Vrbatova bouda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vrbatova bouda
Vrbatova Bouda (napravo) a bufet u Vrbatovy Boudy
Vrbatova Bouda (napravo) a bufet u Vrbatovy Boudy
Základní informace
Pojmenováno poVáclav Vrbata
Poloha
AdresaVítkovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vrbatova bouda je horská bouda na hřebenech Krkonoš. Nachází se na Zlatém návrší, v nadmořské výšce cca 1 400 m n. m., v těsné blízkosti smyčky ukončující tzv. Masarykovu horskou silnici.

Vrbatova bouda získala pojmenování na počest mříčenského občana Václava Vrbaty, který 24. března 1913 v těchto místech obětoval život pro svého přítele – Bohumila Hanče. Stalo se tak u příležitosti mezinárodních lyžařských závodů (závod v běhu na 50 km) a na blízkém vrcholku (nazývaném též Vrbatovo návrší, protože zde byl umrzlý Vrbata nalezen) byla v roce 1925 vztyčena kamenná Mohyla Hanče a Vrbaty, připomínající tento akt lidskosti a obětavosti.

Na Vrbatově boudě se není možné trvale ubytovat, jde jen o občerstvovací a stravovací zařízení. Přestože silnice vede až k boudě, není možné sem dojet vlastním autem – silnice je pro individuální motorizovanou dopravu uzavřena. Je zde však konečná stanice autobusových linek z Horních Míseček[1] a z Harrachova [2][3] a to spolu s červenou turistickou značkou Bucharovy cesty dává předpoklady k tomu, aby se místo stalo ideálním východiskem pro pěší túry: směrem na Dvoračky, Pančavský vodopád, Labskou boudu a pramen Labe. Autobusová linka je v provozu v letní sezóně, tedy přibližně od poloviny května do konce října. Jedná se o nejvyše položené místo v České republice, kam lze dojet linkovým autobusem.

Výhledy[editovat | editovat zdroj]

Od boudy je při pěkném počasí také vynikající výhled do české kotliny, lze pozorovat i páru stoupající z elektrárny v dalekých Opatovicích. Na boudě je umístěna také webová kamera pro pozorování přes internet.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. IDOS - VJŘ. portal.idos.cz [online]. [cit. 2024-03-09]. Dostupné online. 
  2. IDOS - VJŘ. portal.idos.cz [online]. [cit. 2024-03-09]. Dostupné online. 
  3. BusLine, a. s.: Jízdní řád linky 670073 Vítkovice,Horní Mísečky - Vítkovice, Zlaté návrší Archivováno 17. 9. 2011 na Wayback Machine.
  4. NaVýletech.net: Webová kamera Vrbatova bouda Archivováno 20. 10. 2012 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]