Vokorinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vokorinka
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapo 1767
Poloha
AdresaV Šáreckém údolí 86/98, Praha 6 - Dejvice, ČeskoČesko Česko
UliceV Šáreckém údolí
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vokorinka je bývalá viniční usedlost v Praze 6-Dejvicích, která stojí v Šáreckém údolí v jižním svahu pod přírodním památkou Nad mlýnem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jan Vokorin sloučil roku 1607 dvě starší vinice a založil vinohrad o velikosti 6 strychů. Po jeho smrti se vinice ujala vdova Kateřina později provdaná za staroměstského měšťana Bohuslava Zahořanského z Vorlíka. V polovině 17. století zemřeli bez dědiců a vinice se dostala do majetku pražského purkrabstí. Úřad ji nechal pustnout přes sto let.

Roku 1767 požádal Josef Kornoutek o propůjčení zpustlého pozemku k možnosti postavit na něm příbytek. Nejvyšší purkrabí Filip hrabě Krakovský z Kolovrat žádosti vyhověl s tím, že nový nájemce bude odvádět roční činži, pozemkový plat a vykonávat robotu po 6 dní v roce. Podle Josefínského katastru patřila k usedlosti zahrada, pastvina, 4 pole a vinice o celkové výměře přes 3 jitra, k roku 1784 je uváděna velikost vinice necelá osmina jitra.

Koncem 18. století nastal spor po zjištění, že k domu nejsou zapsány žádné polnosti a nejedná se tak o usedlost, ale pouze o dům. Podle Stabilního katastru z roku 1842 k domu náležely 3 jitra půdy včetně rozšířené vinice. Po roce 1850 přikoupila Anna Sandtnerová další 1 jitro pozemků a roku 1876 byl Františkem Procházkou postaven před usedlostí mostek s litinovou sochou svatého Jana Nepomuckého.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8. S. 321-322

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Orientační plán Prahy a obcí sousedních. Mapový list č. 3. Vydáno v červnu 1910. Měřítko 1:5000. Reprodukce Unie v Praze. Nákladem obce pražské. Nakreslil Stavební úřad odbor II. Vlastník: Národní technické muzeum