Wikipedie:Nebuďte suchaři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úvahy, názory a podněty k zamyšlení

Text této stránky není pravidlem ani doporučením, a v tomto smyslu tudíž není závazný. Je to ale názor, který na určité aspekty fungování Wikipedie zastává jeden či více wikipedistů a předkládá ho ostatním jako podnět k zamyšlení.

  • Jste-li zastáncem tohoto názoru: Pokud budete někde diskutovat, neargumentujte touto stránkou, jako by šlo o pravidlo, ale užijte odkaz na ni k vysvětlení svých pohnutek. Nebojte se k názoru přihlásit na příslušném místě diskuse nebo na vlastní uživatelské stránce.
  • Jste-li oponentem tohoto názoru: Nevkládejte do této stránky své názory. Diskutovat můžete v diskusi, můžete založit názorovou stránku s konkurenčním podnětem k zamyšlení.

Respektujte, že jiný wikipedista může mít jiný názor než vy.


Na snímku je Wikipedie, do které se již nevejdou další informace. Pokud se vám zdá toto nevhodné, měli byste pokračovat ve čtení.

Nedostatek nadhledu, neustálá vážnost, minimální nebo žádný smysl pro humor nebo snaha maximálně zapadnout mezi ostatní, to můžou být neduhy Wikipedie. Wikipedie je jako encyklopedie vážná věc a pokud jde o obsah článků, jsou nějaké vtípky a zlehčování nepřípustné, ale ve Wikipedii je i mnoho míst, kde spolu lidé diskutují. Nesmíme zapomínat na to, že na Wikipedii se mezi sebou třeba i několikrát denně setkáváme, a proto je na místě, abychom se i tady chovali tak, jako se chováme běžně v normálním životě.

Jak nebýt sucharem[editovat | editovat zdroj]

  • Buďte sami sebou — Když se budete přetvařovat a snažit se za každou cenu zapadnout, a přitom vám samotným to bude proti srsti, tak vás to moc dlouho bavit nebude a možná si i práci na Wikipedii otrávíte.
  • Berte věci s nadhledem — Komu vadí, když se baví ostatní, se sám nejspíš nedovede bavit. Tím, že budete ostatním vyčítat každý sebemenší vtípek nebo něco, co není myšleno vážně, si vás asi nikdo neoblíbí.
  • Mějte smysl pro humor — Ale s citem, smysl pro humor není podmínkou práce na Wikipedii. Nevhodné je utahovat si z něčích slabin (pravopis, neschopnost vložit infobox) a pokud to budete někomu dělat často, může to být bráno jako obtěžování.
  • Nebojte se přijít s něčím novým — Ať už někoho napadne něco více či méně šíleného, třeba i protiřečícího aktuálním pravidlům Wikipedie, nezavrhujte to s tím, že Wikipedie funguje už dlouho bez toho. Pořádně o tom popřemýšlejte a nebuďte konzervativní. Kdyby se nepřicházelo s novinkami, byla by Wikipedie tam, kde byla při svém začátku.
  • Nelpěte na pravidlech jak šílenci — Pokud byste extrémně lpěli třeba na pravidlu ověřitelnosti, museli byste vymazat možná i třetinu Wikipedie. A to by vám asi nikdo nepoděkoval (ani autor, ani čtenář). Tak pozor na to.
  • Buďte komunikativní — Někdo edituje Wikipedii, ale nemá zájem se jakkoliv bavit s ostatními uživateli. Takové chování může být hodně nepříjemné. Pokud ostatním odpovídáte: „Nechci patřit mezi vás wikipedisty, uvědomte si, že existují dokonce i wikisrazy, kde se uživatelé Wikipedie osobně setkávají.
  • Buďte přátelští — Když se budeme chovat, jako bychom se neznali a nepatřili k sobě, tak nám spolupráce půjde hůře.
  • Nebuďte urážliví — Nepeskujte někoho například za to, že použil nějaké sprosté slovo, které sami beztak každý den používáte a slyšíte mimo Wikipedii, ještě horší je bezdůvodné obviňování z osobních útoků a nezdvořilosti, tak můžete protistranu ještě více naštvat, místo toho, abyste problém vyřešili. Proto nezapomínejte, že slušná kritika není to samé, co je skutečný osobní útok.
  • Jsou důležitější věci než Wikipedie — Někteří wikipedisté berou svou práci na na Wikipedii až příliš vážně. Mnoho lidí ale například Wikipedii jako zdroj informací nerespektuje.