Višněvského balzám

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Višněvského balzám nebo také Višněvského suspenze je suspenze tribromfenolátu bismutitého v ricinovém oleji s přídavkem další složky. Dle originálního předpisu se přidával peruánský balzám, později se začal používat březový, bukový nebo kamenouhelný dehet.[1] Nejčastěji se využívá pro zahojení zanícené rány, ošetřeních kožních lézí a abcesů, červenky, růže (erysipel), furunklů a karbunklů nebo hnisavých zánětů prstů (panaricium)[1].

Vynalezl jej Dagestánský chirurg Alexandr Vasiljevič Višněvskij v roce 1927 a s úspěchem se používá i o téměř sto let později.[2][3]

Složení[editovat | editovat zdroj]

originální receptura[4][1]

novější receprura

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c V tomto článku je použit text článku Višněvského balzám ve WikiSkriptech českých a slovenských lékařských fakult zapojených v MEFANETu.
  2. BAROCHOVÁ, Petra. Višňák: zázračná mast s pachem po uzeném, která pomáhá už 90 let. Redakce pet. iDNES.cz [online]. 2017-09-01 [cit. 2019-08-31]. Dostupné online. 
  3. KOŠUTOVÁ, Kateřina M. Višněvského balzám: Zázrak, vonící po uzeném mase. EpochaPlus [online]. 2019-02-05 [cit. 2019-08-31]. Dostupné online. 
  4. Nemocniční příprava léčiv. In: Sborník úloh do praktických cvičení a výpočetního semináře. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků, 2018. Dostupné online. Kapitola 6.3, s. 46.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]