Wikipedie:Článek týdne/2009/05

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Spitzerův vesmírný dalekohled (anglicky Space Infrared Telescope Facility, zkráceně SIRTF nebo i „Spitzer“) je vesmírný dalekohled určený k pozorování objektů v infračerveném oboru světla. Jedná se o největší infračervený teleskop, který byl kdy vypuštěn do vesmíru, a představuje poslední článek projektu Velkých observatoří spadajícího pod americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku.

Dalekohled učinil celou řadu objevů, mezi něž patří např. přímé zachycení světla exoplanet HD 209458 bTrES-1, potvrzení teorie, že galaxie Mléčná dráha je ve skutečnosti spirální galaxií s příčkou, nebo zmapování atmosféry exoplanety HD 189733 b.

Dalekohled byl pojmenován dle Lymana Spitzera, amerického teoretického fyzika, který jako první prosazoval myšlenku umisťovat dalekohledy do vesmíru. Stavba Spitzerova vesmírného dalekohledu stála celkem 670 milionů amerických dolarů.

Celou misi společně řídí Jet Propulsion LaboratorySpitzer Science Center (Pasadena, Kalifornie, USA). Původně se délka mise odhadovala na dva a půl roku s předpokladem, že by mohla být životnost dalekohledu prodloužena i na pět či více let, do té doby, než by se úplně vyčerpala zásoba chladicího helia. Na konci roku 2007 se předpokládalo, že by k tomu mělo dojít v dubnu 2009.