Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/PřF UK/Jak editovat článek?

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jak editovat článek?

Otevřete si vybraný článek na Wikipedii. Po jeho načtení se Vám v horní liště článku objeví několik nabídek, vlevo jsou to „Článek“ a „Diskuse“ a vpravo „Číst“, „Editovat“ a „Zobrazit historii“. Stiskněte tlačítko Editovat, po jeho stisknutí se Vám otevře editační okno, ve kterém probíhá editování Wikipedie. Jelikož nezakládáte nový článek, ale budete doplňovat již existující, bude se v něm nacházet text článku, který někdo založil před Vámi. Pokud chcete do článku přidat text, nyní stačí jen na vhodné místo tohoto článku začít dopisovat text, který chcete vložit.

Když text vložíte, je potřeba stránku ještě uložit. Před samotným uložením doporučuji stisknout tlačítko „Ukázat náhled“, které se nachází dole pod editačním oknem Wikipedie. Náhled Vám ukáže stránku, jak bude vypadat po uložení. Nicméně pamatujte, že pokud dáte náhled, stránka stále není uložena a musíte opět srolovat ke konci stránky a tam pak stisknout tlačítko „Zveřejnit změny“. V náhledu máte možnost stránku si snadněji přečíst a případně opětovně upravit. Prosíme vás, abyste před uložením vyplnili i políčko „Shrnutí editace“, kde byste měli krátce sepsat, jakou změnu jste v hesle způsobili (například Doplnil jsem text, Vložil jsem obrázek, Opravil jsem pravopis atd.).

  • Pokud chcete vložit odkaz na jiný článek, použijte hranaté závorky, příklad [[motýli]]. Vznikne tak odkaz na motýli.
    • Pokud chcete v textu zvýraznit jako heslo nějaké slovo v jiném pádu než prvním, napíšete slovo nejdříve v základním tvaru a po svislítku tak, jak má být ve větě. Například [[Evropa|Evropu]] udělá odkaz na Evropu.

Detailní popis dalších editačních zásad je na stránce nápovědy.