Wikipedie:Wikiexpedice/2017/Wikiexpedice Západ/Ohlasy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

česky | English | Polski


ShrnutíShrnutí
Shrnutí

Závěrečná zpráva[editovat | editovat zdroj]

Poslední příprava před focením

V roce 2017 uspořádali Juan s Aktronem Wikiexpedici Západ, která se zaměřila na focení sídel (vesnice, obce) v okrese Klatovy. Konala se v průběhu Velikonoc, tak aby si nemuseli účastníci brát volno (všichni jsou již ekonomicky činní).

  • Konání: 13.–17. dubna 2017 (Velikonoce)
  • Účastníci: Juandev (vedoucí, propagace, nábor, závěrečné zprávy), Aktron (podkladová data, finance, grafika), Ivory999 (kategorizace a umístění fotek), Bazi, Krvesaj, Horst, Adam Hauner, Art Jarka, Jklamo, Frettie
  • Přeprava: auty, autobusem
  • Regiony: okresy Klatovy, Domažlice a Plzeň-jih
  • Fotek: 9131
  • Unikátní užití: 2830 (31 %)
  • Cena za fotku: 4,3 Kč
  • Objektů: 250+
  • Ilustrováno: 997 článků

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Celá galerie: commons:Category:Mediagrant III:Wikiexpedice Západ

Slovy[editovat | editovat zdroj]

Wikiexpedice Západ se konala opět o Velikonocích, z důvodu, že v tomto termínu měli všichni volno. Na akci se objevilo celkem devět účastníků a v jeden den jsme měli až čtyři týmy.[P 1] Někteří se účastnili všechny dny, jiní přijeli na den dle svých možností. Hlavním cílem focení byly vesnice a jiná sídla menšího typu – jeden tým se však soustavně věnoval focení přírodních památek, a někteří účastníci fotili též kulturní památky, města a sbírkové předměty. Počasí celkem přálo, až poslední den po obědě začalo hustě sněžit a proto byla akce ukončena a účastníci se rozjeli do svých domovů.

Pracovní den účastníka vypadal následovně: večer, nebo ráno rozdělení sektorů dle týmů, vlastní příprava. Ráno snídaně, poté odjezd do terénu a celodenní focení. Přestávka na oběd dle dohody v rámci týmu. Večer příjezd na ubytování (zajištěno na zámku Mlázovy v centru zájmové oblasti), nahlášení vyfotografovaných objektů[P 2], následně přesun na večeři a volná zábava. V případě focení vesnic mají účastníci svoji metodiku, kterou vyvinuli v rámci individuálního focení v rámci projektu Foto českých obcí, umožnující nafocení až 25, 28 vesnic za den.

Druhá část projektu se již konala individuálně. Šlo o to zpracovat stovky až tisíce fotek, které každý účastník pořídil, a nahrát je s patřičnými metadaty na Wikimedia Commons. Na to měli účastníci přibližně osm měsíců do konce roku a skutečně na 95 % se to podařilo.[P 3] V této fázi se též zapojil Ivory999, který všechny fotky na Commons zakategorizoval a našel pro ně místo na Wikipedii. Tím vzrostlo užití až na 30 %.

Na závěr pak museli organizátoři akci vyúčtovat a napsat report. Všem účastníkům byl rozeslán dotazník, ze kterého vyšla pro organizátory známka 2. Mírné problémy účastníci spatřovali v komunikaci a organizaci. Proto bylo rozhodnuto, že se na příštích Wikiexpedicích podobné velikosti bude organizátor méně věnovat focení a více řízení akce, a že dojde k lepšímu rozdělení a kontrole úkolů mezi organizátory. Pro organizátory pak bylo nejtěžší zajistit rychlé zpracování souborů a žádost o grant. Zásadní věc následujících let je řešení termínu pro nahrání fotografií či zapojením nováčk-fotografů. Způsoby jak fotografie rychle dostat do Commons existují, ale wikifotografové je nechtějí používat. Například se jeví, že zpracování fotografií kulturních památek je časově náročnější než dokumentaristické zpracování vesnice. V případě problémů se získáním finanční podpory bude jednáno s donorem o zlepšení systému, nebo budou hledány finanční prostředky jinde.

Jelikož akce dopadla velmi dobře a byl o ní zájem, je plánováno ji opakovat i v dalších letech.

Pozvánky a ohlasy[editovat | editovat zdroj]

  1. Tým je v tomto případě definován jako fotograf s autem, se kterým jedou jeden až dva další fotografové.
  2. Objektem je zde myšleno to co má nebo může mít svůj článek na Wikipedii.
  3. Zbytek byl nahrán záhy v roce 2018.

Následná Wikiexpedice[editovat | editovat zdroj]