The Open Group

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

The Open Group je průmyslové konsorcium sponzorované společnostmi IBM, Sun Microsystems, HP, Hitachi, Fujitsu, NASA, NEC, Capgemini a dalšími. Jeho funkcí je zejména nastavení technologicky neutrálních otevřených standardů ve výpočetní technice. Vzniklo v době sloučení X/Open a Open Software Foundation v roce 1996. The Open Group je známá díky publikaci Single UNIX Specification, která rozšiřuje standardy POSIXu a oficiální definici UNIXu.

Činnost The Open Group[editovat | editovat zdroj]

Certifikace[editovat | editovat zdroj]

Nejznámější službou konsorcia The Open Group jsou jejich certifikační programy[1], které zahrnují certifikace pro běžné operační prostředí (COE, CORBA, POSIX, SIF, UNIX a WAP). The Open Group je také majitelem ochranné známky UNIXu.

The Open Group se zaměřila na standardizaci, nabízí certifikace pro profesionály v IT. Kromě The Open Group Architecture Framework sponzoruje The Open Group také IT Architect Certification[2] a IT Specialist Certification[3] díky schopnostem a zkušenostem založených na certifikačních programech.

Členská fóra[editovat | editovat zdroj]

The Open Group poskytuje prostor pro diskusi svých členů, zabývá se jejich požadavky a společně pracují na vývoji a schválení průmyslových standardů (některé z The Open Group dokumentů jsou přístupné pouze členům, obzvláště jedná-li se o dokumenty, které nejsou zcela dopracovány). Jednotlivá fóra[4] jsou zaměřena na zájmy uživatelů, uživatelé se mohou účastnit jednoho, nebo více poloautonomních fór, např.:

  • ArchiMate Forum[5]
  • Architecture Forum[6]
  • Enterprise Management and Quality of Service Forum[7]
  • Grid Enterprise Services Forum[8]
  • Identity Management Forum[9]
  • Jericho Forum[10]
  • Messaging Forum[11]
  • Platform Forum[12]
  • Real Time and Embedded Systems Forum[13]
  • Security Forum[14]
  • Universal Data Element Framework Forum[15]

Členové se setkávají na pravidelných čtvrtletních konferencích a na členských mítincích.[16].

Další služby[editovat | editovat zdroj]

The Open Group poskytuje také řadu dalších služeb pro konsorcia.[17] Od počáteční spolupráce s danou organizací přes průběžnou podporu, standardy, zkušenosti s vývojem až po pomoc s trhem. The Open Group pomáhá organizacím se vymezením podnikových cílů a strategií, dále poskytuje certifikaci a testování vyvíjených služeb. Tyto služby jsou určeny zejména pro vládní sektor[18] – různé agentury, dodavatele a společnosti nebo organizace sestavené vládou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 90. let 20. století si Unixoví odborníci začali uvědomovat, že je potřeba vytvořit standardy pro budoucí rozvoj UNIXu. Prodejci OS UNIX byli nejednotní a jejich spory jsou známy jako Unixové války. Unixové války vytvořily na trhu mezeru, a tím umožnily rozšíření produktů od konkurenčního Microsoftu a různých open source řešení jako je Linux. Za první sjednocující krok můžeme považovat iniciativu Common Open Software Environment (COSE). Ten to krok vyústil až ve sloučení Open Software Foundation (OSF) a X/Open. Toto sloučení ukončilo vzájemné šarvátky. OSF se již v roce 1994 sloučila s Unix International, což znamenalo, že efektivně reprezentovala všechny elementy Unixového společenství.

Hodnota Unixové značky se zmenšila kvůli změnám na trhu s open source systémy. Znatelně k tomu přispělo rozšíření „nestandardizovaného“ operačního systému, jako je kombinace GNU a Linuxu. The Open Group se spolu s Linux Foundation snažili standardizovat Linux pomocí specifikace Linux Standard Base (LSB). Tato snaha neměla však takový účinek, jaký byl očekáván.

Inovace a standardy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.opengroup.org/certification/ certifikační programy
  2. http://www.opengroup.org/itac Archivováno 19. 9. 2009 na Wayback Machine. – ITAC (IT Architect Certification)
  3. http://www.opengroup.org/itsc Archivováno 3. 8. 2009 na Wayback Machine. – ITSC (IT Specialist Certification)
  4. http://www.opengroup.org/forums/ – The Open Group fórum
  5. Archimate Forum
  6. Architecture Forum. opengroup.org [online]. [cit. 2009-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-11-14. 
  7. Enterprise Management and Quality of Service Forum. opengroup.org [online]. [cit. 2009-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-20. 
  8. Grid Enterprise Services Forum. www.opengroup.org [online]. [cit. 2009-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-08. 
  9. Identity Management Forum. www.opengroup.org [online]. [cit. 2009-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-19. 
  10. Jericho Forum. www.opengroup.org [online]. [cit. 2009-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2004-05-17. 
  11. Messaging Forum. www.opengroup.org [online]. [cit. 2009-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-08. 
  12. Platform Forum
  13. Real Time and Embedded Systems Forum
  14. Security Forum
  15. Universal Data Element Framework Forum
  16. conferences and member meetings
  17. http://www.opengroup.org/collaboration-services/ Archivováno 18. 6. 2009 na Wayback Machine. services to consortia
  18. Archivovaná kopie. www.opengroup.org [online]. [cit. 2009-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-06-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Open Group na anglické Wikipedii.