V hlubokém

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
V hlubokém
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
PP V hlubokém v červenci 2021
PP V hlubokém v červenci 2021
Základní informace
Vyhlášení24. února 1947
VyhlásilMinisterstvo školství a osvěty
Nadm. výška214–334 m n. m.
Rozloha20,16 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresLouny
UmístěníPeruc (k. ú. Stradonice u Pátku)
Souřadnice
V hlubokém
V hlubokém
Další informace
Kód481
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

V hlubokém je přírodní památka severně od městyse Peruc v okrese Louny. Oblast spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Důvodem ochrany je ochrana vzácné teplomilné květeny.

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

Lokalita se nachází v lese ve svahu nad Débeřským potokem mezi obcemi Peruc a Stradonice. Chráněné území bylo vyhlášeno k ochraně vzácných teplomilných rostlin. Svahy údolí jsou porostlé světlým hájem tvořeným porostem dubů, místy je porost smíšený s jehličnany. Nejvyšší a floristicky nejbohatší partie svahu mají opukový podklad. Chráněné území je pro veřejnost přístupné po lesní cestě, která navazuje na účelovou lesní komunikaci mezí Perucí a Stradonicemi. Na tomto území není dovoleno ničit rostliny a živočichy ani jiným způsobem do území zasahovat.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Přírodní památka je v České republice zcela unikátní[3] výskytem pěchavových trávníků, které jsou vázány na výchozy opukových skal a na přilehlé osypy. Trávníky tvoří převážně pěchava vápnomilná (Sesleria albicans), kterou doprovázejí bělozářka větevnatá (Anthericum ramosum), ostřice nízká (Carex humilis), mařinka barvířská (Asperula tinctoria) a další. Spolu s pěchavovými trávníky rostou na skalních výchozech také skupiny nízkých suchomilných keřů, ve kterých převažuje skalník celokrajný (Cotoneaster integerrimus). Na tuto vegetaci navazuje řídký suťový les.

Na lokalitě se dále vyskytuje celá řada vzácnějších druhů rostlin. Roste tu například třemdava bílá, lýkovec jedovatý, lilie zlatohlávek, oměj šalamounek, plamének přímý, sasanka lesní, kozinec sladkolistý, orlíček planý, prvosenka jarní, kamejka modronachová, konvalinka májová, plicník lékařský a vzácně i zimostrázek alpinský. V minulosti zde byl nalezen i střevíčník pantoflíček, okrotice bílá, okrotice červená, vemeník dvoulistý, kruštík širokolistý a bradáček vejčitý. V posledních letech zde však některé druhy rostlin již nebyly nalezeny. Mnohé chráněné rostliny mají dnes stanoviště mimo přírodní památku a proto je navrženo její rozšíření.[3]

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Nejenom vlastní chráněné území, ale vlastně celé Débeřské údolí lze považovat za výborné útočiště pro mnoho druhů živočichů. Vyskytuje se zde celá řada vzácnějších druhů hmyzu, například brouků a motýlů. Údolí je bohaté na výskyt obojživelníků. V rybníčku, který sousedí s chráněným územím, lze spatřit ropuchy, skokany a čolka obecného. V Débeřském údolí žije také celá řada významných zástupců našeho ptactva.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19].
  2. Nationally designated areas (CDDA). Dostupné online. [cit. 2021-06-26].
  3. a b BĚLOHOUBEK, Jiří. Plán péče o PP V hlubokém na období 2007-2016 [online]. Ústí nad Labem: Krajský úřad Ústeckého kraje, 2007 [cit. 2016-09-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-30. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLOUČEK, Zdeněk. Příroda okresu Louny. Louny: Okresní úřad Louny, 1995. 36 s. 
  • BĚLOHOUBEK, Jiří. Plán péče o PP V hlubokém na období 2007-2016 [online]. Ústí nad Labem: Krajský úřad Ústeckého kraje, 2007 [cit. 2016-09-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-30. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]