Turistická značená trasa 1972

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 1972
Trasa 1972 prochází kolem ozdravovny ve Zbyslavci
Trasa 1972 prochází kolem ozdravovny ve Zbyslavci
Základní informace
Typturistická stezka
Délka12 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenímodrá turistická značka modrá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaŽelezné hory
ČeskoČesko Česko, Okres Chrudim
StartTřemošnice (nám.)
CílKrkanka (rozc.)
Výškový rozdíl235 m
Nejvyšší bodkoncové rozcestí 535 m
Nejnižší bodTřemošnice 300 m
Vyhlídkové bodyviz turistické zajímavosti na trase
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

modrá turistická značka Turistická značená trasa 1972 je 12 km dlouhá[1] modře značená trasa Klubu českých turistů v okrese Chrudim spojující Třemošnici se Zbyslavcem. Její převažující směr je severní a posléze jižní.[2] Celá trasa se nachází na území CHKO Železné hory.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa 1972 má svůj počátek v centru Třemošnice na tamním hlavním turistickém rozcestí, kde se potkává se zeleně značenou trasou 4305 vedoucí z Heřmanova Městce přes Třemošnici do Lovětínské rokle a žlutě značenými trasami 7343 na Sečskou přehradu a 7399 na Pařížovskou přehradu. Trasa vede nejprve východním směrem podél Zlatého potoka v souběhu s trasou 4305 na okraj města, kde nabírá přibližně severní směr a přechází do krátkého souběhu s červeně značenou trasou 0450 z Horního Bradla na Lichnici. Po opuštění souběhu nad silnicí II/337 trasa přimyká k jihovýchodnímu úpatí Železných hor, po kterém vede nejprve k dolnímu konci Lovětínské rokle, kde se nachází opět rozcestí se zde končící zeleně značenou trasou 4305 a žlutě značenou trasou 7346 do Prachovic. Trasa 1972 pokračuje dále po úpatí hřebene přes Lhůty do Žlebských Chvalovic, kde se kříží s červeně značenou trasou 0481 z Lichnice do Žlebů. Trasa drží směr až do Licoměřic, kde se stáčí přibližně na východ a začíná stoupat na hřeben Železných hor. U malého rybníka překonává Starkočský potok a u silnice Březinka - Slavkovice se stáčí téměř v jihu, aby po vystoupán na hřeben pokračovala víceméně proti původnímu směru. Ještě během stoupání míjí tvrziště Stoupec a památník úkrytu partyzánské brigády Mistra Jana Husa, ke kterému vede krátká rovněž modře značená odbočka. Po vystoupání na hřeben prochází dětským letním táborem a u Zbyslavecké ozdravovny přichází na rozcestí se žlutě značenou trasou 7350 do Míčova. Trasa 1972 pokračuje dále jižním směrem přes pole do Zbyslavce, kde se stáčí na západ a nedaleko za vsí na rozcestí opět s červeně značenou trasou 0481 končí v nadmořské výšce 535 metrů svou pouť.

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • Trasa měla dříve svůj počátek v Kraskově. Úsek do Třemošnice byl přeznačen zeleně a nahrazen trasou 4305.
  • Z náměstí v Třemošnici vedla trasa dříve ulicí 1. máje do severní části města a poté východním směrem po polní cestě k okraji lesa, kde se napojovala na současnou trasu.
  • Tvrziště Stoupec značka dříve zcela míjela, kdy vedla o něco západněji.
  • V blízkosti partyzánského památníku vedla trasa o něco východnější lesní cestou, odbočka k památníku byla delší.[3]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam tras KČT Pardubického kraje
  2. Trasa 1972 na Mapách.cz
  3. Starší vydání map KČT