Wikipedie:Nominace nejlepších článků/Červencová krize

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Červencová krize[editovat | editovat zdroj]

Článek je přeložený z italské Wikipedie, kde je NČ. Cílem je ho vylepšit a dekorovat tak, aby se během 110. výročí atentátu na arcivévodu Ferdinanda mohl skvět na Hlavní straně.--Jan Spousta (diskuse) 11. 3. 2024, 12:05 (CET)[odpovědět]

Diskuse[editovat | editovat zdroj]

Za mě opravdu zajímavé téma, které jsem si rád přečetl a něco se dozvěděl. Po stránce detailnosti zpracování, čtivosti a slohu asi nemám co vytknout. Moje připomínky, víceméně marginální, se proto ani tak netýkají samotného obsahu, jako spíše formálních náležitostí:

  • Obecně trochu slabší šíře použité literatury, pokud jsem dobře počítal, je drtivá většina referencí z pouze čtyř publikací. To bych u NČ o takové historické události čekal košatější a pestřejší, ale dívám se, že to odpovídá originální italské verzi. V principu proti tomu nic nemám, ale pokud by se podařilo ještě něco vytěžit z jiných zdrojů (zrovna u tohoto tématu si myslím, že se toho najde dost), třeba nějaké zajímavosti či doplňující informace, bylo by to za mne velmi přínosné.
  • Některé přímé řeči (kterých je v textu požehnaně), zejména ty opravdu významné pro celou posloupnost událostí, bych zformátoval jako citáty, aby byly v textu výraznější a zpestřily formátování jinak dlouhého souvislého textu.
  • Mapka se situací v Evropě (hned u první kapitoly) je v italštině, vzhledem k tomu, že je to SVG, stálo by za to ji opatřit českými popisky.
  • Na asi dvou místech se tam objevují „anglické“ uvozovky (""), raději bych je nahradil „českými“ („“) tak, aby to bylo sjednocené.

Za mne vše, jinak moc fajn článek. --Matijak (diskuse) 14. 3. 2024, 10:11 (CET)[odpovědět]

Děkuji za recenzi. Uvozovky jsem opravil a je to sjednocené. Mapku by bylo dobré počeštit, nebo prostě udělat novou českou mapu trojspolku a trojdohody, která by se hodila i do dalších článků; ale nevím, jak na to. Přímé řeči bych nechtěl moc zdůrazňovat, protože to podle mě rozbíjí tok textu. A ta literatura ano, tam by se hodilo citovat Clarkovy Náměsíčníky a další novější práce, zejména i nějaké německé a rakouské autory. Třeba otázka, proč Německo nechtělo přijmout britské zprostředkování, by se tak dala lépe osvětlit. Ale to by vyžadovalo hodně času a práce, navíc tu literaturu nemám po ruce...--Jan Spousta (diskuse) 14. 3. 2024, 15:03 (CET)[odpovědět]