Wikipedie:WikiProjekt Wiki Loves Monuments/Pravidla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní strana 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Co fotografovat Pravidla a návody Diskuse Úkoly

Viz též wikiprojekt Seznamy památek

Tipy a triky pro dobré záběry[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Fotografie architektury.
  • Nebojte se na svém fotoaparátu nastavit nejvyšší rozlišení. Fotografujte jednotlivé objekty i vícekrát a vybírejte nejkvalitnější záběry. Nebo je klidně nahrajte všechny, když nevyberete ten nejlepší.
  • Nezapomeňte na identifikační čísla. Doporučujeme vám připravit si předběžný seznam, práce je pak mnohem jednodušší, než dohledávat tyto identifikátory později.
  • V případě fotografií detailů, např. věží, dveří nebo oken, nezapomeňte pořídit i snímek celého objektu, aby bylo možné obě fotografie spojit a nezanikl tak kontext. Pro ostatní je pak záběr jednoho detailu objektu navíc lépe dohledatelný a identifikovatelný.
  • Pokud máte zájem fotografovat interiéry památek, zeptejte se předem, zda je to možné, nebo zda za to musíte něco zaplatit. Řada muzeí či hradů fotografování v interiérech zakazuje, jiné to umožňují, avšak pouze pro vlastní, či nekomerční účely. Na některých místech je fotografování v interiéru bez problémů.
  • Nahrajte záběry na server Wikimedia Commons. Při nahrávání snímků je dobré soubor pojmenovat tak, aby se předešlo duplicitě a bylo i z názvu zřejmé o jaký objekt jde. Například: místo „radnice.jpg“ soubor pojmenovat „Radnice, Liberec 2012.jpg“ nebo „Liberec, radnice - severní část.jpg“ a podobně.