Wikipedie:Pod reálnou lípou/Olomouc, 28. dubna 2016

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

1. setkání.

Místo[editovat | editovat zdroj]

Mtrojka?

Podkova

Čas[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtek 28. dubna 2016, 17.00

(změna možná)

Program[editovat | editovat zdroj]

  • Vzájemné seznámení, navázání kontaktu
  • Spolupráce s Vědeckou knihovnou v Olomouci
  • Nenafocená místa v Olomouci a v kraji
  • Olomouc na "malých" projektech (Wikizdroje, Wikizprávy)
  • Novinky z projektů Studenti píší Wikipedii a Senioři píší Wikipedii

Zúčastní se[editovat | editovat zdroj]

Zápis[editovat | editovat zdroj]

První olomoucký Wikisraz proběhl 28. dubna 2016 v salónku restaurace Podkova. Sraz navštívili wikipedisté (v pořadí, v jakém byli přihlášeni) Jan.Kamenicek, Snek01, Jetam2, Gabriela Boková (WMCZ) (která pracuje především jako education manager pro spolek Wikimedia ČR) a Klimesovaa (která se zase angažuje především v projektu Studenti píší Wikipedii). Poté, co se wikipedisté vzájemně představili, se diskutovalo o následujících bodech:

  • Kolegyně Klimesovaa referovala obecně o přispívání studentů v rámci projektu Studenti píší Wikipedii na FTK UP Olomouc. Studenti píší na Wikipedii příspěvky v rámci zadávaných seminárních nebo dokonce bakalářských prací. Magisterské práce, kde se již vyžaduje hodně vlastního výzkumu, nejsou pro Wikipedii příliš vhodné. Hlavní motivací studentů je především pocit, že jejich práce je i po odevzdání užitečná a neskončí jen někde v hloubi univerzitního archivu. Překážkou pro mnohé však je nutnost zvládnout wikikód. Přesto by snad mohlo být reálné projekt rozšířit i na další fakulty, např. pedagogickou.
  • Gabriela Boková na to navázala také informacemi o příbuzném projektu Senioři píší Wikipedii. Přispěvatelé v těchto projektech se zdají být motivovanější než studenti, pravděpodobně proto, že často jde o velmi aktivní lidi a impuls k účasti vychází z nich samotných, nikoliv od jejich pedagogických vedoucích. Zatímco pro studenty to bývá spíše jednorázová záležitost, tak u seniorských kursů až 1/3 účastníků pokračuje v přispívání i po skončení kursů. V současné době probíhají především v Praze, ale také v Brně a Liberci, přičemž Wikimedia ČR by je ráda rozšířila i do dalších měst, včetně Olomouce.
  • Účastníci diskutovali možnosti spolupráce s Vědeckou knihovnou v Olomouci (VKOL). V současné době v Olomouci probíhá výstava Chrám věd a múz věnovaná historii knihovny a jejím vzácným tiskům a rukopisům. Při té příležitosti by bylo možné v knihovně uspořádat setkání wikipedistů s cílem psát články o knihovně a právě o různých zajímavých exemplářích z jejího fondu. Tuto možnost již Jan.Kamenicek diskutoval se zástupcem ředitelky knihovny, který se k ní staví příznivě a nyní se čeká na stanovisko ředitelky. Workshop by bylo nejlepší uspořádat před koncem zmíněné výstavy (12. června 2016).
  • Konstatováno, že VKOL se bohužel staví velmi rezervovaně k možnosti poskytovat skeny svých vzácných tisků či rukopisů. Téměř jistě neposkytne celá naskenovaná díla, mohla by však být možnost poskytování vybraných listů či ilustrací z těchto děl, které by pak sloužily pro ilustraci konkrétních článků na Wikipedii. Na dotyčných stránkách na Wikipedii či Commons by pak byla VKOL uvedena jako zdroj těchto ilustrací spolu s odkazem na její stránky či na stránky její digitální knihovny.
  • Další spolupráce s VKOL by mohla spočívat také v pořádání kursů, a to jak v rámci projektu Senioři píší Wikipedii, tak také kursů či přednášek pro širokou veřejnost.
  • Gabriela Boková představila blíže činnost spolku Wikimedia ČR a jeho aktivity, a pozvala účastníky na Wikikonferenci, která letos proběhne ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v prostorách univerzitního kina Scala v Brně. Spolek by v současné době rád rozšířil řady svých lektorů, které chce aktivně podporovat jak vytvořením univerzálních materiálů pro kurzy, tak dalším vzděláváním. Pokud by měl někdo z wikipedistů zájem se zapojit mezi Mluvky, stačí napsat Gábině na gabriela.bokova@wikimedia.cz a přidat se do seznamu Mluvků na stránku.
  • Účastníci se seznámili s mapami nenafocených míst a diskutovaly se možnosti, jak lépe fotograficky pokrýt území a okolí města Olomouce, které v tomto ohledu patří mezi nejhůře pokryté části republiky. Diskutovala se možnost pořádání fotovýletů právě s cílem pokrýt nenafocená místa. Bylo také konstatováno, že na Commons (potažmo Wikipedii) nechybí jen nové fotografie Olomouce a okolí, ale také fotografie historické, přičemž mezi lidmi se jich vyskytuje poměrně dost. Bylo by proto žádoucí pokoušet se je rovněž pro projekt získávat.
  • Účastníci konstatovali, že by bylo dobré založit např. na Facebooku stránku či otevřenou skupinu. Prozatím však nebyla shoda v tom, zda je lepší otevřená skupina zaměřená především na informování o aktivitách wikipedistů pro wikipedisty, nebo spíše stránka propagující postup pokrývání olomouckých témat, zaměřená na širokou veřejnost.
  • Dalším diskutovaným tématem byl projekt Wikizdroje. V digitální knihovně Kramerius se vyskytuje řada digitalizovaných knih a dokumentů s olomouckou tematikou, které je možné převést do wikikódu pro Wikizdroje. Účastníci se seznámili s relativně novým alternativním systémem na Wikizdrojích, kdy se využije dokument nahraný ve formátu .pdf či .djvu na Commons a postupně se převádí po jednotlivých stránkách na Wikizdroje. Poměrně jednoduchou úpravou souboru commons.js lze získat do editačního panelu nástrojů nové tlačítko OCR, kterým pak lze text ze stránek dokumentu převést do textové podoby, a tu pak dále upravovat. Jako ilustrace byla použita v současné době převáděná kniha Josefa Kramáře Olomouc, královské město Moravy.

Zapsal: Jan.Kamenicek (diskuse)

Doplnila: Gabriela Boková (WMCZ)