Tomáš Kovács

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tomáš Kovács
Narození20. června 1977 (46 let)
Galanta, Slovensko
Povoláníboxer
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomáš Kovács přezdívaný Tomi "Kid" Kovács (* 20. červen 1977, Galanta, Slovensko) je slovenský profesionální boxer v polotěžké váze.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

S boxem začal jako šestiletý, když ho k němu přivedl otec Pavel, který je bývalým československým reprezentantem. Postupně si prošel všemi kategoriemi a téměř dekádu patřil mezi širší slovenskou špičku. Až před třicítkou se Tomáš Kovács rozhodl na místo ukončení kariéry postavit do profi-ringu. Jeho nástup mu vyšel.

V roce 2009 po vítězství nad Kenan Samsonem Onyango se stal v rodné Galantě mistrem světa organizace World Boxing Foundation (WBF)[1]. Tohoto titulu se později vzdal, aby mohl přestoupit do jedné z pěti nejuznávanějších organizací World Boxing Council (WBC). Kovácse v současnosti trénuje bývalý úspěšný slovenský reprezentant Pavol Hlavačka. V únoru 2011 získal v zápase s Hamza Wander titul mistra Evropy v boxu v polotěžké váze WBO[2].

Je zakladatelem a zároveň i trenérem K.O. Box Clubu Galanta.

V prosinci 2013 Tomi Kid Kovács prohrál s Beibutom Šumenovom prestižní zápas o titul mistra světa polotěžké váhové kategorie organizací WBA a IBA.

Dosavadní výsledky[editovat | editovat zdroj]

Na kontě má 23 vítězství, z toho 14 K.O. a 1 prohru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tomáš Kovács na slovenské Wikipedii.

  1. Box: Tomi "Kid" sa stal majstrom sveta [online]. atlas.sk, 2009-12-19 [cit. 2011-02-26]. Dostupné online. (slovenčina) [nedostupný zdroj]
  2. Kovács zdolal Wanderu a je európskym šampiónom WBO [online]. sme.sk, 2011-02-26 [cit. 2011-02-26]. Dostupné online. (slovenčina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]