Wikipedie:Neurážejte vandaly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úvahy, názory a podněty k zamyšlení

Text této stránky není pravidlem ani doporučením, a v tomto smyslu tudíž není závazný. Je to ale názor, který na určité aspekty fungování Wikipedie zastává jeden či více wikipedistů a předkládá ho ostatním jako podnět k zamyšlení.

  • Jste-li zastáncem tohoto názoru: Pokud budete někde diskutovat, neargumentujte touto stránkou, jako by šlo o pravidlo, ale užijte odkaz na ni k vysvětlení svých pohnutek. Nebojte se k názoru přihlásit na příslušném místě diskuse nebo na vlastní uživatelské stránce.
  • Jste-li oponentem tohoto názoru: Nevkládejte do této stránky své názory. Diskutovat můžete v diskusi, můžete založit názorovou stránku s konkurenčním podnětem k zamyšlení.

Respektujte, že jiný wikipedista může mít jiný názor než vy.


Oplácení není účinnou cestou

Neurážejte vandaly. Většina vandalů spadá do jedné ze dvou kategorií, nováčci, kteří se ještě nenaučili nic lepšího, a opravdoví vandalové či trollové. Rozčílit se, urážet je, vysmívat se jim nebo je verbálně napadat znamená v prvním případě odcizení potenciálně užitečných budoucích uživatelů a v druhém případě utvrzování jejich destruktivních tužeb.

Je důležité poznamenat, že neurážet vandaly neznamená neřešit jejich činnost. Vandalové a vandalismus se mají řešit revertováním, upozorněním vandala, případně zamykáním stránek a blokováním vandala. Klíčové je nedělat zmíněné činnosti nevlídněji, než je to nutné. Například když po sérii vandalismu a varování následují reverty se shrnutím typu "Zablokujte někdo toho hajzlíka" nebo blok se shrnutím "VYPADNI!", nejspíš to přiměje vandala zkusit vandalizovat dál a zjistit, zda nedosáhne další výrazné reakce.

Mnoho uživatelů si udržuje odstup užíváním předdefinovaných šablon na varování vandalů. I když tyto nesedí na všechny způsoby vandalismu, pomáhají udržovat střízlivost a vyjadřovat se bez emocí k věci: „Dopouštíte se vandalismu, přestaňte nebo budete zablokován“. Uživatelé, kteří často řeší vandalismus nebo trollování, obvykle umí používat krátké a efektivní shrnutí editace nebo bloku.

Důvody jsou jednoduché:

  • Nálepka vandala je často používána až příliš pohotově. Editoři řešící vandalismus musí procházet záplavu změn obsahující vandalismus i seriózní editace a rychle je posuzovat. Zákonitě se stává, že občas posoudí špatně. Každý uživatel, zvláště když edituje s odvahou, má po určité době přinejmenším jednu legitimní editaci, která byla nesprávně revertována jako „vandalismus“. Když někoho neoprávněně obviníte z vandalismu, můžete tím odradit nováčka nebo rozhořčit stálého přispěvatele. Pokud je zároveň urazíte, je škoda řádově větší.
  • Urážení vandalů je nejjistější cestou ke zvýšení vandalismu. Pokud někdo vandalskými editacemi úmyslně škodí, urážky jej povzbudí k další vandalizaci, ať už ze vzdoru nebo aby dosáhl další reakce a potvrzení, že naštval toho, kdo mu nadával. Je to podobné trollování.
  • I nejtvrdší horliví vandalové dbají, aby neztratili tvář (i když třeba ne hned). Zkuste přistoupit k méně jasným případům s podněty a návrhy a neaplikovat hned {{Experimenty2}}. Je možné, že se rozhodnou přispívat užitečněji.
  • Být příjemný je nejpříjemnějším způsobem bytí. Pamatujte na motto: „Je příjemné být důležitý, ale důležitější je být příjemný.

Související články[editovat | editovat zdroj]