Wikipedie:Transkripce čínštiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Na české Wikipedii je preferována standardní česká transkripce čínštiny, ovšem i v českém prostředí je možné se setkat s mezinárodně uznávaným přepisem zvaným pchin-jin (pinyin). Proto vždy v úvodní větě článku uvádíme kromě zápisu v české transkripci i zápis ve znacích a v pchin-jinu (případně i přepisy podle jiných systémů), nejlépe pomocí šablony {{Čínsky}}. U čínských pojmů a jmen bez odkazu na vlastních článek je rovněž vhodné při jejich prvním výskytu v textu článku doplnit v závorce i zápis znaky (a případně i pchin-jinem).

Pro získání českého přepisu ze zjednodušeného pchin-jinu dobře poslouží tento nástroj.

Převod mezi českým přepisem, pchin-jinem a Wade-Gilesovou transkripcí umožňuje tato tabulka.

Převod z čínských znaků na pchin-jin je možný pomocí tohoto slovníku, případně tohoto nástroje.

Přehled transkripcí čínštiny[editovat | editovat zdroj]

Čínština je zapisována čínskými znaky. V ČLR v 50. a 60. letech proběhla reforma písma, která řadu znaků zjednodušila. Rozlišujeme tedy tradiční znaky a zjednodušené znaky. Používání zjednodušených znaků je v ČLR standardní.

V 50. letech byl v ČLR vyvinut pchin-jin (přesněji „chan-jü pchin-jin“; v pchin-jinu „pinyin“, resp. „hanyu pinyin“) jako oficiální forma zápisu čínštiny v latince a používaný i mimo Čínu jako mezinárodní oficiální standard. Rozšířené je používání zjednodušeného pchin-jinu bez interpunkčních znamének vyznačujících tóny.

Evropské národy si vyvinuly různé přepisy do svých písem, v českém prostředí jsou nejvýznamější český přepis (Švarného), v anglických textech se lze setkat s Wade-Gilesovou transkripcí, v ruských s Palladiovou transkripcí.

Možné varianty zápisu čínštiny, zde jména čínského politika Teng Siao-pchinga, tedy jsou:

jazyk písmo druh přepisu přepis
čínština čínské znaky čínské znaky tradiční 鄧小平
čínské znaky zjednodušené 邓小平
latinka pchin-jin Dèng Xiǎopíng
zjednodušený pchin-jin Deng Xiaoping
český přepis neboli Švarného transkripce Teng Siao-pching
anglický přepis neboli Wade-Gilesova transkripce Teng Hsiao-p'ing
azbuka ruský přepis neboli Palladiova transkripce Дэн Сяопин