Wikipedie:Buďte laskaví k veteránům

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wikipedie se zlepšuje tvrdou prací oddaných wikipedistů. Myslete na to, že jedno procento wikipedistů tvoří velkou většinu všech editací. My všichni budeme jednou obětovat Wikipedii stejně času jako oni, a i ti opatrnější či šťastnější budou stále chybovat. Veteránem se stává wikipedista obvykle po 3 a více letech na Wikipedii, naopak někteří sebe považují za veterány už po několika měsících (či letech) přispívání.

Veteráni jsou minulými „nováčky“ a jsou tudíž naším nejvyčerpanějším zdrojem. Musíme s veterány zacházet přívětivě a trpělivě – nic nenaštve tyto extrémně užitečné přispěvatele rychleji než nepřátelský postoj a elitismus. Zatímco někteří veteráni se hned zpočátku zorientují a neberou si výtky od mladších wikipedistů osobně, jiní bohužel teatrálně ukončují svoji činnost nebo i na oprávněné výtky reagují velmi podrážděně.

Buďte laskaví k veteránům[editovat | editovat zdroj]

  • Pochopte, že veteráni jsou pro komunitu jak hodnotou, tak nutností. Tím, jak nabírají zkušenosti, utužují pravidla a ideály na Wikipedii a pevně stojí za jejich zněním a často nejsou ochotni ustupovat v jejich zavedeném výkladu.
  • Nezapomínejte, že naše motto platí i pro veterány – editujte s odvahou. Máme sice množství pravidel, standardů a zvyklostí, ale nesmíme je aplikovat takovým způsobem, který by zmařil každodenní práci veteránů. Je velice dobře možné, že veterán se pokouší jednat podle zvyklostí, které již neplatí, a jedná podle nich, i bez ohledu na pravidla a standardy, mohou dále vylepšovat naši komunitu a náš cíl. Může se stát i to, že pravidla a standardy je třeba zpětně vrátit; to, co může na první pohled vypadat jako veteránův omyl, se třeba může stát i námětem na vylepšení Wikipedie. Veterána chvíli sledujte a (pokud je to potřeba) velmi opatrně mu poraďte, že nedodržuje pravidla či doporučení a vysvětlujte mu svůj postoj, místo abyste jen kritizovali jeho chyby.
  • Pokud zjistíte (nebo si myslíte), že veterán udělal nějakou chybu, třeba že není milý k nováčkům, anonymům, reaguje na osobní útoky osobním útokem, považuje se svým způsobem za „štvanou zvěř“, zkuste tyto nedostatky opravit sami. Nekritizujte veterány; nezapomeňte, že tady má každý právo editovat, a ve zcela konkrétním smyslu je tedy i povinností každého editovat, nikoli dohlížet a kritizovat.
  • Pokud se opravdu domníváte, že je potřeba veteránovi o jeho chybě povědět, učiňte tak v přívětivém tónu a ve snaze pomoci. Veterána ujistěte, že je zde vítán, a uveďte vaše rady klidně a jako kolega, v ideálním případě také pochvalte to, co se vám na jeho příspěvcích líbí. Pokud nejste schopni být milí, raději neříkejte nic.
  • Někteří veteráni se odvažují provádět změny, hlavně ty větší, jako například NPOVizaci či změny doporučení, nejčastěji z přesvědčení že pomáhají Wikipedii. Pochopte je a diskutujte o změnách a nebuďte podráždění jejich nebojácností a velkými změnami, které se snaží prosadit.
  • Když komunikujete s veteránem, zmírněte svůj tón na dokonce ještě o pár stupínků přívětivější než je běžná přátelská atmosféra na Wikipedii. Ujistěte se, že se veterán cítí vítán, že nemá pocit, že je pronásledován či jinak šikanován. V každém prostředí existují specifická pravidla a postupy, jež po určité době potřebují připomenout.
  • Předpokládejte dobrou vůli veterána. S největší pravděpodobností se snaží pomoci. Dejte mu k tomu příležitost!
  • Nezapomínejte na Hanlonovu břitvu. I pokud chování veterána vypadá v očích méně zkušeného i středně zkušeného wikipedisty jako cíleně škodlivé, nejspíše vyplývá jen z neznalosti nových pravidel a zvyklostí nebo nesouhlasu s nimi. I v případě, že jste si 100% jisti, že z veterána se, někdy v zápalu wikiholismu, stává bezcenný zlotřilý hnusný internetový troll, vandal či ještě něco horšího, chovejte se jako by jím nebyl. Když budete klidní a zdvořilí, zachováte si svou důstojnost a pomůžete tím duchu projektu.
  • Nezapomínejte, že jednou také budete veterány! Zacházejte s ostatními nejméně tak dobře, jak byste chtěli, aby se s vámi zacházelo v době, kdy zde budete pět let a více. Vzpomeňte si na svůj poslední článek a do jaké míry dodržoval pravidla a zvyklosti Wikipedie a uvědomte si, jak byste se cítili, kdyby se váš pracně vydřený článek setkal s ostrou a nevybíravou kritikou jen proto, že mu chybí trocha drobných úprav.

Související stránky[editovat | editovat zdroj]