 2019, 12:05 (CET)
Ono to je vůbec zapeklité a asi i dost neprozkoumané. Kapitola sama pro sebe je Praha, kde jsou jak domy s domovními znameními, tak i s čp., a ty jsou upřesněny podle ulic. Pokud jde obecně o ty měšťanské domy, příklad takového řešení vidím například zde: Kategorie:Domy v Poděbradech, např. Měšťanský dům čp. 4 (Poděbrady). Čili to "moje" by asi mělo vypadat následovně: "Měšťanský dům čp. 125 (Benešov nad Černou)". (Co nadělám, když už mám odtamtud ty fotky a v hospodě vedle měli tak mizerné jídlo, že mi pak z toho bylo ještě týden blbě...:-))--Dirillo (diskuse) 13. 2. 2019, 12:21 (CET)
:Dík! Mám raději: tak to má vypadat, než, že by to mělo či mohlo. Jen škoda, že je to až po dvaceti článcích. :-) Ikcur (diskuse) 13. 2. 2019, 12:26 (CET)
Když to vezmeme zgruntu a filosoficky, je vůbec na Wikipedii něco jistého (natož v životě !)? Takže, jak to říkávali soudruzi: "Hodně pracovních úspěchů!"--Dirillo (diskuse) 13. 2. 2019, 12:32 (CET)
P.S. Jinak od Gábiny B. zrovna přišlo upozornění na toto Wikipedie:Týden knihoven s Wikipedií. Tak to pro jistotu "dávám dál", když už jsme v té debatě.--Dirillo (diskuse) 13. 2. 2019, 12:39 (CET)
Mi to došlo taky.Ikcur (diskuse) 13. 2. 2019, 12:42 (CET)

Growth team updates #6[editovat | editovat zdroj]

18. 3. 2019, 19:19 (CET)

Growth team updates #7[editovat | editovat zdroj]

29. 4. 2019, 18:18 (CEST)

Call for submissions for the Community Growth space at Wikimania 2019[editovat | editovat zdroj]

Welcome to a special newsletter from the Growth team! This special newsletter is not about Wikimedia Foundation Growth team projects. Instead, it is a call for submissions for the Community Growth space at Wikimania 2019. We think that many people who receive this newsletter may have something valuable to contribute to this space at Wikimania. We haven't translated the newsletter, because Wikimania's language is English.

Please see below for the message from the organizers of the Community Growth space at Wikimania.

---

Wikimania 2019 is organized into 19 “spaces”, which are all accepting proposals for sessions. This message comes from the team organizing the Community Growth space.

Since you are interested b Growth team projects, and potentially involved in welcoming newcomers initiatives on your wiki, we would like to invite you to submit a proposal to the Community Growth space because of the actions you’ve done around newcomers on wikis. The deadline for submission is June 1. See below for Community Growth submission topics and session formats. Topics and sessions have to be in English.

In the Community Growth space, we will come together for discussions, presentations, and workshops that address these questions:

  • What is and is not working around attracting and retaining newcomers?
  • How should Wikimedia activities evolve to help communities grow and flourish?
  • How should our technology and culture evolve to help new populations to come online, participate and become community members?

Recommended topics: please see this link for the list for the list of recommended topics. If you do not plan to submit a proposal, you can also suggest additional topics here. If your topic does not fit into our space, remember that there are 18 other spaces that could welcome you sharing your knowledge and perspective.

Types of session. We prefer sessions that are participatory, interactive, promote conversations, and give a voice to parts of our movement that are heard less often. Please see this link for the list of recommended session formats.

Poster submissions. Posters are also a good way to introduce a topic, or show some results of an action. Please consider submitting one!

More information about the Community Growth space, topics, and submission formats is available on the proposal page.

Please submit your proposal. The reviews will happen at the beginning of June.

If you have questions about Wikimania in general, please ask them on the Wikimania wiki.

On behalf of the Community Growth leadership team, Trizek (WMF), 16. 5. 2019, 13:44 (CEST)

Growth team updates #8[editovat | editovat zdroj]

13. 6. 2019, 11:02 (CEST)

Growth team updates #9[editovat | editovat zdroj]

23. 7. 2019, 16:26 (CEST)

Malá editace[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za Vaše příspěvky do Wikipedie. Rád bych Vás ale požádal, abyste se seznámili s tím, co je malá editace. Prosím, neoznačujte jako malé ty editace, které mají vliv na obsahový význam článků. Správné používání příznaku malé editace pomáhá ke snadnější kontrole posledních změn. Děkuji za pochopení.--MrJaroslavik (diskuse) 31. 7. 2019, 12:39 (CEST)

Editaton Prachatice 2 - 30. 10. - 3. 11. 2019 Prachatické muzeum[editovat | editovat zdroj]

Zdravím Vás, děkujeme za tvorbu a chceme Vás pozvat alespoň k distanční účasti k nějakému Vašemu tématu Wikipedie:Editaton/Prachatice 2/Podklady podle Vašeho všestranného zájmu, např. osobnosti, historie. Děkuje a zdraví--Elektracentrum (diskuse) 20. 9. 2019, 08:45 (CEST)

Příchovičtí Janové Nepomučtí[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, přidal jsem fotky kaple a sochy v Příchovicích, viz kategorie kaple a kategorie sochy, což umožňuje případně články obohatit o galerii fotek s tím, co není vidět z hlavní. zdraví --Adam Hauner (diskuse) 1. 10. 2019, 17:41 (CEST)

@Adam Hauner: díky za upozornění, galerie doplněny. Ikcur (diskuse) 4. 10. 2019, 19:25 (CEST)

Growth team updates #10[editovat | editovat zdroj]

2. 10. 2019, 20:49 (CEST)

Jíno[editovat | editovat zdroj]

--Mistasa (diskuse) 3. 10. 2019, 23:32 (CEST) Ahoj, díky za velkou vodu. Jak jsi na ni proboha přišel?

@Mistasa: Bylo to v nabídce článků :-) Ikcur (diskuse) 4. 10. 2019, 10:40 (CEST)
Když je řeč o Jínu a velkých vodách, tak na stránce Švihov - Jíno - místní část města je o historii Jína i velkých vodách. Nezkoumal jsem, zda je v obsahu něco nového, ale předpokládám, že vy v tom případné novinky uvidíte velmi snadno :-) --Adam Hauner (diskuse) 7. 10. 2019, 11:41 (CEST)
@Adam Hauner: Tato reference je použita v článku Jíno i v těch souvisejících. Ikcur (diskuse) 7. 10. 2019, 13:03 (CEST)
Kdybych místo psaní tipů její přítomnost zkontroloval, mohl jsem vám ušetřit čas :-) Omlouvám se za zbytečné zdržování. --Adam Hauner (diskuse) 7. 10. 2019, 15:44 (CEST)
@Adam Hauner: Omluva přijata, i když mě nezdržujete. Ikcur (diskuse) 7. 10. 2019, 17:05 (CEST)

A/B testování panelu Potřebuji pomoc je u konce[editovat | editovat zdroj]

Milí kolegové,

tým Growth dokončil analýzu panelu Potřebuji pomoc, a došel k závěru, že panel Potřebuji pomoc nemá žádný efekt na udržení nováčka, ať už pozitivní, nebo negativní. Stručná zpráva o výsledcích experimentu je k dispozici na MediaWiki.org, podrobná zpráva bude publikována v nejbližší době. I přes tento výsledek, který je pro nás zklamáním, bude i nadále panel Potřebuji pomoc součástí zážitku nováčka, který tým Growth buduje.

Z důvodu popsaného výše se tým Growth rozhodl věnovat svou pozornost Domovské stránce a Editačním tipům. Připomínky k těmto projektům můžete psát na tuto diskusní stránku. Také si můžete prohlédnout grafický návrh Editačních tipů, a sdělit mi připomínky k němu prostřednictvím této diskusní stránky.

V případě jakýhkoliv dotazů o projektu se na mě neváhejte obrátit.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse) 8. 10. 2019, 18:59 (CEST)

Growth team updates #11[editovat | editovat zdroj]

18. 11. 2019, 16:02 (CET)

Editační tipy byly právě nasazeny![editovat | editovat zdroj]

Editační tipy po aktivaci

Milí kolegové,

v noci na dnešek byly nasazeny editační tipy. Editační tipy jsou novým vylepšením Domovské stránky. Před aktivací této funkce Domovská stránka nováčky vyzývala, aby si vytvořili svou uživatelskou stránku. Jelikož se ale ukázalo, že toto není moc efektivní a uživatelské stránky nejsou mnohdy příliš kvalitní, Nadace Wikimedia se rozhodla vybudovat systém, který nováčka bude učit, jak se Wikipedie edituje – editační tipy. Možnost zobrazit si editační tipy nahrazuje dosavadní tlačítko vyzývající k vytvoření uživatelské stránky.

V současné době editační tipy umožňují nováčkům vybrat si úkoly, na kterých by chtěli pracovat. Úkoly jsou rozřazené od jednoduchých (přidávání odkazů či oprava překlepů a gramatiky), přes středně obtížné (aktualizace článku či přidání referencí) po ty nejtěžší (rozšíření článku). Do budoucna je v plánu přidání možnost filtrování témat článků podle zájmu nováčka či přidání nápovědy ke konkrétnímu úkolu do panelu Potřebuji pomoc. Určitě vás včas budu informovat.

Rád bych Vás tímto požádal, abyste si editační tipy (a pokud jste tak ještě neučinili, i celou Domovskou stránku) sami vyzkoušeli, a napsali na diskusní stránku všechny Vaše postřehy. Domovská stránka se nachází na Speciální:Domovská stránka, je ale nutné si ji ručně aktivovat v nastavení (karta Údaje o uživateli, úplně dole Domovská stránka nováčka, zaškrtnout "Zobrazit Domovskou stránku nováčka"). Těším se na vaše komentáře.

Závěrem mi dovolte Vás pozvat na Wikikonferenci 2019, kde budu mluvit o tom, co se tým Growth za uplynulý rok naučil, a co má v plánu pro budoucnost. Wikikonference je již tuto sobotu 23. listopadu, a koná se v Pardubicích. Přednáška bude samozřejmě nahraná a bude možné si ji pustit i po Wikikonferenci.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador pro českou Wikipedii, 21. 11. 2019, 11:33 (CET)

Nováčci editují články doporučené v editačních tipech![editovat | editovat zdroj]

Zatím neaktivované editační tipy

Milí kolegové,

editační tipy byly nasazeny před necelým měsícem. Za tu dobu je vidělo asi 450 nováčků, z toho asi 34 uživatelů otevřelo článek, z toho 18 uživatelů přešlo do editačního módu a celých 7 uživatelů dokonce uložili i editaci (více čísel naleznete na této projektové stránce). Tým Growth je těmito výsledky nadšen – vzhledem k tomu, že od kliknutí na článek není nováček zatím nijak naváděn, je to číslo mnohem vyšší, než jsme čekali. Uložené editace je možné sledovat na této adrese.

Očekáváme, že jakmile začátkem roku 2020 přidáme možnost filtrování zobrazených článků a později téhož roku i využijeme panel Potřebuji pomoc, aby nováčkovi poradil, že si má otevřít editační rozhraní a následně co by v článku měl opravit, počet nováčků editujících pomocí tohoto nástroje se ještě zvýší.

Budeme jedině rádi, pokud si editační tipy vyzkoušíte – postup, jak na to, je k dispozici na této projektové stránce. Jakékoliv komentáře či návrhy týkající se projektu editačních tipů nám pak můžete psát na diskusní stránku.

S přáním příjemně prožitých vánočních svátků,

Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 12. 2019, 14:50 (CET)