Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Jak na to

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní strana Jak na to Spolupráce / Projekty Akce


GLAM výzva pro veřejnost[editovat | editovat zdroj]

Leták projektu GLAM
GLAM je jednou z aktivit spolku Wikimedia ČR
Tým wikipedistů na editatonu Prachatice 2
Jedna z fotografií získaná během editatonu ve Vlastivědném muzeu ve Slaném
Historická pohlednice digitalizovaná během editatonu Volary

Jste lokální patriot/ka? Wikipedie, Commons nebo Wikidata vám dávají smysl a chcete pomocí nich zviditelnit vaše oblíbené muzeum, galerii apod.? Právě vás hledáme! Dobrovolníky/nice, kteří/ré mají chuť (za naší podpory a know-how) navazovat nejrůznější typy spolupráce s lokálními institucemi a zapojovat je do Wikimedia projektů.

Proč jsou takové spolupráce přínosné, určitě víte. Proto jste tady. Proč se hodí vaše pomoc, vás určitě také napadá: čím více nás bude, tím více spoluprací může vzniknout – a každá z nich se počítá! Ve vašem městě máte také určitě lepší vazby než my.

Jdete do toho? Sestavili jsme pro vás následující rady a tipy, jak spolupráci s institucí navázat:


Koho oslovit

Pokud to víte, přejděte k dalšímu bodu. Pokud ne, ale tento projekt se vám líbí, nejprve si položte tyto otázky:

  1. V jaké instituci sami pracujete? Nemohla by nějak s Wikimedií spolupracovat? Byť jen uploadovat své fotky na Commons?
  2. Kde pracují vaši známí, přátelé, rodina? Tady by to mohlo jít také snadno...
  3. Víte o lidech/ institucích, kteří by GLAMu mohli být naklonění?
  4. Až poté zkuste oslovovat jen tak „naslepo“. Z vlastní zkušenosti totiž víme, že posílání mailů na obecný kontakt moc nefunguje. Nejlepší cesta jsou právě osobní kontakty či známí známých. Nenechte se omezovat zkratkou GLAM. Spolupracujeme s institucemi všeho druhu, např. se zoo!


Princip "win-win"

Spolupráce mají šanci na úspěch, když budou přínosné pro obě strany (pro Wikimedii i instituci).

Při oslovení se proto instituce zeptejte: "Co je vaše poslání a jak vám s ním může Wikimedia pomoci?"


Typy spoluprací, aneb, co nabízet

Nezapomeňte, že některé z těchto aktivit můžeme podpořit v rámci projektu Komunitní minigranty (nejen finančně).

  • zorganizujte přímo v instituci wiki-workshop / editaton ideálně otevřený i pro nováčky na téma, kterým se daná instituce zabývá
  • přesvědčte instituci, aby na Wikimedia Commons či Wikidata nasdílela (klidně jen některá) svá média či informace (snímky objektů, jakákoliv data, video, audio, texty...) pod svobodnou licencí. Zřejmě nebude vědět, jak na to – s tím ji můžete pomoci
  • staňte se wikimedia-rezidentem/kou, který/rá dlouhodoběji pracuje (přímo či vzdáleně) pro konkrétní instituci (převádí její informace na Wikipedii, fotí to, čemu se instituce věnuje, organizuje zde wiki-akce atd.)
  • možností spolupráce jsou spousty – na další se podívejte o pár řádek níže, do kapitoly „Pro instituce – Jak konkrétně můžete s Wikimedií spolupracovat?“ Pokud nás (Wikimedia ČR) chcete do některé vaší spolupráce s institucí zapojit (např. potřebujete lektory), jednejte prosím nejprve s námi


Argumenty

Připravte se, že oslovená instituce nemusí se spoluprací souhlasit hned. Může mít dokonce obavy či bude chtít prostě vědět víc. Vždy se proto hodí mít po ruce nějaké argumenty. Ty základní najdete níže v kapitole Pro instituce (a také v Oslovovacím dopise) a velmi podrobné také v dokumentu Bližší informace k projektu GLAM (doporučujeme si před oslovením přečíst), kde jsou i příklady dobré praxe ze světa. K mailu připojte GLAM leták, který obsahuje přehledné základní informace i argumenty v líbivější podobě (můžete mít i vytištěné letáky – stavte se pro ně v kanceláři Wikimedia ČR: Slovenská 21, Praha 2, Svět HUB).


Oslovovací dopis/ e-mail

Nejlepší je zajít do instituce, vše představit osobně a ihned zodpovědět dotazy jejího vedení. Nejde-li to, popř. vyžadují-li e-mail, využijte tento vzor, který obsahuje vše podstatné. Můžete si ho samozřejmě jakkoliv zkrátit a upravit. Při odeslání nás (glam@wikimedia.cz) prosím dejte do viditelné kopie.

Pokud nejste členem/kou spolku, nevystupujte prosím jako zástupce/kyně Wikimedia ČR, ale pouze za sebe. Pokud jste členem/kou spolku Wikimedia ČR, vždy s námi prosím konzultujte vaši akci předem.


Tabulka GLAM projektů

Abychom věděli, kdy, kdo a jakou instituci oslovil a co se (ne)povedlo domluvit, používejme prosím tuto veřejnou, přehledovou tabulku GLAM spoluprací/ projektů. Díky ní se nebudeme dublovat, získáme na sebe kontakty atd. Můžete do ní vkládat i tipy na instituce k oslovení pro ostatní.


Komunikace

Budeme rádi, když se přidáte do FB skupiny GLAM - Wikimedia ČR. Komunikaci tak povedeme všichni mezi sebou, což bude efektivnější.

Jsme vám kdykoli k dispozici. S jakýmikoli dotazy se obracejte na glam@wikimedia.cz



GLAM výzva pro instituce[editovat | editovat zdroj]

Rekonstrukce Staroměstské radnice - 14 000 fotografií rekonstrukce poskytl Magistrát HMP
Návrat divokých koní 2013 - fotografie Zoo Praha na Commons nahrává místní wikipedista-rezident
Své fotografie na Commons nahrává i Akademie věd ČR
Jeden z editatonů v pražském Goethe-Institutu
Nákresy kostela sv. Jakuba nasdílené na Commons během editatonu Prachatice 2. Zdrojem je digitalizovaná publikace Soupis památek z knihovny Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy

Děkujeme za váš zájem spolupracovat s Wikimedií!

Níže najdete základní informace o přínosech a formách naší možné spolupráce. Zajímá vás více detailů (příklady spolupráce ze světa, zkušenosti institucí, volná díla, jejich komerční užití..)? Klikněte na Bližší informace k projektu GLAM.

Pokud jdete do toho – do jakékoliv formy spolupráce s Wikimedií, kontaktujte nás na glam@wikimedia.cz.  Přidat se můžete i do FB skupiny GLAM - Wikimedia ČR.

Chcete se do přispívání na Wikipedii, Commons atd. pustit úplně sami? Zde najdete rady, jak na to.

Nenechte se omezovat zkratkou GLAM. Spolupracujeme s institucemi všeho druhu, např. se zoo!


Co vaší instituci tato spolupráce přinese?

  • Zviditelnění díky médiím nasdíleným Wikimedii
    • Každé médium, které poskytnete Wikimedii, může doprovázet popisek s odkazem přímo do vaší instituce, vaše logo atp.
    • Budete tak vidět mimo zdi vaší instituce – na jedné z nejnavštěvovanějších stránek světa, kde můžete oslovit nové návštěvníky (zveřejnění vašich exponátů na Wikipedii funguje jako reklama, která vám přivede nové návštěvníky. Ne naopak!). Česká Wikipedie eviduje průměrně 2 246 828 zobrazení za jediný den.
    • Sama svobodná média, která se šíří dál, jsou skvělým nástrojem propagace. Při každém užití média musí být totiž uveden autor a doporučeně i instituce.
    • Máme k dispozici nástroje, které vám řeknou, kolik lidí si zobrazuje vaše soubory, kolikrát a kde po světě byly využity, kolik lidí navštěvuje stránky s vašimi tématy apod. Nástroje vám předáme, zaškolíme nebo vám tyto statistiky po domluvě vypracujeme.
  • Budete lépe plnit vaše poslání
    • Na základě vámi poskytnutých médií či informací mohou wikipedisté napsat zcela nová encyklopedická hesla (a to i na zahraničních verzích Wikipedie), kde bude opět zmíněno vaše jméno.
    • Informace o vašem obsahu se dostanou k širšímu spektru zájemců, od studentů či běžných návštěvníků Wikipedie až po odborníky na celém světě (všechny světové verze Wikipedie např. čerpají ze společného úložiště médií Wikimedia Commons).
    • Na Wikipedii můžete vystavit i objekty z depozitářů, které jinak veřejnost nemůže vidět.
    • Wikipedii i naše ostatní projekty využívá stále více lidí a chyby na ní nevydrží dlouho. Instituce tak budou mít jistotu, že informace o jejich sbírkách budou správné a úplné.


Jak konkrétně můžete s Wikimedií spolupracovat?

  1. Sdílení vašich médií/dat/informací (můžete udělat sami, nebo s naší pomocí)
    • na úložišti svobodných médií Wikimedia Commons můžeme zveřejňovat např. fotografie vašich exponátů (+ metadata), které mohou ilustrovat odpovídající wikipedické články. Pokud takové heslo vyhledáte přes Google, ten jej zobrazí i s vaší fotkou na prvním místě
    • na Wikizdrojích je možné zveřejňovat vaše digitalizované texty (historické dokumenty, listiny, knihy, sborníky apod.), které rozšíří studium těchto témat na Wikipedii
    • na Wikipedii mohou wikipedisté na základě vašich médií či informací zlepšovat nebo zakládat nová hesla (upřesňovat je, doplňovat fakta, literaturu či reference)
    • editoři mohou rozšiřovat Wikidata (strukturovaná, propojená a otevřená data) o vaše otevřené databáze, které se opět mohou propisovat do článků na Wikipedii. Pokud máte jakákoliv data (databáze, rejstříky, adresáře, seznamy různých položek), která byste mohli uvolnit, přejděte na portál programu Wikidata/Tech pro podrobné informace.
    • Zvlášť cenné je, pokud doplníte mezery o váš předmět zájmu, který může být unikátní. Věříme v sílu volně dostupného vzdělání a tedy i volně dostupných informací. Proto veškerý obsah, který najdete na Wikipedii i v dalších projektech Wikimedie, můžete kopírovat, šířit a jakkoli upravovat (tzv. svobodný obsah). S publikováním svých děl pod svobodnou licencí tedy musí souhlasit i držitelé autorských práv, pokud se nejedná o díla volná.
  2. Společné offline akce Přímo u vás můžeme zorganizovat wiki-workshopy na témata, kterými se zabýváte. Netradiční akcí zaujmete veřejnost a wikipedisté vás dostanou na Wikipedii. Můžeme pozvat i místní média.
  3. Online kampaně Co třeba výzva pro wikipedisty: zlepšeme článek o autorovi XY, který je zastoupený ve vašich sbírkách? Nebo výzva veřejnosti: projděte rodinná alba a nahrajte fotky vašeho města během 2. sv. války. Vymyslet můžeme cokoli...
  4. Školení Naučíme s Wikipedií/Commons/Wikidaty pracovat vaše zaměstnance/návštěvníky apod.
  5. Využijte obsah Wikimedie Máte web? Plánujete výstavu? Využijte obsah Wikipedie či obrázky z Commons.
  6. Dobrovolníci / Rezidenti Získejte dobrovolníky z řad wikipedistů, kteří vás dostanou na Wikipedii. Takovéto experty si můžete i zaplatit jako např. rezident v pražské Zoo, který píše wikipedické články o jejích zvířatech.


Kontakty:

glam@wikimedia.cz

+420 608 770 271

glam.wikimedia.cz