Wikipedie:Wikiexpedice/2019/Orlické hory/report

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo expedice.
Logo expedice.

V závěru října 2019 (26., 27. a 28. října 2019) se uskutečnila další pravidelná česká Wikiexpedice (po Wikiexpedici Slezsko, Wikiexpedici Západ, Wikiexpedici Jih a Wikiexpedici Mladá Vožice). Pro spolek Wikimedia Česká republika to byla třetí akce, kterou tímto zaštítila. Tentokrát se fotografové vydali dokumentovat širší oblast, v jejímž centru se nacházely Orlické hory. Novinkou oproti předchozím akcím byl větší důraz na Wikidata, protože v nich je naše budoucnost.

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Akce se účastnili čtyři wikipedisté (Aktron, Frettie, Jklamo, MigorMCZ), kteří se dlouhodobě věnují fotografickým projektům na dokumentování České republiky, resp. se účastnili předchozích Wikiexpedic. Počet účastníků byl takto zvolen s ohledem na velikost nenafocené oblasti – ukázala se být menší, než tomu bylo v případě dřívějších akcí, kde byly fotografovány rozlehlejší plochy.

Účasntíkům akce byly poskytnuty různé podklady, které jsou uvedeny na hlavní stránce akce.

Akce byla třídenní, uskutečnily se dva plné a jeden částečný fotografický den. Na akci se účastníci rozdělili do dvou týmů (Aktron a Jklamo, Frettie a MigorM). Každý den každý účastník fotografoval vybranou část celého území, které mělo být fotografováno (tzv. sektor). Mapy sektorů byly vytištěné, byly připravené ve dvou kopiích, do nich účastníci zapisovali aktuálně fotografovaná místa. Byl připraven dostatečný počet sektorů tak, aby odpovídal třem lidem a dvoum týmům (Šest celkem, čtyři větší a dva menší).

Příprava[editovat | editovat zdroj]

Příprava akce zahrnovala: Analýzu vhodné oblasti k fotografování, diskuzi s WMCZ ohledně financování, zajištění ubytování a přípravu ticketu, dále potom koordinace s účastníky na místě, tisk a přípravu podkladových materiálů apod.

Zhodnocení[editovat | editovat zdroj]

  • Akce byla první svého typu, kde jsme vycházeli z Wikidat, přesněji z Blahmovy fotografické mapy této a výpisu z Wikidat, který jednotliví účastníci připravili. Na místě jsme také používali Wikishootme.
    • Plusy: Dokázali jsme se soustředit i na věci, které bychom jinak přehlédli, např. kulturní památky v menších sídlech. Dobrým příkladem této praxe byly Debřece nebo Zábřeh na Moravě.
    • Minusy: Přecenili jsme přesnost Wikidat a mnohdy jsme fotografovali objekty, které to vlastně nepotřebovaly – jako např. Bílý Újezd, kde se jádrová obec ukázala být nenafocená, nicméně byly pouze špatně vyplněné hodnoty na Wikidatech. V posledních třech letech jsem čekal na vhodný moment, kdy by mohla být příprava akcí typu Wikiexpedice automatizována pomocí Wikidat. Nyní jsme to zkusili se smíšenými výsledky, do budoucna bude nezbytné ještě pokrytí na území ČR ve Wikidatech doladit, k čemuž by mohly např. pomoci Wikishootme workshopy na párování nenafocených položek s obrázky se souřadnicemi.
  • Do budoucna by bylo možná vhodné zvážit Wikiexpedici, která se zaměří výhradně na sídla v rozsahu 3-20 tisíc obyvatel. Ukázalo se v případě regionu, že některá jsou na tom co do nafocenosti velmi špatně (např. Rychnov nad Kněžnou) a jinde je spousta nenafocených zajímavých objektů (např. v Dobrušce). Ve městech lze fotografovat rychleji, než na venkově.
  • Účastníci skvěle pracovali s nástroji pro vkládání souřadnic do obrázků.
  • Týmy byly velmi dobře sehrané a nálada byla dobrá. Týmy fungovaly autonomně a každý zvolil vlastní postup.
  • Ubytování mělo vynikající restauraci a skvělé bylo i jednání s majitelem. Suboptimální byl zvolený pokoj.
  • Příprava expedice byla kompletně dokumentována do pracovního padu pro zaměstnance WMCZ tak, aby akce byly replikovatelné i ze strany jiných dobrovolníků.
  • Z akce je předpoklad získat celkem okolo 3200 fotografií (nahrávání stále ještě probíhá).