Tactical Ops

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tactical Ops: Assault on Terror
Neoficiální logo
Neoficiální logo
Základní informace
VývojářKamehan Studios
VydavatelInfogrames
DesignérLaurent Delayen
ProgramátorLaurent Delayen
EngineUnreal Engine 1
PlatformyPC, Mac (neoficiální), Linux (neoficiální)
Datum vydání23 Prosince, 1999 (mod)
24 Dubna, 2002 (Plná verze)
ŽánrFirst-person shooter
Herní módySingle player, multiplayer
KlasifikaceESRB 17 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tactical Ops: Assault on Terror je online multiplayerová počítačová hra, která je podobná Counter-Strike. Nejdříve v prosinci 1999 vyšla jako mód pro Unreal Tournament, avšak v roce 2002 v USA již vyšla plná verze, která ke hraní nepotřebovala původní hru Unreal Tournament. Hra byla vytvořena Kamehan Studios a nynější poslední verze nese označení 3.4.0. Nicméně v roce 2004 dostali fanoušci povolení od Atari k vytvoření patch pro opravu zásadních chyb. Tento patch nese označení 3.5.0 a byl vypuštěn 16. března 2005.

Herní prvky[editovat | editovat zdroj]

Herní prvky Tactical Ops jsou kombinací her Counter-Strike a Unreal Tournament. To znamená, že hra je oproti Counter-Strike svižnější, dovoluje více rychlých pohybů, tak jako tomu je v Unreal Tournament. K zabití protivníka také potřebujete více zásahů, než u Counter-Strike. Díky tomu hra přináší více zábavy v podobě větších přestřelek mezi protivníky, protože Vás většinou jedna rána nezabije.

Strany[editovat | editovat zdroj]

Ve hře existují dvě strany. Teroristé a speciální jednotka. Na začátku každého kola se hráči objeví na svých výchozích bodech. V zónách nákupu (téměř vždy shodná místa s výchozími body), si hráči mohou nakoupit zbraně a vybavení. Každé kolo začíná s desetisekundovou pauzou, k nakoupení zbraní a vybavení. Zbraně a vybavení můžete nakoupit v menu pomocí myši, nebo zrychleně pomocí klávesových zkratek. Hráč může mít najednou až 4 zbraně, avšak každou z jiné skupiny. V první skupině zbraní máme malé ruční pistole. V druhé skupině se vyskytují zbraně střední velikosti, jako je samopal MP5, nebo brokovnice Mossberg 500. Ve třetí skupině máme velké zbraně, jako jsou kulomety, odstřelovací pušky a podobně. V poslední čtvrté kategorii jsou výbušné ruční granáty, kouřový granát, nebo granát se slzným plynem. V neposlední řadě má hráč možnost nakoupit neprůstřelnou vestu, helmu a chrániče na nohy.

Zahájení hry[editovat | editovat zdroj]

Po vypršení zahajovací desetisekundové pauzy, kdy se hráči nemohli hýbat, nastává souboj mezi týmy, kdy se jeden tým snaží druhý tým eliminovat, než vyprší čas pro jedno kolo (obvykle 2 minuty). Druhou možností, jak vyhrát kolo, je splnění scénáře, který daná mapa nabízí.

Scénáře[editovat | editovat zdroj]

Ve hře existuje 5 základních typů scénářů:

  • Záchrana rukojmí: Speciální jednotky se snaží najít a zachránit rukojmí, kteří jsou drženi teroristy. Teroristi mají za úkol bránit Speciální jednotce osvobodit rukojmí. Speciální jednotka musí najít všechny rukojmí, kteří jsou na mapě a odvést je k záchrannému bodu, který je většinou shodný s výchozím bodem Speciální jednotky. Teroristé vyhrají, pokud eliminují veškeré hráče Speciální jednotky, nebo pokud vyprší čas kola. Speciální jednotka vyhraje, pokud eliminuje všechny teroristy, nebo pokud zachrání všechny rukojmí.
  • Bomba: Teroristé se snaží položit bombu na označeném místě na mapě a chránit ji, dokud nevybuchne. Speciální jednotka se jim v tom snaží zabránit, a pokud již je bomba položena, tak ji zneškodnit než vybuchne. Teroristé vyhrají, když eliminují celou speciální jednotku, nebo pokud vybuchne bomba. Speciální jednotka vyhraje, když eliminuje teroristy. Avšak pokud již teroristé stihli položit bombu, tak musí být zneškodněna, než vybuchne, jinak vyhrají teroristé.
  • Hacking: V tomto scénáři jsou na mapě dvě konzole. Jedna pro teroristy a druhá pro speciální jednotku. Vyhrává ten tým, který jako první eliminuje druhý tým, nebo jako první se mu podaří hacknout konzolu protivníka.
  • Deathmatch: V tomto typu hry je jediný úkol a to v daném čase eliminovat všechny členy protivníkova týmu. Vyhrává ten tým, který přežije.
  • Capture the Flag: Tento scénář je podobný, jako u ostatních multiplayerových her. Úkolem týmu je získat protivníkovu vlajku a dopravit ji zpět ke své vlajce. Na rozdíl od ostatních scénářů, zde hra není rozdělena do kol, ale hraje se „nonstop“. To znamená, že pokud je některý hráč eliminován, tak se ihned objeví na svém výchozím bodě a hraje dál, ale prvních deset sekund po znovuobjevení, hráč nemůže střílet, ani být zasažen. Celou hru vyhrává ten tým, který získá nejvíce vlajek.

Zbraně[editovat | editovat zdroj]

Tactical Ops nabízí velký výběr zbraní. Kromě níže uvedených, které jsou v oficiálním singleplayeru, nabízí některé online servery další zbraně, jako je Steyer AUG, Famas, toxické granáty, C4 bomby a další.

Základní zbraně ve skupinách:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Tactical Ops: Assault on Terror na anglické Wikipedii, Tactical Ops na německé Wikipedii a Tactical Ops: Assault on Terror na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]