Wikipedie:Tiskové zprávy/září 2003

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

20. září 2003

Mnohojazyčná encyklopedie Wikipedie oznámila, že projekt obsahuje již více než 300 000 článků ve 40 jazycích, z toho polovinu v angličtině. V lednu 2003 měla Wikipedie 100 000 článků anglických a 37 000 neanglických, dnes kolem 150 000 v angličtině a stejné množství v ostatních jazycích dohromady.

Dnes 8 jazyků ve Wikipedii již překročilo hranici 10 000 článků: angličtina (157 912), němčina (30 425), francouzština (16 692), polština (15 067), švédština (13 426), dánština (12 912), nizozemština (12 653), japonština (11 069), a dva jazyky hranici 5 000 článků: esperanto (8449) a španělština (7 049). Podle http://www.alexa.com je dnes Wikipedie nejdůležitější volnou encyklopedií, která předběhla i http://www.britannica.com a http://www.encyklopedia.com.

O Wikipedii v poslední době referovaly články v The New York Times, Technology Review a TIME, webové stránky Slashdot, Wired a Kuro5hin, mluvilo se o ní v rozhlase a televizi (CNN). Encyklopedie je stále častěji využívána studenty a novináři.

Přehled o sesterských projektech najdete na http://wikimedia.org/ . Dne 20. června 2003 byla založena Nadace Wikipedia http://meta.wikipedia.org/wiki/Wikimedia , aby projekt pokryla finančně. Paralelnímimi projekty jsou slovník http://wiktionary.org, citáty http://quote.wikipedia.org/ a knihovna http://textbook.wikipedia.org/ .

Přes postupující softwarová zlepšení je projekt velkou zátěží pro server. Proto Nadace Wikipedia přijímá dary a pomoc dobrovolných programátorů pro zrychlení a zjednodušení celého systému.

Projekt Wikipedia založil Jimmy Wales, tvůrce webových stránek, a filozof Larry Sanger v lednu 2001. Portál http://bomis.com, jehož vlastníkem je Jimmy Wales, pomohl projekt financovat, Larry Sanger projekt redakčně řídil po jeden rok jako zaměstnanec na plný úvazek. Od té doby projekt funguje na základě společné dohody, pravidel a doporučení mnoha přispěvatelů.

Podle Jimmy Walese projekt vděčí za svůj úspěch společenství slušných a dobře vychovaných přispěvatelů z celého světa, kteří zaručují zdvořilost, kvalitu a neutralitu. "Přispěvatelé neustále nahlížejí na stránku Poslední změny, kontrolují, opravují a doplňují nové články. Může to vyvolávat pochybnosti, ale funguje to," upřesňuje Jimmy Wales. I velmi choulostivá temata jsou tímto procesem zpracována neutrálně a věcně.

Wikipedie funguje na základě GNU GFDL, což zaručuje, že kdokoliv může použít zveřejněné informace, třeba i pro komerční účely, jen musí uvést Wikipedii jako zdroj. U vlastních článků každý přispěvatel zaručuje, že se jedná o jeho vlastní práci, kterou neporušil žádný copyright.

Protože do Wikipedie přicházejí nové články každou minutu, nelze předpovědět, jaký bude stav po dalším roce. Můžeme jen zaručit, že zůstane volně přístupnou encyklopedií.