Wikipedie:Počátky české Wikipedie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Související informace naleznete také na stránce Wikipedie:Kronika.

Počátky české Wikipedie jsou zobecněním annalistických zápisů ze stránky Kronika české Wikipedie a dalších pramenů. Důležitější změny a doplňky zaznamenejte též do článku Česká Wikipedie v hlavním jmenném prostoru.

Dle en:Wikipedia:Multilingual coordination čeština – zahájena 3. května 2002 ! (?) Podle záznamu na archive.org [1] ji skutečně založili Češi. V té době však Wikipedie používaly software UseMod a je pravděpodobné, že při přechodu na nový systém MediaWiki nebyly ani ty tři miničlánky (HomePage, Veda, Kultura, diskuse ke kódováni), které pravděpodobně existovaly, převedeny.

První dochovanou editací na české Wikipedii je zřejmě založení Hlavní strany jejím zkopírováním ze staršího systému UseMod (viz výše) dne 14. listopadu 2002 [2]. Prvním správcem byl Miroslav Malovec: „Na popud amerického esperantisty Chucka Smitha jsem českou Wikipedii založil překladem dlouhého textu, který jsem pak poslal jinému americkému esperantistovi Brionu Vibberovi. Ten nahrál text do Wikipedie a já teprve potom viděl, že některé věci jsem přeložil špatně a žádal jsem Briana o opravu. Dal mi právo své chyby opravit a tak jsem se stal „správcem“, aniž bych chtěl opravovat někoho jiného.“

Od prosince 2003 začalo dlouhé období neaktivity tehdejšího jediného správce p. Malovce. Přibližně v téže době do Wikipedie přišel Vít Zvánovec, zapojil se do diskusí a vytváření článků, a později se stal správcem a byrokratem. 10. dubna 2004 se v Praze-Karlíně konalo patrně první české wiki-setkání. Wikipedie roste jak počtem článků (počítají se v tisících), tak počtem aktivních wikipedistů. V polovině června 2004 získává Wikipedie alias wikipedia.cz.

Trvalým ohniskem konfliktů komunity mladé wikipedie je spor o pravopis, který se s různou intenzitou bude vracet až do podzimu 2005.

V září 2004, zatímco Wikipedie celkově slaví milion článků ve všech jazykových verzích, česká Wikipedie překonává hranici 3000 článků. Taktéž se na stránkách objevuje do češtiny přeložené logo s názvem Wikipedie a heslem Otevřená encyklopedie a jsou kompletně přeložena systémová hlášení software MediaWiki.

Začátkem dubna 2006 zkoumal Cinik kvalitu článků a zastoupení tématických oblastí. Zhruba třetina článků byla vyhodnocena jako dobrá, třetina jako vyhovující pahýly, třetina jako subpahýly nebo články vyžadující zásadní úpravy a 3 % články prázdné nebo zcela bez hodnoty (převážně přehledy k letopočtům). Zhruba 20 % byly články s tématy matematiky, přírodních věd a zemědělství, 13 % astronomie a geografie, 4 % historické a 17 % životopisné články, 10 % dohromady sport, náboženství a umění, 9 % stavby a technika, 11 % ostatní témata, 4 % rozcestníky a 11 % přehledové články s letopočty a daty. Vyšší kvalitu mají články z oblasti přírodních věd a techniky, naopak velmi nízké početní zastoupení mají například články z oblasti humanitních věd mimo náboženství, tedy z psychologie, sociologie, politiky, filosofie a práva.

Jak vypadala Wikipedie v počátcích

Pramenem je zejména archive.org.

První správci české Wikipedie

Druhým správcem (rovnou s rozšířenými právy) se stal Vít Zvánovec, který ustanovil správce

  1. Tompecina
  2. Malýčtenář
  3. Michal Jurosz
  4. Petr Kadlec (Mormegil)
  5. Zdeněk Mojžíšek (Mojža)
  6. Ludek
  7. -jkb-
  8. Beren
  9. Radouch
  10. Karakal
  11. Vrba

Mormegil jmenoval tyto správce: Dodo a Wikimol.

V průběhu léta 2005 pak byl Vít Zvánovec proti své vůli práv zbaven a pak i zablokován, a dobrovolně rezignoval Beren.

Spolu se vstupem nových pravidel v platnost se práv vzdal Wikimol.

První zvolení správci

Pravidla pro získávání práv správce vstoupila v platnost 6. listopadu 2005. Na jejich základě byli ve svých funkcí potvrzeni tito správci a byrokraté:

  1. Ludek
  2. Karakal
  3. Vrba
  4. -jkb-
  5. Mormegil
  6. Dodo
  7. Radouch

nově se správci stali:

  1. Zirland
  2. Che
  3. Miraceti
  4. Postrach
  5. Beren

Související stránky