Válka o Agacher

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Válka o Agacher
konflikt: Územní spory Mali a Burkiny Faso
Území Agacher na mapě Burkiny-Faso
Území Agacher na mapě Burkiny-Faso

Trvání25. prosinec 198531. prosinec 1985
MístoAgacher, sever provincie Oudalan
Souřadnice
PříčinyObsazení tří vesnic v Mali armádou Burkiny Faso
VýsledekRozdělení Agacheru na dvě ekvivalentní části
Strany
Mali Burkina Faso
Velitelé
Moussa Traoré Thomas Sankara
Síla
7600 4600
Ztráty
38 mrtvých 141 mrtvých

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Válka o Agacher,[1] známá také pod názvem vánoční válka, byl ozbrojený spor mezi Mali a Burkinou Faso (Horní Voltou) na konci roku 1985 o příhraniční území Agacher - nepříliš rozsáhlý region na severovýchodní společné hranici. Vzhledem k tomu, že oblast nemá žádnou strategickou hodnotu a jen hypotetickou hodnotu ekonomickou (jsou zde naleziště manganu, jeho těžba je však v současnosti nerentabilní), šlo spíše o prestižní spor.

Předcházející události[editovat | editovat zdroj]

Už v listopadu 1974 se začaly obě strany navzájem obviňovat z porušování společné hranice a poté propukly první ozbrojené srážky. Spor byl urovnán roku 1975 na konferenci v tožském Lomé, v níž se obě strany zavázaly řešit spor mírovou cestou.

V roce 1983 proběhl v Horní Voltě vojenský převrat a moci se chopil radikální kapitán Thomas Sankara, který se ozbrojených výpadů v roce 1974 osobně zúčastnil a mírovou dohodu vnímal jako národní potupu. Při vedení země zvolil vyhraněný nacionální kurz a z jeho iniciativy byla země přejmenována na Burkinu Faso (Země spravedlivých). Napětí mezi zeměmi postupně narůstalo - také proto, že Mali diskrétně podporovalo protisankarovskou opozici. V roce 1985 Sankara na veřejném setkání v Ouagadougou prohlásil, že "burkinafaská revoluce je k dispozici maliskému lidu, který ji potřebuje, pokud tedy nechce být na věky zaostalý"

Průběh bojů[editovat | editovat zdroj]

Migy Maliské armády

První válečné srážky v Agacheru začaly 14. prosince 1985, kdy úřady Burkiny Faso uspořádaly ve sporné zóně sčítání lidu. Polovojenské jednotky překročily hranici a obsadily čtyři vesnice na maliské straně. Konflikt, kdy obě strany letecky bombardovaly území protivníka, trval šest dní, od 25. do 31. prosince 1985. Zahynulo při něm přes 150 lidí a ukázala se převaha maliské armády. Maliské letectvo vzbudilo kontroverze svým bombardováním tržiště ve městě Ouahigouya.

Ukončení konfliktu[editovat | editovat zdroj]

Znepřátelené strany se poté rozhodly vyřešit spor u Mezinárodního soudního tribunálu v Haagu, který Agacher rozdělil na dvě stejné poloviny. Vyměřování hranice začalo v roce 1990, definitivně vyměřena byla až v květnu 2004. Válka umožnila prezidentu Mali Traorému odvést pozornost od vnitřních problémů země a provést další čistky v armádě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Agacher Strip War na anglické Wikipedii a Krieg um den Agacher-Streifen na německé Wikipedii.

  1. ZÍDEK, Petr. Mali. Praha: Libri, 2004. 90 s. ISBN 80-7277-277-5. Kapitola Válka s Burkinou Faso, s. 55.