Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Setkani1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Členové GLAMu rokují

1. setkání zájemců o práci na wikiprojektu GLAM.

Byt Jirky O., zvonek Ohlídal, Nušlova 2282/29, Praha 5 – Stodůlky, pět minut chůze od stanice metra Nové Butovice (místo valné hromady v dubnu 2011).

Neděle 23. října v 9 hodin. Předpokládaná doba trvání cca 3-4 hodiny, tedy do 12-13 hodin.

Kafe a čaj má Jirka O., přinesu nějakou bábovku. Ostatní nápoje a jídlo každý podle svého.--Gampe 10. 10. 2011, 15:24 (UTC)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

  1. --Gampe 24. 7. 2011, 09:41 (UTC) - Praha
  2. --Krvesaj 24. 7. 2011, 11:39 (UTC) - (Devátá ráno v neděli pro mě představuje přivstat si o víkendu už po šesté hodině, ale budiž. Jsem rád konečně za konkrétní termín a vím, že u Jirky O. je příjemné a kulturní prostředí, takže na 90% přijedu.) --Krvesaj 11. 10. 2011, 06:23 (UTC)
  3. --Lenka64 24. 7. 2011, 12:34 (UTC) (na 50% a max na dvě hodiny)
  4. --Gumruch 24. 7. 2011, 13:39 (UTC) – Praha (kdekoliv – Paluba?, Zulubar?); neděle nemůžu zaručit, takže raději (třeba celou) sobotu
  5. Jedudědek 24. 7. 2011, 17:02 (UTC) - bude-li čas, rád se zúčastním
  6. Chmee2 27. 7. 2011, 12:06 (UTC) (radši bych to udělal buď několik všedních večerů či případně neděle?)
  7. Utar, 10. 10. 2011, 18:36 (UTC), nezapomenu-li, přijdu
    • Dnes jsem zjistil, že čas asi nebude. Ach jo. Neděle ale stále vypadá volná. --29. 9. 2011, 20:32 (UTC), Utar
  8. --Juandev 11. 10. 2011, 07:18 (UTC)

Setkání zájemců z řad wikipedistů i z řad pracovníků muzeí, galerií apod. (zatím jsem v kontaktu se dvěma pracovnicemi Třebechovického muzea betlémů a dvěma pracovnicemi Moravské galerie v Brně, pokusím se domluvit jejich účast), shrnutí dosavadních zkušeností, příklady a inspirace ze zahraničí, plány do budoucna.

  1. Informace o aktuálním stavu českého GLAMu
  2. Národní zemědělské muzeum (Juandev)
  3. Třebechovické muzeum betlémů (Gampe)
  4. Moravská galerie v Brně (Gampe)
  5. Wikimedia ČR - Plán činnosti 2012
  6. diskuse o našich představách a plánech, co můžeme nabídnout? co chceme? co potřebujeme?

Návrhy[editovat | editovat zdroj]

Máte-li nějaké návrhy, prosím pište zde:

Vyhotovte prosím nějaký "univerzální" postup, jak správně žádat instituce (např. muzea) o možnost focení exponátů i v depozitářích, abych nepůsobil jako "tipař", ale aspoň trochu profesionálně. Osobně bych nerad věnoval školení/setkání celý den, natož dva, takže pak jen využiji manuálu. Možná nebudu sám. --Krvesaj 24. 7. 2011, 11:39 (UTC)
Myslím, že žádný "Univerzální návod" nevznikne. Také se nejedná pouze o získání obrázků z muzea či galerie (jak vysvětlil už Danny B. na své přednášce), ale o hlubší a dlohodobější vzájemnou spolupráci. Doporučuji se podívat na některý již existující projekt, třeba zde: MoMA nebo Derby Museum and Art Gallery. V každém případě se pokusím ty úvodní odstavce projektu trochu rozvinout, aby to bylo jasnější. --Gampe 24. 7. 2011, 15:14 (UTC)
Univerzální postup asi ve své podstatě ani existovat nemůže, ale obecný postup, rady a doporučení by určitě řadě zájemců o pomoc mohli pomoci.
Jak presentovat co vlastně nabízíme mi, co vlastně od toho očekáváme, čemu se při domlouvání pokud možno vyvarovat atd. Řada lidí imo má představu "někam přijdu a budu chtít jejich fotky", ale už neví proč by mu ty fotky někdo měl dát. I forma jak instituci oslovit aby byla větší šance na úspěch určitě není jakákoliv a kdo má již nějaké zkušenosti, jistě se rád podělí ;-)
Takže nějaké FAQ by se imo vytvořit mělo.
Jedudědek 27. 7. 2011, 12:22 (UTC)
Možná lehce mimo: bylo by fajn, kdyby něco jako toto Wikipedia:GLAM getting started existovalo oficiálně v češtině. Pokud bych někomu chtěla dát odkaz na en verzi, je to takové "unfriendly" a krom toho, třeba v západních Čechách mluví dost starších pracovníků dotčených institucí spíš německy než anglicky. --Lenka64 27. 7. 2011, 12:51 (UTC)
Překlad probíhá. --13. 9. 2011, 07:25 (UTC), Utar
Základní části přeloženy, zítra v Zulu baru budou (snad) dokončeny poslední detaily (to jsou ty části označené XXX), ten zbytek se může dopřeložit později. --18. 9. 2011, 16:25 (UTC), Utar
Nahráno. Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Jak na to a Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Projekty. --20. 9. 2011, 06:27 (UTC), Utar

Už se to řeší nějak moc dlouho, ne? Asi tento organizovaný projekt opustím a zkrátka někdy zajdu do muzea sám za sebe a lidsky metodou "pokus omyl" zjistím, co je, a co není možné s tím, kterým člověkem domluvit. --Krvesaj 9. 10. 2011, 09:24 (UTC)

Nikdo není organizován, tvou vlastní iniciativu nikdo nechce žádným způsobem omezovat, naopak je vítána. Jen se mi zdálo, že by nebylo špatné si navzájem sdělit názory a zkušenosti, aby bylo možno se jaksi poučit z chyb druhých. Jediné, co se řeší, je místo setkání, otázka sobota nebo neděle (neděli chtějí Juan s Utarem, protože v sobotu nemůžou) a to, jestli se sejdeme v 9 nebo v 10. Tvůj názor v těchto otázkách jsem zatím nezaznamenal (nebo jsem ho přehlédl?). Toť vše. Zdraví --Gampe 9. 10. 2011, 16:03 (UTC)
Ahoj Gampe. Ne, nepsal jsem svůj favorizovaný čas. Uvidím, až se rozhoupete, jestli se mi to bude hodit. Pěkný den. --Krvesaj 9. 10. 2011, 17:16 (UTC)
A nechceš také přiložit ruku k dílu. Kolik setkání Wikipedistů si kdy zorganizoval? Já jsem jich zorganizoval hodně a ze zkušenosti vím, že nejtěží na tom je najít vhodný prostor - což se tu teď řeší.--Juandev 9. 10. 2011, 20:32 (UTC)
@Krvesaj: A mohl by ses aspoň vyjádřit, jestli se Ti více hodí sobota nebo neděle? --10. 10. 2011, 06:29 (UTC), Utar

Zúčastnění[editovat | editovat zdroj]

Nakonec se zúčastnili (v abecedním pořadí): Aktron, Gampe, Gumruch, Juandev, Utar. Velké poděkování patří hostiteli, kterým byl Jirka O.!

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Cílem prvního setkání bylo vyjasnit si co si skupina pod spoluprací představuje, představit již běžící projekty a domluvit se na společném postupu do budoucna.

Konkrétní případy[editovat | editovat zdroj]

  • Gampe prezentuje stav jednání s Třebechovickým muzeem betlémů, Moravskou galerií v Brně a Centrem Bohuslava Martinů v Poličce.
  • Dále informuje o dalších možnostech spolupráce, které si na sebe však neuváže, aby vše stíhal (Klub Za starou Prahu,...).
  • Juan prezentuje stav jednání s Národním zemědělským muzeem.
  • Gumruch má pocit, že GLAM odbočuje od jeho původní představy.
  • Gumruch zmiňuje, že v cizině vychází motivace z institucí, kdežto u nás se to nedá čekat.
  • Juan připomíná, že u lidí, kteří mají vnitřní motivaci, není problém, ale drtivá většina GLAMu musí být v ČR motivována.

Obecné věci[editovat | editovat zdroj]

Stránky projektu, propagace[editovat | editovat zdroj]

Účastníci se dohodli, že budou dále pracovat na stránkách GLAMu na Wikipedii. Utar a Gampe pracují na překladech a přidávání textu týkajícího se Nápovědy. Dále vznikne nová nálepka "hrdý účastník GLAM projektu" (či tak nějak podobně), můžeme udělat i vlastní vyznamenání pro aktivní přispěvatele.

Vznikne nový e-mailový kontakt jako oficiální e-mail GLAM skupiny, který bude sloužit zástupcům kulturních institucí nabízejících možnost spolupráce. Gampe požádá Che, aby adresu zřídil. Skupina si vybere 2-3 lidi, kteří budou za skupinu odpovídat. Gampe upozorňuje, že již existující mailinglist, by se měl používat střídmě ve smyslu reakcí Wikipedistů, protože do něj mohou být zapsáni i zástupci kulturních institucí.

Dále se účastníci dohodli (i přes obavy Gampeho z vícedomosti), že českému GLAMu zřídí komunitní stránku na Facebooku.

Gumruch se nabízí s možností graficky zpracovat tištěné informační materiály. Juan se nabízí s možností zařízení jejich tisku a distribuce. Hovořilo se o možnosti požádat firmu JanDl o zpracování propagačního plakátu pro český GLAM.

  • je třeba dodělat jeden projekt, aby bylo třeba ho prezentovat jako úspěšný a tak motivovat další instituce.
  • Gumruch, ví proč byla vstřícná reakce Centra Bohuslava Martinů v Poličce - protože mají za úkol šířit povědomost o Bohuslavu Martinů - takové instituce by se měly dělat.
  • Juan říká, spojit se na jeden projekt, který společně uděláme a pak se rozprchneme na jiné projekty.
  • Gampe říká, že je třeba institucím od začátku vysvětlovat a zdůrazňovat, že Wikipedie není reklamní prostor, aby nedocházelo k nedorozumění. Následně to bude třeba hlídat.
  • Gumruch je ochotný pomoci focením v rámci GLAMu.
  • Juandev spíš pomůže věcmi jako administrativa, příprava propagačních materiálů. Juandeva nebaví psát články.
  • Juan se ptá, jak by se mohla skupina vrhnout na jednu instituci - jestli přebrat Gampeho instituci, nebo vytipovat novou.
  • Gampe říká, že je třeba se odpíchnout od jednoho projektu - lidi ze skupiny zpracují x hesel o Třebechovicích.
  • Gumruch - zdali by se dali glamáci pozvat na konferenci?
  • Gampe zdůrazňuje nutnost zapojit do projektu místní lidi (např. ve spolupráci s TMB, místní knihovnou, školami apod.), aby se na místě udělala nějaká akce - přednáška, společné editování apod. Cíl: získat další nové editory a další účastníky projektu.

Plán na rok 2012[editovat | editovat zdroj]

  • Gampe: v návrhu plánu pobočky na rok 2012 se předpokládají 3 schůzky, spolupráce s 5ti institucemi a získání 2 000 dokumentů/obrázků. Jsou tato čísla reálná?
    • Gampeho názor je: tři schůzky jsou reálné, spolupráce s pěti institucemi bude fuška a 2 000 položek je hausnumero.
  • Gampe mluví o požadavku rady WMCZ na rozpočet pro GLAM na rok 2012. Je potřeba dát nějakou reálnou částku na GLAM.
  • Gampe říká, že se věc rozhýbává pomalu, je třeba mít trpělivost a neustávat.
  • Gumruch mluví o divadlech - že by se tam mohlo se fotit.
    • Juan oponuje a upozorňuje na problém práv fotografované osoby.

Závěry[editovat | editovat zdroj]

  • Účastníci podle svých možností přispějí k rozhýbání jednoho projektu GLAMu (TMB), pak se pustí dál.
  • Doladí se komunikace:
  • Termín příští schůzky nebyl stanoven, předpoklad je jaro 2012. Pokud by pokročila spolupráce s Moravskou galerií, asi bychom ji udělali v Brně. Běžná agenda kolem projektu se zatím může řešit na pravidelných schůzkách, mailinglistem nebo mailem.

Zapsal Juandev, upravil Gampe.