Wikipedista:Ferino127/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
GREYCORTEX
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formas.r.o
Datum založení2016
ZakladatelPetr Chaloupka
SídloBrno, CZ
Adresa sídlaJihomoravské Inovační Centrum
Klíčoví lidéVladimír Sedláček (CTO)
Michal Drozd (CBO)
Petr Chmelař (CRO)
Charakteristika firmy
Rozsah působeníSíťová bezpečnosť a monitoring
Oblast činnostiPrůmysl, Internet, Software, Bezpečnosť
Zaměstnanci40-50
Identifikátory
Oficiální webhttps://www.greycortex.com/cs

GREYCORTEX je společnost se sídlem v Brně, České republice. Zabývá se výzkumem síťového toku a analýzou moderního malwaru. Produkt společnosti, MENDEL, je nástroj na analýzu síťového přenosu (NTA), který identifikuje počítačové hrozby a útoky pomocí umělé inteligence a strojového učení. Tento software poskytuje jedinečnou a velmi podrobnou viditelnost síťového přenosu pro forenzní analýzu a obranu před různých poškození infrastruktury.

História[editovat | editovat zdroj]

Příběh společnosti GREYCORTEX se začal psát před více než deseti lety, kdy se na brněnském Vysokém učení technickém při doktorském studiu setkali dva z zakladatelů společnosti - Michal Drozd a Petr Chmelař. Petr Chmelař se zde zabýval data mining a strojovým učením v rámci analýzy obrazu a videa, v nichž analyzoval chování osob v prostředí letiště. Se svou metodou několikrát po sobě úspěšně absolvoval prestižní US NIST Challenge. Dr. Ozd se zabýval počítačovou bezpečností, konkrétně se jednalo o analýzu chování síťového malware, jeho projevů, a především možností jeho detekce v rámci síťové komunikace. Jeho zkušenosti vycházeli z praktických útoků na komerční společnosti při penetračních testech s využitím metod sociálního inženýrství a použitím na míru připraveného malware.

V roce 2013 došlo k přesunu z akademického prostředí pod skupinu Cleverlance, která do dalšího vývoje produktu vložila prvotní investici, za jejíž pomoci se podařilo kolem produktu postavit menší tým a produkt se v roce 2014 dostal na trh k prvním zákazníkům pod tehdejším názvem TrustPort Threat Intelligence.

Další rozvoj ale nebyl jednoduchý a začaly první úvahy o vyčlenění projektu do samostatné společnosti. V tuto dobu do h ry vstoupil další ze zakladatelů a současný ředitel GREYCORTEXu Petr Chaloupka. Ten v té době působil jako produktový manažer v AVG Technologies a následně na vrcholových manažerských postech v dalších společnostech. Po úvodním představení investičního záměru Václavu Muchovi z Y Soft Ventures začalo složité a dlouhé jednání o vyčlenění ze skupiny Cleverlance a založení vlastní společnosti právě s investiční podporou Y Soft Ventures ve výši 1,3 milióna USD.

Z původních osmi zakladatelů, kteří ve společnosti i nadále na různých pozicích působí, má dnes společnost více než 40 zaměstnanců a směřuje ke globálním trhem, přičemž se od počátku soustředila na "domácí", tedy český a slovenský trh. Mezi první zákazníky společnosti GREYCORTEX patřily například Česká pošta, NBÚ, T-Mobile, Linde nebo státni univerzita v Mexiku.

V současnosti se MENDEL používá jako součást povinného bakalářského kurzu „Bezpečnost informačních a komunikačních technologií 2“, který je na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií nabízen v programu Informační bezpečnost.

24. října 2019 usporádala firma svoji první konferenci s názvem GREYCORTEX Day, kde prizval partneři, rečníky i zákazníky.

Vstup do ESET Technology Alliance[editovat | editovat zdroj]

Ještě v průběhu roku 2016 začala jednání se společností ESET o vstupu GREYCORTEXu do ESET Technology Alliance, která byla úspěšně završena v první polovině následujícího roku. Společnosti GREYCORTEX se tak kromě vlastních již existujících či budovaných obchodních kanálů otevřela cesta do více než 200 zemí světa, kde ESET působí.[1]

Pozvání do Microsoft Cybersecurity Tech Accord[editovat | editovat zdroj]

18. ledna 2019 se společnost GREYCORTEX připojil k Microsoft Cybersecurity Tech Accord. Tímto se celkově 79 signatáře, Mezi ktere patří společnosti Jak Tenable, FireEye, F-Secure, VMware nebo RSA, zavázalo k zlepšením bezpečnosti kybernetického prostory.[2]

Šíření na světovou scénu[editovat | editovat zdroj]

Od podzimu 2017 má obchodní zastoupení v Polsku a začátkem roku 2018 se společnost GREYCORTEX poprvé vydala mimo Evropu a založila pobočku v Japonsku, z nichž řídí aktivity v celém regionu Asie a Pacifiku (APAC).

V roce 2019 pokračuje další růst společnosti, i na produkt pro SCADA / OT (průmyslové sítě) a po několika úspěšných PoC získává prvních zákazníků i v tomto segmentu.

V březnu roku 2019 se dostali do žebříčku společnosti Gartner jako jeden z reprezentativních NTA řešení, jako jediná firma z Evropy.[3]

Produktové řešení[editovat | editovat zdroj]

Pro zpracování dat využívá MENDEL implementaci vlastního protokolu ASNM, kvůli nevyhovující vlastnosti agregace dat protokolu IPFIX.

Základní funkce monitorování sítě umožňuje automaticky poznat nežádoucí síťovou komunikaci a aktivitu uživatelů, infikované stanice, útoky a anomálie v celkové datové síti a její aplikacích, skrz známé signatury. Tyto signatury sou průnikem vnitřního výskumu a neveřejné databáze společnosti ProofPoint.

Komponenta, která analyzuje datové toky skrz strojové učení, se nazývá Network Behaviour Analysis (NBA). Analýza síťového chování může na rozdíl od systémů založených na signaturách, jako je antivirový software, detekovat nové nebo stále neznámé hrozby a útoky.

Třetím prvkem řešení, je integrační a korelační metodika, která umožnuje vytvářet události rozšířeny o kontext a návaznost k ostatním hrozbám.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • 12. prosince 2019 Ernst & Young 's Cyber ​​Security Trophy, v kategorii Cyber ​​Space Innovation[4]
  • 13. rijna 2017 soutěž o nejlepší startup ve střední a východní Evropě na 3. Evropském fóru pro kybernetickou bezpečnost[5]
  • 25. září 2017 České finále středoevropských startupových cen 2017 (CESA) v Praze, uznalo GREYCORTEX jako nejlepší AI Startup v zemi.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ESET Technologická Aliance posiluje, vstupuje do ní poskytovatel síťové ochrany GREYCORTEX. www.eset.com [online]. [cit. 2019-12-20]. Dostupné online. 
  2. Cybersecurity Tech Accord [online]. 2019-01-18 [cit. 2019-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Market Guide for Network Traffic Analysis. Gartner [online]. [cit. 2019-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Súťaž EY Cyber Security Trophy pozná víťazov | TOUCHIT. touchit.sk [online]. 2019-12-12 [cit. 2019-12-20]. Dostupné online. (slovensky) 
  5. CYBERSEC [online]. 2017-10-13 [cit. 2019-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Central European Startup Awards | Czech Republic National Winners. Central European Startup Awards [online]. [cit. 2019-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

První konference Greycortex Day představila řešení pro kybernetickou bezpečnost

GREYCORTEX Supports Crossed Shields for Second Year // Kateg:České softwarové firmy