Wheelie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wheelie na motocyklu
Wheelie na závodech dragsterů
Manual na kole BMX

Wheelie je manévr, při kterém se přední kolo nebo kola zvednou ze země v důsledku dostatečného točivého momentu aplikovaného na zadní kolo nebo kola. Wheelie je obvykle spojeno s jízdním kolem a motocyklem, ale může být provedeno i s jinými vozidly, jako jsou např. automobily, a to zejména dragstery.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První wheelie bylo provedeno v roce 1890 Danielem J. Canarym, krátce poté, co se moderní jízdní kola stala populárními.[1][2] Kaskadér Evel Knievel provádí akrobatické kousky na motocyklu včetně wheelies v jeho show. Nejdelší wheelie provedl Doug "Wheelie King" Domokos a trvalo 233 km.[3]

Typy[editovat | editovat zdroj]

Typy wheelie mohou být rozděleny do dvou širokých kategorií:

1. wheelies, ve které je výkon vozidla sám o sobě dostačující. Mezi ně patří:
  • Wheelie přes spojku: provádí se vymáčknutím spojky a otevřením škrticí klapky pro dosáhnutí větších otáček motoru. Poté je spojka rychle puštěna, čímž dojde k náhlému aplikování výkonu na zadní kolo nebo kola.
  • Wheelie pomocí výkonu motoru: provádí se pouhým otevřením škrticí klapky. Pokud má motor dostatečnou sílu, dokáže zvednout přední kolo.
2. wheelies se provádí s pomocí odpružení nebo pohybu jezdce. Mezi ně patří:
  • Wheelie pomocí odpružení: provádí se otevřením a zavřením škrticí klapky v čase, kdy se odpružení vrací do své základní polohy, kdy se pneumatiky odrazí od země, kdy se jezdec pohne, nebo jakoukoli kombinaci těchto tří.
  • Manuál: provádí se bez použití točivého momentu na zadní kola, místo toho jezdec přesune tělo ke zadnímu konci jízdního kola a poté zatáhne za řídítka.

Jízdní kola[editovat | editovat zdroj]

Wheelies jsou častým akrobatickým kouskem v cyklistické krasojízdě a na freestyle BMX. Kolo se vyvažuje podle hmotnosti jezdce a někdy se používá zadní brzda.

Motocykly[editovat | editovat zdroj]

Wheelie je také častým akrobatickým kouskem na motocyklu. Princip je stejný jako na kole, ale plyn a zadní brzda se používá pro kontrolu nad manévrem, zatímco jezdec využívá svou tělesnou hmotnost a řídítka k udržení rovnováhy nad strojem.[4]

Nejrychlejší wheelie provedl Patrik Furstenhoff 18. dubna 1999. Naměřená rychlost byla 307,89 km/h. Světový rekord pro rychlé wheelie na 1 kilometr je 343,388 km/h.[5] Tuto laťku nastavil Egbert van Popta na letišti Elvington v YorkshiruAnglii.[5]

V některých zemích, jako je např. Spojené království a USA,[6] je wheelie na pozemních komunikacích zakázáno a motocyklista za něj může být stíhán.[7][8]

V Pákistánu, Indii a některých dalších zemích, je nezákonné provádět tyto akrobatické kousky. Pokud je někdo chycen při provádění těchto kousků, může být jeho motocykl zabaven a může čelit vězení.[9]

Automobily[editovat | editovat zdroj]

Wheelies jsou běžné v závodech dragsterů, kde točivý moment zbytečně zvedá předek vozidla, než aby pohyboval vozidlo vpřed. To má také za následek zvyšování těžiště, což omezuje maximální zrychlení.

Sněžné skútry[editovat | editovat zdroj]

Wheelies jsou možné i u některých sněžných skútrů, kde se ze země zvedají lyže.

Invalidní vozíky[editovat | editovat zdroj]

Někteří uživatelé invalidních vozíku se mohou naučit balancovat jejich vozík na jeho zadních kolech a mohou tak udělat wheelie. To jim umožňuje překonat obrubníky a manévrovat přes malé překážky.[10][10]

Wheelie bars[editovat | editovat zdroj]

Wheelie bar (v popředí) a padák (šedý) na dragsteru
Wheelie bars na motocyklu

Wheelie bars pomáhají zabránit tomu, aby se předek vozidla zvedl příliš vysoko nebo se dokonce převrátil.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wheelie na anglické Wikipedii.

  1. ProQuest. Wizards Of The Wheel.: Genesis Of Trick Riding And Its Leading Exponents. D. J. Canary Originator of Fancy Riding in Chicago. First Rides the Ordinary with the Rear Wheel Raised. A. J. Nicolet and His Success in Difficult Performances. Makes a Tour of Mexico with Other Riders--Expert Lee Richardson. Tries the Pedal Mount. Adopts the Safety. Nicolet Rides a Unicycle. Lee Richardson's Tricks.. Chicago Daily Tribune (1872–1922). May 31, 1896, s. 39. 
  2. NewspaperArchive.com. Trick and Fancy Riders. Two Experts Who Excel with Difficult Feats on the Wheel. Maltby and Canary Both Claim the Championship. New York World. December 6, 1891, s. 19. 
  3. American Motorcyclist Association. Doug Domokos. AMA Motorcycle Hall of Fame. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-01-13. 
  4. Motorcycle Design and Technology Handbook (Motorbooks Workshop) by Gaetano Cocco (Paperback—August 1, 2004)
  5. a b Archivovaná kopie. www.redbull.com. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-19.  Archivováno 19. 5. 2017 na Wayback Machine.
  6. www.nydailynews.com. Dostupné online.  Archivováno 1. 4. 2020 na Wayback Machine.
  7. www.oxfordmail.co.uk. Dostupné online. 
  8. archive.thisiswiltshire.co.uk. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  9. Archivovaná kopie. www.visordown.com. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-25.  Archivováno 25. 2. 2012 na Wayback Machine.
  10. a b Kirby RL, Smith C, Seaman R, Macleod DA, Parker K. The manual wheelchair wheelie: a review of our current understanding of an important motor skill.. Disabil Rehabil Assist Technol. 2006, s. 119–27. PMID 19256175. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]