Wikipedista:Dingoa/diskuse-archiv1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Uvítání[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, chtěl bych Vás oficiálně uvítat na české wikipedii. Kdybyste měl potíže, dotazy, náměty nebojte se kontaktovat někoho z ostřílených wikipedistů. Většinou rádi poradí. Jako pár rad, dávám oblíbené šablony, které se na úvod vkládají.

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Chci Vás však poprosit o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak článek bude vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty stránkou nejdůležitější, zobrazují se tam veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změny i historie článku zbytečně znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, tak vyplňte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň také dáváte najevo, že další změny v nejbližší době neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout a opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc.

Díky za vaše příspěvky, chci vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je to nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, tak třeba vaše editace bude patřit mezi ty, které budou moci vynechat, a ušetří tím tak trochu času.

Stává-li se vám, že na shrnutí často nechtěně zapomínáte, můžete si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém vám každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene.

Děkuji za pochopení. --Chmee2 08:10, 24. 8. 2006 (UTC)

Změna kategorie[editovat | editovat zdroj]

Omlouvám se, ale změnil jsem Vaší kategorii na Kategorie:Šumavské hory a kopce aby to více odpovídalo systému, prosím vemte změnu na vědomí. Děkuji za pochopení :-) --Chmee2 12:38, 26. 8. 2006 (UTC)

Prosba[editovat | editovat zdroj]

Prosím doplňte u obrázku Soubor:Blanice.jpg licenci. Vzhledem k tomu, že jste jeho autorem (autorkou), neměl by s tím být žádný problém. A ještě jedna prosba – můžete k Vámi nahrávaným fotografiím (velice pěkným :) doplnit i stručný popisek, aby i ostatní bez kontextu stránky, kde je obrázek vložený, vědeli co je na něm zobrazeno? Díky a přeji pěkný den. --Tlusťa 14:57, 5. 1. 2007 (UTC)


Velké Javorské jezero,Roklanské jezero[editovat | editovat zdroj]

Myslíte si, že je vhodné psát názvy německých jezer česky a dělat Němcům něco, co sami nemáme moc rádi? Názvy nepřekládá nikdo, kdo vydává mapy, KČT atd.--Mirek256 08:46, 26. 8. 2007 (UTC)

  • Přiznám se, že na Vaši otázku nemám příliš vyhraněný názor. Při zamodřování odkazů na stránce Šumava, jsem dal editaci stránky - ten odkaz byl v češtině, já to tak nechal... Pro mne osobně by nebylo problémem přesunout článek na stránku s německým názvem, ale nevím zda by to v tuto chvíli bylo vhodné, když se v diskusi u článku Velké Javorské jezero vyjádřil Li-sung pro zachování stávajícího stavu. Dingoa 14:36, 26. 8. 2007 (UTC)

Já na to nejsem fundamentalista, jen jsi myslím, když se to např. na turistických mapách nepřekládá, neměli bychom to dělat ani my. Ale v tomto je Wikipedie rozpůlená. Já udělal redirect, ten u toho být musí, toť vše.--Mirek256 15:06, 26. 8. 2007 (UTC)

Wikikytička[editovat | editovat zdroj]

Za kvalitní rozšiřování a vytváření hesel o Šumavě a horopisu obecně uděluji Wikikytičku. Hodně úspěchu v další práci přeje -- Tango 11:59, 27. 8. 2007 (UTC)

Děkuji a budu se horám a Šumavě dál věnovat. Dingoa 19:46, 27. 8. 2007 (UTC)

Řecké hory a spol[editovat | editovat zdroj]

Pirin je kombinací překladu z anglické wikipedie, z knihy jsou jen části. (to bych mohl napadnout některé části článku Rodopy - zrovna koukám). To bych sem vůbec nezatahoval. Ale v podstatě je mi jedno zda to smažeš, jen ten čas na tom. Udělá to třeba někdo jiný. V podstatě jsem s tím začal s prolistováním této knihy. Do těchto oblastí moc nejezdím, zato 14× ročně pravidelně lézt do Alp.--Supervht 17:34, 30. 8. 2007 (UTC)

Zhruba do této podoby co jsou současné Řecké hory budu postupně upravovat ostatní články z této knihy.--Supervht 18:09, 30. 8. 2007 (UTC)

V Pirinu jsou některé kapitoly (Osídlení, až na jeden výraz i Podnebí a Geologie) přesným opisem ze Šlégla, takže by s tím chtělo něco udělat. V Rodopech jsem žádnou takovou kapitolu nenašel, čili srovnání kulhá. Já ty kapitoly v Pirinu nemám zájem mazat, spíše, když mi to časově vyjde pomůžu s jejich přepracováním (jsou tam i nějaké překlepy). Řecké hory byly převzaté celé, ale zareagoval jsi rychle a vypadá to teď o dost líp. Bude dobře, když v článcích na Wikipedii nebudou celé odstavce opsané odjinud. I když někteří pedanti jsou schopni dát copyvio i kvůli jedné větě. Ale jinak bych byl nerad, aby se mezi námi vytvořila snad nějaká osobní averze („Zvlášť zavádějící je to od člověka, který...“), která povede k tomu, že si budeme vzájemně rejpat v editacích a hledat tam nějaké hnidy. Zvlášť když máme oba společnou vášeň - lezení po horách. Tak přeju hodně úspěchů v horách i na Wikipedii. Dingoa 18:35, 30. 8. 2007 (UTC)
OK.Souhlasim. Zrovna jsem požádal autora autorských práv knih Světová pohoří (Euromedia Group) o povolení k publikování opisů textů z těchto knih od Šlégla do Wikipedie. Tak čekám na vyřízení. Třeba to klapne a nebudu muset všechny předělávat. Za zkoušku to myslím stojí. Nemáš šajn jak potom a komu mám dokládat případný jejich souhlas?
Případný souhlas se pošle na info-cs@wikimedia.org a v článcích se pak autorská práva na vložený materiál potvrzují šablonou PotvrzeníOTRS. Držím palce, aby to vyšlo. Dingoa 19:02, 30. 8. 2007 (UTC)

Tak prosim tě zatím počkej. Jak se mi vyjádří dám ti hned zprávu tady na diskuzi. Když mě to zamítnou předělám všechny tak jako Řecké hory. Nedělám to pro honění počtu editací apod. (na to stejně nemám...ani čas ani vědomosti), ale že mě to baví a vidím v tom přínos. Můžeš mrknout ke mě na stránky [1], zrovna jsme se vrátili z Francie z parku Ecrins a dal jsem to tam čerstvě. Ahoj--Supervht 18:45, 30. 8. 2007 (UTC)

Tak jsem na Tvoje stránky koukal a musím říct paráda!! Z fotek bylo vidět, že vám na Sas Rigais skvěle vyšlo počasí. Dingoa 19:10, 30. 8. 2007 (UTC)

Díky. To potěší. Teď už mám zajištěných několik sponzorů a od řady výrobců dostáváme věci zdarma k testování, tak se hned jezdí líp. Ještě mi to nedalo a přepracoval jsem než pojedu pro manželku do práce heslo Pirin.--Supervht 19:29, 30. 8. 2007 (UTC)

Výsledky snažení[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, zrovna mě přišla první odpověď ohledně autorských práv knih od Šlégla. Tak uvidíme jak se vyjádří dál. Snad to výjde.

Vážený pane Drápalíku, Vaši zprávu jsme předali k posouzení do příslušného oddělení našeho nakladatelství. S přátelským pozdravem Olga Vlčková. Zákaznický servis Knižního klubu. --Supervht 10:16, 31. 8. 2007 (UTC)

To je kalup. Než jsem to dopsal, přišlo druhé vyjádření příslušeného oddělení.

Vážený pane Drápalíku, od našeho zákaznického centra jsme obdrželi váš e-mail; jelikož máme pouze práva k vydání a šíření v knižní formě, přeposílám váš požadavek mailem přímo autorovi panu RNDr. Jiřímu Šléglovi. Autor tak bude mít možnost váš požadavek s vámi vyřídit.--Supervht 10:26, 31. 8. 2007 (UTC)

No vida, tak uvidíme, snad bude mít autor pro Wikipedii pochopení. Dingoa 10:48, 31. 8. 2007 (UTC)

Ahoj. Šlégl se neozývá, tak pomalu předělávám opsané články. Zatím jsou tedy hotovy: Řecké hory, Kantaberské pohoří, Kastilské hory a Sierra Nevada. Schází ještě Alpy, Dinárské hory, Pyreneje, Island a budu čistej jak lilie :-)). Zatím se měj.--Supervht 17:49, 4. 9. 2007 (UTC)

Ahoj, no, já si toho všiml, že na vyjádření od Šlégla už nečekáš. Tak hodně zdaru. Dingoa 18:31, 4. 9. 2007 (UTC)

Takže poslední vyjádření.
Vážený pane Drápalík, dostal jsem Váš mail z Euromedie. Děkuji za uznání na adresu autorského kolektivu. Ovšem právě proto, že se jedná o velký kolektiv asi 30 autorů textu a více než dvojnásobného počtu autorů fotografií, bylo by velmi obtížné koordinovat dnes jejich vyjádření. Nemohu o takovéto věci rozhodnout za ně. Většina těchto mých bývalých spolupracovníků na knize cestuje a jsou často několik týdnů k nezastižení. Dále by muselo souhlasit nakladatelství, které má hlavní vedení v zahraničí. Myslím proto, že je jednodušší použít občasnou citaci s uvedením pramene a základní text tvořit sám. Zdraví Jiří Šlégl
Tím pádem je to vyřízeno. Budu pokračovat v tom překopávání. Ahoj.--Supervht 14:51, 5. 9. 2007 (UTC)

Rätikon[editovat | editovat zdroj]

Ahoj. Chci se jen zeptat. Lezl si v Rätikonu ještě něco jiného než Grauspitz? Alpám se tady věnuju snad jen já, tak mě tvoje editace mě příjemně překvapila. Díky a přeju pěkný den.--Supervht 06:23, 14. 10. 2007 (UTC)

Ahoj, v Rätikonu jsem byl ještě na Schesaplaně, Naafkopfu a Falknisu. Tobě taky pěkný den. --Dingoa 06:34, 14. 10. 2007 (UTC)

copyvio[editovat | editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text či obrázky chráněné autorským právem převzaté bez dovolení z jiných webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Vlasta Redl, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licence GFDL, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Vrbova 07:53, 13. 11. 2007 (UTC)

Tak to je povedená taškařice. V žádném případě se o copyvio nejedná, ale je to přesně naopak - článek z Wikipedie byl zkopírován na uvedenou adresu [2] Sice nemám tušení, jak bych to měl prokázat, ale ani nemám chuť to prokazovat - to přenechám uživatelce Vrbova. Každopádně předpokládám, že článek Vlasta Redl bude obnoven. Dingoa 15:39, 13. 11. 2007 (UTC)
Zdravím,
protože jsem zjistil, že copyvio nebylo nahrazeno bezproblémovým textem, napsal jsem krátký nástřel, aby tu Redl zase byl (když už jsem na copyvio upozornil jako první). Protože tuším, že jste o něm přečetl mnoho, tak Vás prosím o jeho rozšíření. Děkuji a s pozdravem--PaD 10:48, 20. 11. 2007 (UTC)
Stalo se.Dingoa 19:51, 24. 11. 2007 (UTC)

Přepis cizích jmen[editovat | editovat zdroj]

Milý kolego, kromě toho, že bych Tě chtěl upozornit na to, že Wikipedie není pouhý soupis výsledků, každý encyklopedický článek by měl mít svůj encyklopedický úvod, a ne jen tabulku nějakých statistických údajů; Tě chci především poprosit, abys při uvádění cizích jmen, která se přepisují z jiných abeced, nepoužíval anglickou transkripci. Jedná se např. o ruská jména. Pokud neovládáš azbuku či odhad transkripce z anglického přepisu, vycházej prosím z českých pramenů. Rochev tak kupříkladu má být Ročev, Yevgeny Dementyev je Jevgenij Děmenťjev (přepis český se může lišit, používá se i chybnější Dementěv, ale rozhodne ne Dementyev), Korostelyova je Korosteljova apod. Píšeme českou Wikipedii, nikoli anglickou. Díky. Okino 22:47, 9. 12. 2007 (UTC)

Ahoj kolego, děkuji za upozornění. Ujišťuji Tě, že jsem si vědom, že Wikipedie není pouhý soupis výsledků, a proto případné články s tabulkami výsledků začínám stručným úvodem, jak se sám můžeš převědčit třeba na Světový pohár v běhu na lyžích 2007/08. Pokud máš na mysli konkrétní případ, kde jsem tak neučinil (přiznám se, že si nic takového nevybavuji), dej, prosím, vědět - rád nedostatek doplním. Anglickou transkripci jsem použil ne snad, že bych neznal azbuku, nebo, že bych nevěděl, že píšeme českou Wikipedii:-), ale bylo to prostě opomenutí. Tak dík za upozornění (ani nemuselo být tak polopatické:-)). Už jsem to přepsal. Jinak k té češtině - počešťování cizích ženských jmen o koncovku -ová (Anja Pärsonová, Meredith Michaelsová-Beerbaumová,...) je na můj vkus už příliš velký čechismus, ale na Wikipedii v tomto není shoda a mezi českými žurnalisty je tento způsob vyjadřování vžitý, takže to asi nemá cenu řešit. Měj se fajn. --Dingoa 16:19, 10. 12. 2007 (UTC)

Aha, taky se musím trochu omluvit, toho úvodu u SP jsem si nevšiml. Možná by mohl být kratší, shrnout, jestli došlo k nějakým změnám proti loňsku - v kalendáři, ve startovním poli, Neumannová ukončila kariéru a já nevím co. Ale takhle samozřejmě o hodně lepší než nic. Pokud jde o "počešťování", jsem sice zastáncem přechylování, ale vím, že shoda na Wikipedii nepanuje, a tak Tě k němu nenutím, šlo mi skutečně jen o český přepis, nikoli anglický. K přechylování tu platí, že se většinou ponechává tvar, který je zavedený v článku, dovedu si představit, že se bude časem sjednocovat v určitých oblastech článků (kupř. v hudbě nepřechylovat, v astronomii přechylovat ;-), ale třeba taky ne. Jinak čechismus to není - čechismus by to byl, kdyby to po vzoru češtiny přebírala angličtina, kde to je cizí - naopak nepřechylování by bylo něco jako anglismus či germanismus, tj. cizí prvek ;-) A za polopatismus se omlouvám, ale není to tak dávno, co jsem to vysvětloval někomu jinému - a tomu naopak můj polopatismus nestačil :-) Myslím, že děláš lepší práci, než se mi na první pohled zdálo, vydrž. :-) Díky. Okino 18:08, 10. 12. 2007 (UTC)

Infobox Lyžař[editovat | editovat zdroj]

Zdravim, dík za nový infobox, jen tam postrádám kolonky datum a místo úmrtí, doplnil bych sám, ale ještě jsem si nepotykal s ifama Jedudědek 11:48, 14. 2. 2008 (UTC)

OK. Doplním to tam. --Dingoa 11:51, 14. 2. 2008 (UTC)


Hory a kopce[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, mohl bys ses prosím Pod lípou vyjádřit k rozlišovačům hor a kopců?--Mirek256 21:03, 6. 3. 2008 (UTC)

Seznam států světa podle HDP na obyvatele[editovat | editovat zdroj]

Vyjádřete se k tomu prosím: Diskuse:Seznam států světa podle HDP na obyvatele. Fakt je, že ty údaje vypadají některé dost divně. --Nolanus C E 19:51, 15. 7. 2008 (UTC)

Díky za upozornění a za to, že jste docenil práci věnovanou článku a nenechal ho smazat:-) Dingoa 21:09, 15. 7. 2008 (UTC)

nejvyšší hora Litvy[editovat | editovat zdroj]

Díky za zajímavou kuriozitu, to by se do zajímavostí na hlavní stranu určitě hodilo. Akorát jsem koukal, že oba odkazy / obě reference odkazují na litevské stránky. Litevsky neumím, což asi není překvapující informace. Na německé Wikipedii je uveden odkaz na stejný zdroj. Na anglické Wikipedii visí na článku šablona, že je nutné dodat další zdroje. Takže zatím jsem nucen tuto zajímavost ponechat v "čekárně". Mohl byste, prosím, zkusit najít nějaký jiný zdroj? Nepsali si o tom v nějakém svém věstníku třeba čeští kartografové? Díky předem.

A ještě jeden dotaz. Opravdu se takovému zvlnění terénu, byť v Litvě nejvyššímu, říká hora? Dle definice hora je až od 300 metrů nad okolním terénem. Nebylo by lepší napsat něco jako "nejvyšší bod"? --Luděk 14. 8. 2008, 20:50 (UTC)

Nahradil jsem v článku Aukštojas reference v litevštině referencemi v angličtině (nějaký český zdroj se mi nalézt nepodařilo). Máte pravdu, že označení hora k Aukštojasu příliš nesedí - opravil jsem to. Dingoa 15. 8. 2008, 08:00 (UTC)

Wikikytička[editovat | editovat zdroj]

Za tvojí zvýšenou činnost v oblasti povodí Vodňanské Blanice. Hezký den. :) --JirkaSv 21. 9. 2008, 12:06 (UTC)

Díky :) Dingoa 21. 9. 2008, 13:23 (UTC)

Desubpahýlizace[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, tak jsme oba naráz „zachraňovali“ článek o Zubčické Lhotce - no, byl jsi rychlejší. ;) Každý přidal něco jiného, tak jsem to sjednotil. ;) Hezký večer, -- Jagro 29. 9. 2008, 17:14 (UTC)

Student[editovat | editovat zdroj]

„Student“

Dovolte mi prosím, abych Vám se značným zpožděním připsal wikiocenění „Student“ a trochu Vám tu vaši stránku po zásluze zpestřil. Děkuji za spolupráci. --Zákupák 29. 10. 2008, 04:51 (UTC)

Díky --Dingoa 29. 10. 2008, 04:54 (UTC)

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych Ti poděkovat za aktualizaci článku seznam států světa podle HDP na obyvatele, která byla moc potřeba. --Pete 23. 11. 2008, 13:48 (UTC)

Díky --Dingoa 23. 11. 2008, 23:07 (UTC)

Pseudošablony[editovat | editovat zdroj]

Prosím, když už vkládáš do článků pseudošablonu místních částí, dávej jí i do článku o mateřské obci. viz Radhostice atd. JAn 24. 11. 2008, 07:09 (UTC)

OK, určitě se polepším:-). Jen moc nechápu to „když už“ - bylo by snad lepší, kdybych pseudošablonu místních částí do článků vůbec nevkládal? --Dingoa 24. 11. 2008, 10:08 (UTC)
No, na jednu stranu mi to ušetří práci, na druhou to musím stejně zkontrolovat... :-). Ale těžko si vyhrazovt nějakou činnost jen pro sebe , že? JAn 28. 11. 2008, 08:59 (UTC)

Informationen über Vyšný[editovat | editovat zdroj]

Hallo, Dingoa. Ich bin de:Benutzer:Bradypus von der deutschsprachigen Wikipedia. Ich habe gesehen, dass du den Artikel Vyšný (Křišťanov) erstellt hast. Dieser Ort ist interessant für mich, weil hier meine Vorfahren herkommen. Hast du eventuell noch mehr Informationen über Vyšný oder kannst du mir sagen, woher die Informationen des Artikels stammen? Vielen Dank. --83.164.36.32 28. 12. 2008, 22:02 (UTC) (de:Benutzer:Bradypus)